Kuuma raakamakkarakesä

Kuuma raakamakkarakesä

Aiheuttaako raakamakkaroiden valmistus päänvaivaa? Ei hätää, tässä sinulle raakamakkaroiden lyhyt oppimäärä, jonka avulla olet pian makkaranpaistajien aatelia. Korkean lihapitoisuutensa ansiosta yhä useampi valitsee grillimakkarakseen raakamakkaran ja kuluva kesä onkin HK Maakarit® raakamakkaroiden varsinainen läpimurtokesä.

Kypsä raakamakkara tuntuu napakalta
Raakamakkarat ovat nimensä mukaisesti raakoja makkaroita, joten ne täytyy aina kypsentää. Kypsentäminen on yksinkertaista ja helppoa. Vaihtoehtojakin on useita.
Grillissä raakamakkarat vaativat pidemmän kypsennyksen kuin tavalliset grillimakkarat. Laita makkarat kuumaan grilliin ja paista 5 – 7 minuuttia molemmilta puolilta. Vahdi makkaroita, jotta eivät pääse palamaan. Kypsennysaika on siis kokonaisuudessaan noin 10 – 15 minuuttia. Nosta tämän jälkeen makkarat vetäytymään esimerkiksi lautaselle, jolloin kypsyminen vielä hiukan jatkuu ja lämpötila tasaantuu. Raakamakkaraan ei kannata tehdä viiltoja, ettei nesteet valu ulos. Raakana makkarat ovat ”velttoja”, mutta napakoituvat kypsennyksen aikana. Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta, ohjeistaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Isompi määrä kannattaa esikypsentää kattilassa
Jos ruokailijoita on paljon, voi raakamakkarat esikypsentää kattilassa.
Kiehauta vesi, nosta kattila liedeltä, laske makkarat veteen ja laita kansi päälle. Anna makkaroiden olla kuumassa vedessä noin 5 - 10 minuuttia. Viimeistele grillissä, jolloin makkaran pintaan tulee kaunis väri, rapea pinta ja herkullinen grillin maku, kertoo Lamminaho.

Raakamakkarat voi paistaa myös paistinpannulla tai uunissa.
Laita paistinpannulle aluksi tilkka öljyä. Paista 5 – 7 min kummaltakin puolelta. Kannen alla makkarat kypsyvät nopeammin. Uunissa raakamakkarat kypsyvät myös helposti. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista makkaroita siellä noin 15 minuuttia. Makkaroita ei tarvitse tällöin kääntää välillä, jatkaa Lamminaho.
Raakamakkarat toimivat erinomaisesti myös muissakin ruuissa. Makkaroita voi ”lypsää” siskonmakkaran tapaan keittoihin, patoihin, pasteijoiden täytteeksi tai vaikka pastakastikkeeseen.

HK Maakarit Livornon Luigi -pastakastike
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 prk tomaattimurskaa
1 pkt HK Maakarit® Raakamakkara Livornon Luigi
Suolaa
Mustapippuria
Tuoretta basilikaa
Pilko pannulle yksi sipuli ja kuullota se öljyssä. Kaada joukkoon yksi purkillinen hyvää tomaattimurskaa ja kuumenna kiehuvaksi. Lypsä HK Maakarit Livornon Luigi raakamakkarat tomaattikastikkeen joukkoon pieninä lihapullina. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa hiukan suolaa ja mustapippuria. Viimeistele tuoreella basilikalla.

Muista hygienia raakamakkaroita käsitellessä
Nimensä mukaisesti raakamakkarat ovat raakoja, jolloin hygieniasta on tärkeä huolehtia samoin, kun muutenkin raakaa lihaa käsitellessä.
HK Maakarit® raakamakkarat on valmistettu ilman antibiootteja kasvatetusta Rypsiporsas® lihasta.

Livornon Luigi ja paprika-munakoisosalaatti

Arvostele resepti
5 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Livornon Luigi ja paprika-munakoisosalaatti

280 g HK Maakarit Livornon Luigi
500 g punaista paprikaa (n. 2 kpl)
500 g munakoisoa (n. 1 iso munakoiso)

Kastike:
1 ruukku lehtipersiljaa hienonnettuna
1 dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
2 tl suolaa
1 rkl sokeria

Livornon Luigi ja paprika-munakoisosalaatti

Valmistusohje

Halkaise paprika ja poista siemenet.
Leikkaa munakoiso noin 1 cm paksuisiksi kiekoiksi.
Grillaa kasviksiin kaunis väri ja anna vetäytyä hetki.
Tee sillä välin kastike, sekoittamalla kaikki aineet yhteen.
Kuutioi hieman jäähtyneet kasvikset ja sekoita kuutiot kastikkeen kanssa.
Anna tekeytyä noin 10 minuuttia.

Raakamakkaraa ja paahdettua perunasalaattia

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Raakamakkaraa ja paahdettua perunasalaattia

1 pkt HK Maakarit® Livornon Luigi 280 g

800 g pieniä perunoita
3 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1/2 dl chipotlekastiketta
1 valkosipulin kynsi raastettuna
1 rkl limen kuorta raastettuna
1 rkl limen mehua
1/2 pnt korianteria

Raakamakkaraa ja paahdettua perunasalaattia

Valmistusohje

Puolita tai leikkaa perunat neljään osaan ja aseta uuninpellille. Loruta pinnalle oliiviöljyä ja ripus suolaa. Paahda uunissa kypsiksi.

Sekoita loput ainekset keskenään kastikkeeksi. Pyörittele kuumat perunat kastikkeessa.

Grillaa raakamakkarat varovasti, epäsuorassa ja kohtuullisessa lämmössä. Liian kova ja suora hiillos saattaa halkaista makkaran kuoren.
Kypsennä makkaroita n. 10 min välillä käännellen, ja anna niiden sen jälkeen hetki vetäytyä.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.