Hot Dog, Amerikan herkun lyhyt oppimäärä

Hot Dog, Amerikan herkun lyhyt oppimäärä

Hodari on varmasti ensimmäisiä asioita, mitä pohjoisamerikkalaisesta ruokakulttuurista tulee mieleen. Siellä lähes jokaisella osavaltiolla on oma tunnusomainen hot doginsa ja säännöt hodarin tarjoiluun ja nauttimiseen eivät ole leikin asia. Pureudutaanpa aiheeseen hieman tarkemmin.

Hodarin valmistaminen ja syöminen jenkeissä ei siis ole aivan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Hodari-etiketti on nimittäin pitkä, eikä rikkeitä sen suhteen oteta aivan kevyesti. Jotta välttäisit pahimmat mokat seuraavalla ameriikan matkallasi tai jenkkiläisiä teemabileitä suunnitellessasi, ota tästä vinkit talteen.

Älä laita täytteitä sämpylän ja nakin väliin. Täytteet laitetaan aina siis nakin päälle.

Älä käytä kangas-serviettiä suun pyyhkimiseen. Hodaria syödessä suu pyyhitään joko kämmenselkään tai paperiserviettiin.

Älä hienostele esillepanossa. Jätä siis tuoreet yrtit ja syötävät kukat kauppaan.

Syö hodari käsin. Haarukalla ja veitsellä syöminen osoittaa huonoa makua ja käytöstapojen puutetta.

Syö hodari maksimissaan viidellä haukkaisulla. Foot long -hot dog, eli 30 senttiseen hodariin kuitenkin saa käyttää seitsemän puraisua.

Tahriintuneet sormet tulee nuoleskella puhtaaksi, ei pestä.

Käytä ketsuppia hodarissa vain, mikäli olet alle kahdeksantoista vuotias. Aikuiset laittavat hodariinsa sinappia, majoneesia, relissiä ym.

Hodarin kanssa juodaan limua, olutta tai jääteetä. Ei viiniä!

Kuten sanottua, erilaisia hodareita jenkeillä on jokaiseen makuun. Seuraavassa hieman listaa kaikkein klassisimmista nakkisämpylöistä, joita tuon luvatun maan jokaiselta kadunkulmalta ja baseball -stadionilta saa.

New York dog. Nimensä perusteella voisi kuvitella kyseessä olevan viimeisen päälle suurta ja mahtavaa, mutta perinteiseen newyorkilaiseen hodariin tulee yleensä vain sämpylä, nakki, sinappia ja hapankaalia. EI KETSUPPIA.

Seattle dog. Grillatulla bratwurstilla, tuorejuustolla, jalapenolla ja paistetulla sipulilla täytetty hodari. Mausteena yleensä sinappi tai sriracha.

Chicago dog. Sämpylä täytetään naudanlihanakilla, kurkkurelissillä, tomaatilla, sinapilla ja suolakurkulla. Mausteeksi laitetaan ripaus sellerisuolaa. Edelleenkään ei ketsuppia!

Ripper. Paahdetun tai halutessasi paahtamattoman hodarisämpylän väliin laitetaan friteerattu nakki, sinappia ja makeaa kurkkurelissiä. Frittaamisen idea on siinä, että nakin pintaan repeää viiltoja (ripper – suom. viiltäjä), joten makkara imaisee sisäänsä extra paljon makuja.

Vaikka sääntöjä ja tyylejä on tuskallisen paljon, ei ole syytä vaipua epätoivoon, sillä kaikeksi onneksi asumme Suomessa. Meillähän hodarin valmistaminen ja syöminen ei ole aivan niin vakavaa puuhaa kuin lajitovereillamme Atlantin toisella puolen. Esimerkiksi Vantaa Dogissa tärkeintä ei ole tyyli vaan se että lautanen tyhjenee nopeasti. Amerikkalaisilla on myös meistä suomalaisista poikkeava tapa täyttää hodarinsa useimmiten naudanlihanakilla. No me ei moiseen hömpötykseen lähdetä, vaan tarjoilemme klassikkohodarit enemmän meidän makuun sopivilla nakeilla. Suomen Bocuse d´Or 2016-2017 edustaja Eero Vottosen käsialaa oleva HK Maakarit® Vottosen Vihellys on hodarinakkina voittamaton. Raakamakkaroiden raskassarjalainen Maakarit® Livornon Luigi ja perinteisempää linjaa noudatteleva HK Hot dog nakki ovat myös itsestäänselvyyksiä hodarimakkaran valinnassa.

Vantaa dog

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Vantaa dog

1 pkt HK Maakarit® Vottosen Vihellys 280 g

4 rkl Thousand Island -kastiketta
4 rkl makeaa kurkkurelissiä
4 rkl paistettua sipulia
4 viipaletta kermajuustoa
sellerisuolaa

Makea kurkkurelissi:

1 kurkku
1 punainen chili
1 valkosipulin kynsi
½ salaattisipuli
½ pnt tilliä
1 dl sokeria
½ dl väkiviinaetikkaa
½ dl vettä

Paistettu sipuli:

1 iso sipuli
1 rkl voita
1 tl sokeria
suolaa

Vantaa dog

Valmistusohje

Pilko kurkku ja salaattisipuli pieniksi kuutioiksi. Silppua chili, tilli ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Sekoita kaikki keskenään.

Kiehauta sokeri, vesi ja etikka ja kaada kuuma etikkaliemi vihannesten päälle, sekoita. Jäähdytä relissi nopeasti ja anna tekeytyä muutama tunti.

Viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Lisää pannulle voi, sipuli, sokeri ja suola. Paista sipuleihin kullanruskea paistopinta. Pidä lämpimänä.

Paista Vottosen vihellykset paistinpannulla pienessä määrässä rypsiöljyä kauniin värisiksi ja läpikuumiksi. Lämmitä sämpylät uunissa tai mikrossa.

Laita juustoviipaleet sämpylän pohjalle ja kuuma makkara päälle. Kokoa päälle thousand island -kastike, paistettu sipuli ja makea kurkkurelissi. Ripottele päälle lopuksi sellerisuolaa.

Seattle dog

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 35 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Seattle dog

1 pkt HK Maakarit® Vottosen Vihellys 280 g

4 kpl hodarisämpylöitä
4 tl srirachaa
16 kpl jalapenoviipaleita
100 g valkosipulituorejuustoa
rypsiöljyä paistamiseen

Paistettu sipuli:

1 iso sipuli
1 rkl voita
1 tl sokeria
suolaa

Seattle dog

Valmistusohje

Viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Lisää pannulle voi, sipuli, sokeri ja suola. Paista sipuleihin kullanruskea paistopinta. Pidä lämpimänä.

Paista Vottosen vihellykset paistinpannulla pienessä määrässä rypsiöljyä kauniin värisiksi ja läpikuumiksi. Lämmitä sämpylät uunissa tai mikrossa.

Voitele sämpylöiden sisään kunnon sipaisu tuorejuustoa ja laita kuuma nakki pohjalle. Kokoa päälle paistettua sipulia, srirachaa ja jalapenoviipaleita.

New York dog

Arvostele resepti
3 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

New York dog

1 pkt HK Hot Dog nakki

4 kpl hodarisämpylöitä
100 g hapankaalia
1 dl smetanaa
4 tl amerikkalaista sinappia
suolaa
rouhittua mustapippuria

New York dog

Valmistusohje

Laita hapankaali ja smetana pannuun tai kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia välillä sekoitellen, kunnes kaali hieman pehmenee. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista nakit paistinpannulla rypsiöljyssä läpikuumiksi. Lämmitä sämpylät uunissa tai mikrossa.

Laita kuuma nakki sämpylän väliin ja täytteet nakin päälle. Nauti aitoon New York -tyyliin foliosta kauheassa kiireessä.

Chicago dog

Arvostele resepti
4 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Chicago dog

1 pkt HK Maakarit® Livornon Luigi 280 g

1 tomaatti
4 tl amerikkalaista sinappia
4 rkl makeaa kurkkurelissiä

Sellerisuola:

½ dl sellerinlehtiä
1 dl hienoa merisuolaa

Chicago dog

Valmistusohje

Kuivata sellerinlehdet 100 asteisessa uunissa, kunnes lehdet ovat rapsakan kuivia. Hiero kuivatut sellerinlehdet suolan sekaan morttelissa. Käytä tavallisen suolan tapaan.

Paista Livornon Luigit kypsiksi paistinpannulla pienessä määrässä rypsiöljyä noin 8 minuuttia välillä käännellen. Lämmitä sämpylät uunissa tai mikrossa.

Puolita tomaatti ja viipaloi puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Laita paistettu nakki kuuman sämpylän pohjalle ja päälle kurkkurelissiä ja amerikkalaista sinappia. Ripottele pinnalle vielä sellerisuolaa ja herkku on valmis.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.