Perinteinen ruskea jauhelihakastike

Perinteinen ruskea jauhelihakastike on klassinen arkiherkku. Sen valmistaminen käy nopeasti, ja siihen saa vaihtelua tuunaamalla kastiketta perheen mieltymyksien mukaan ja vaihtelemalla lisukkeita.

Kastike suurustetaan yleensä vehnäjauholla. Vehnäjauhot voi ripotella pannulle ruskistetun jauhelihan joukkoon, mutta kastikkeesta saa tummempaa ja maukkaampaa, kun jauhot ruskistaa erikseen pannulla tai kattilassa rasvan kera. Jauhoihin lisättävän nesteen on oltava kuumaa, jotta jauhot eivät paakkuuntuisi. ja Kastiketta on sekoitettava voimakkaasti, kun kuuma neste lisätään ruskistettujen jauhojen joukkoon.

Yksinkertaisimmillaan mausteiksi riittävät suola ja rouhittu mustapippuri, mutta kastiketta voi maustaa lukemattomin eri tavoin. Tuoreista yrteistä saa sekä väriä että makua. Jauhelihakastikkeeseen sopii esimerkiksi hienoksi leikattu lehtipersilja, timjami tai rakuuna. Tuoreet ohutlehtiset yrtit kannattaa lisätä kastikkeeseen vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jolloin niiden aromit tulevat parhaiten esiin ruuassa.

Soijakastike antaa ruualle tummaa väriä, suolaisuutta sekä korostaa lihaisaa makua. Hienoksi kuutioidulla chilillä saat kastikkeeseen potkua. Jos haluat kastikkeesta täyteläisemmän, lisää loppuvaiheessa joukkoon hieman kermaa, sulate- tai tuorejuustoa.

Lisää herkullisia kastikereseptejä

Ruskea jauhelihakastike

Arvostele resepti
119 arvostelua

4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Ruskea jauhelihakastike
  • 400 g HK Sika-nauta jauheliha 80/20
  • 1 kpl sipulia kuutioituna
  • 1 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl lihalientä kuumennettuna
  • 2 rkl soijaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
Ruskea jauhelihakastike

Valmistusohje

Ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla ja lisää loppuvaiheessa joukkoon sipulikuutiot. Anna sipulin kuullottua pannulla hetki. Siirrä jauheliha-sipuliseos pannulta ja sulata pannulla nokare voita. Voit myös ottaa käyttöön kattilan. Lisää voin joukkoon vehnäjauhot ja anna jauhojen ruskistua koko ajan hyvin. Kaada kuuma lihaliemi seoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Anna jauhon kypsyä muutama minuutti ja lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos. Mausta soijakastikkeella ja mustapippurilla. Anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Tarkista vielä maku ja suolan määrä.

Jauhelihakastike maistuu parhaiten keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kaverina.

Käsittelethän lihaa oikein

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.