Hävikkiviikolla pyritään vähentämään ruokahävikkiä

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa, jonka tavoitteena on kannustaa kaikkia ruokahävikin vähentämiseen ja ruoan arvostuksen lisäämiseen.

Kotitalouksien suuri ruokahävikin määrä johtuu paljolti tiedon puutteesta. Esimerkiksi elintarvikkeen parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen erottaminen toisistaan pelastaa monen ruoan roskikselta. Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Usein elintarvikkeet heitetään parasta ennen -päivämäärän jälkeen automaattisesti pois, tutkimatta lainkaan onko se vielä syömäkelpoista. Tutki, haistele ja maistele ruokaa ennen kuin tuomitset sen pilaantuneeksi ja heität pois.

Suunnittele useamman päivän ruokaostokset kerralla ja arvioi mahdollisimman tarkkaan menekki. Säästät aikaa, rahaa ja vältyt ruokahävikiltä! Opettele käyttämään kauppalistaa ja jatkojalostamaan tarkoin kotona olevat tähteet uudeksi ateriaksi. Pienellä vaivalla ja mielikuvitusta käyttämällä edellisen päivän ruoista ja ylijääneistä raaka-aineista saa loihdittua herkullisia ruokia!

Helppoja vinkkejä tähteiden hyödyntämiseen


Pizza

Pizzaan voi upottaa melkeinpä mitä tahansa aterioilta jääneitä tähteitä. Perinteisen pizzan tomaattikastikkeen sijasta voi käyttää ylijäänyttä jauhelihakastiketta, valkokastiketta, pestoa, tuorejuustoa tai valmissalsaa. Pizzan täytteeksi sopii hyvin aterialta jäänyt liha tai broileri suikaloituna, paistetut tai grillatut makkarat viipaloituna, ylikypsiksi pehmenneet tomaatit ja jääkaapin kätköistä löytyvät säilykekasvisten jämät (esim. kaprikset, artisokansydämet, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit). Jääkaappiin unohtuneet juustojen kannat voi hyödyntää raastamalla ne ”hävikkipizzan” päälle.


Salaatit

Aterialta jääneet kypsennetyt kasvikset voi marinoida öljyllä, viinietikalla ja yrteillä ja käyttää seuraavan aterian salaatin joukossa. Eilisen ylikypsä ja revitty liha sopii myös hyvin salaatin seuraksi, joko kylmänä tai pannulla rapeaksi paistettuna.


Munakkaat

Munakkaan täytteeksi käy vaikka mikä. Esimerkiksi kuivahtaneet juustot raastettuna, vähän nahistuneemmatkin vihannekset, tuorejuuston jämät, edellispäivän lihapullat, parhaat päivänsä nähneet tuoreyrtit ja paketin viimeiset leikkeleviipaleet sopivat mainiosti munakkaan täytteeksi.


Leipä

Leivän tekeminen itse on nyt kova juttu. Leipätaikinaan saa upotettua maito-, piimä- ja jogurttipurkkien loput, aamusta jääneet puurontähteet, kovettuneet rusinat ja muut kuivatut hedelmät sekä aterialta ylijääneen perunamuusin.

Pikkelssit

Jos ylijääneille keitetyille kasviksille ei keksi muuta käyttöä, ne kannattaa säilöä etikka-sokeriliemeen. Liemeen säilöttynä kasvikset säilyvät jääkaapissa useita viikkoja ja toimivat monenlaisten aterioiden lisukkeena.

Pastat ja risotot

Hyväksi todettuja makuyhdistelmiä pastoissa ja risotoissa ovat esimerkiksi:

  • palvikinkku ja herneet
  • pekoni, sipuli ja sienet
  • punajuuri ja vuohenjuusto
  • savulohi ja avokado
  • broileri ja vuohenjuusto
  • salami, tomaatti ja mozzarella

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.