Hiilijalanjäljen laskentaa HKScan Finlandilla

HKScan Finland on tutkinut hiilijalanjälkeä niin alkutuotannon kuin tuotannonkin osalta. Tutkimuksissa on selvinnyt, että teollisen tuotannon osuus tuotteiden hiilijalanjäljestä on verrattain pieni. Keskimääräisellä alkutuotannolla laskettu kokonaispäästö valmiille, pakatulle Kabanossille on 480 g CO2e / 100 g tuotetta ja Kariniemen kypsälle fileelle 435 g CO2e/ 100 g tuotetta. Päästöt ovat hieman lihatuotteiden keskitason alapuolella.

HKScan Finland oli yksi pääkumppaneista Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) vetämässä Foodprint Tools-hankkeessa (2009-2012), jonka tavoitteena oli kehittää elintarvikealalle yhteinen malli ja suositukset hiilijalanjäljen laskentaan. Tulokset julkaistiin marraskuussa 2012 (lue lisää: www.mtt.fi/foodprint).

Samanaikaisesti laskimme HK:lla hiilijalanjäljet kahdelle esimerkkituotteelle: Kabanossi Original –grillimakkaralle ja Kariniemen paistetulle sisäfileelle. Laskentamallia ei voi suoraan verrata MTT:n suosituksiin. Merkittävin ero tulee alkutuotannosta, joka arvioitiin laskentamallissamme kirjallisuuteen perustuen. Laskelma laadittiin kansainvälisen ISOstandardin mukaan ja sen toteutti asiantuntijayritys Bionova Consulting.

Laskentaprojektin tavoitteena oli ymmärtää hiilijalanjäljen laskentaprosessia paremmin, erityisesti sen vaatimia resursseja. Tärkeänä tavoitteena oli myös löytää sisäisistä prosesseista kehityskohteita, joilla ympäristökuormaamme voitaisiin pienentää.

Teollisen tuotannon osuus tuotteiden hiilijalanjäljestä verrattain pieni

Esimerkkituotteiden hiilijalanjäljet asettuvat välille 4-5 kg CO2e/kg tuotetta kohden, kun tarkastelu rajataan pakattuun tuotteeseen. Keskimääräisellä alkutuotannolla laskettu kokonaispäästö valmiille, pakatulle Kabanossille: 480 g CO2e / 100 g tuotetta ja Kariniemen kypsälle fileelle 435 g CO2e/ 100 g tuotetta. Päästöt ovat hieman lihatuotteiden keskitason alapuolella. Teurastuksen ja jalostuksen osuus hiilijalanjäljestä on huomattavan pieni: Kabanossilla 12 %, Kariniemen kypsällä fileellä 22 %.

Kuluttajan valinnat ratkaisevat

On huomioitavaa, että merkittävä osa tuotteen lopullisesta hiilijalanjäljestä tulee ketjun loppupäästä – kaupan ja kuluttajan valinnat ratkaisevat. Miten tuote säilytetään kaupassa ja kotona, miten kuluttaja tekee ostoksensa (autolla vai kävellen) ja miten tuote valmistetaan kotona? Tärkeintä kaikesta: ruokaa tulee valmistaa vain se määrä, mikä tulee syödyksi. Suuri ympäristökuorma tulee poisheitetyn ruoan kautta.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.