Jauhelihapihvien valmistaminen – arkiruoasta herkutteluun

Jauhelihapihvien valmistaminen on periaatteessa hyvin yksinkertainen juttu. Raaka-aineiden valinnalla, kypsennysmenetelmällä ja muutamalla pikku niksillä voit kuitenkin vaikuttaa merkittävästi pihvien makuun ja rakenteeseen.

Jauhelihapihvejä voi valmistaa monella tapaa, eikä mikään niistä ole välttämättä yhtään huonompi tai väärempi kuin toinen. Raaka-aineiden ja valmistustavan valinnassa pätee kuitenkin muutama nyrkkisääntö, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Jauhelihan valinta

Jauhelihojen erot näkyvät lähinnä eläinlajissa ja rasvapitoisuudessa. Eläimen valinta on enimmäkseen makuasia – joku tykkää possunlihasta ja toinen naudasta. Naudan jauheliha on väriltään tummempaa ja punaisempaa, ja sitä löytyy useammalla eri rasvapitoisuudella. Porsaan jauheliha on maultaan miedompaa, väriltään vaaleampaa ja usein melko rasvaista. Rasvan määrää ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä se antaa jauhelihapihveille paljon makua ja mehevyyttä. Pelkästä porsaanlihasta jauhettuun jauhelihaan törmää nykyään aika harvoin. Suurin osa jauhelihaherkuista valmistuu sika-nauta- tai naudan jauhelihasta.

Taikinan raaka-aineet

Arkisen, pannulla tai uunissa paistettavan jauhelihapihvin taikinaan laitetaan usein muutakin kuin pelkkää jauhelihaa. Hienoksi kuutioitu sipuli (pannun kautta tai raakana) on kuin tehty jauhelihapihvin mausteeksi. Suola ja rouhittu mustapippuri riittävät perusmausteiksi, mutta taikinaa voi tuunata makunsa mukaan muillakin mausteilla ja maustekastikkeilla. Usein taikinaa jatketaan myös nesteessä turvotetuilla korppujauhoilla, kuskusilla tai vaalealla leivällä, joka antaa pihveille pehmeämmän ja huokoisemman rakenteen. Kananmunan lisääminen taikinaan auttaa pihvejä pysymään paremmin koossa paistamisen aikana, kun kananmuna kiinteyttää pihvejä kypsyessään. Jos tavoitteena on saada oikein napakoita ja kiinteitä jauhelihapihvejä, voi korppujauhot ja kananmunat unohtaa. 

Jauhelihataikinaa jatketaan usein kananmunalla ja kostutetuilla korppujauhoilla  

Täydellisen hampurilaispihvin raaka-aineet on nopeasti lueteltu – naudan jauheliha, merisuola ja mustapippuri. Lihaksi kannattaa valita rasvaisempi jauheliha, sillä varsinkin kuumassa grillissä valmistettuna pihvistä voi muuten tulla liian kuiva. Hyvälaatuisen naudanlihan saa antaa maistua pihvissä, eikä suolan ja mustapippurin lisäksi muita mausteita juuri kaipaa. Pientä lisämakua voi halutessaan ottaa sipuli- ja valkosipulijauheista. En tiedä käyttikö mummoni aikanaan noita kahta taikajauhetta keittiössään, mutta liharuokiin niitä lisätessä mieleen tulee aina mummolan keittiön tuoksut.

Täydellisen hampurilaispihvin raaka-aineet kaikessa yksinkertaisuudessaan     

Jauhelihapihvien muotoilu

Jauhelihapihvit saa muotoiltua helposti käsin. Kädet kannattaa välillä kostuttaa öljyllä tai kylmällä vedellä, jotta taikina ei tartu käsiin kiinni. Taikinasta otetaan sopivan kokoinen kimpale, joka painellaan ensin tiukaksi palloksi. Näin rakenteesta saadaan tiiviimpi ja pihvit pysyvät paremmin koossa kypsennyksen aikana. Taikinapallo painellaan kämmenten välissä tai alustaa vasten pihviksi, samalla reunoja muotoillen. Pihviin kannattaa muotoilun lopuksi painaa kuoppa, sillä pihvit tahtovat kohota keskeltä kypsyessään. Keskikuopan ansiosta pihvi jää paremmin pihvin muotoon.

Jauhelihapihvit voi muotoilla myös siihen tarkoitetulla prässillä. Muovinen pihviprässi on edullinen tapa saada tasakokoisia ja särmän muotoisia jauhelihapihvejä. Varsinkin hampurilaispihvien muotoilussa kannattaa hyödyntää tätä turhakkeeksikin haukuttua keittiövälinettä. Monet prässit tekevät pihvin keskelle edellä mainitun kuopan, joka estää hampurilaista kasvamasta liian paksuksi. Tasakokoiset ja ryhdikkäät pihvit antavat myös hyvää ulkonäköä valmiisiin hampurilaisiin.

Käsin muotoiltu jauhelihapihvi ja prässätty hampurilaispihvi

Jauhelihapihvien kypsentäminen

Hampurilaispihvien grillaamisesta olikin tuossa jo puhetta. Kuten monet muutkin liharuoat, myös jauhelihapihvit saavat mahtavaa savuista makua ja herkullisen värin, kun ne kypsennetään kuumassa grillissä. Grillaaminen ei kuitenkaan ole kaikille ihan arkipäiväinen rutiini Suomen kesän kaatosateissa tai talven pakkasilla. Arkisemmat menetelmät – pannulla tai uunissa paistaminen – ovat hyviä nekin.

Paistinpannulla pienessä rasvamäärässä paistaminen on varmasti se suosituin tapa, ja sillä saakin pihveihin hyvän maun ja paistopinnan. Entäpä jos pihvejä onkin vähän reilumpi määrä paistettavana ja pannulle mahtuu vain muutama pihvi kerrallaan? Isompi määrä jauhelihapihvejä kannattaa paistaa uunissa, sillä uunipellille mahtuu hyvin toistakymmentä pihviä ja kaikki kypsyvät samaan aikaan. Uunipaistossa ei tosin saada aikaan ihan niin kaunista ja herkullista pintaa kuin paistinpannulla. Pannu- ja uunikypsennykset voi myös yhdistää, jos halutaan monta pihviä kerralla kypsäksi pintaväristä tinkimättä. Pihveihin paistetaan ensin kuumalla pannulla hyvä pintaväri ja loppukypsennys hoituu uunissa. 

Uunissa saa paistettua suuremman määrän jauhelihapihvejä kerralla, mutta väri jää pannulla paistettuja vaaleammaksi. 

Jauhelihasta saa siis valmistettua pihvejä moneen makuun ja tarpeeseen. Raaka-aineiden valinalla, muotoilulla ja kypsennystavalla on paljon vaikutusta lopputulokseen, ja jokainen jauheliharuokien ystävä tietää varmasti monta muutakin salaisuutta täydellisten jauhelihapihvien reseptiin.

Hampurilainen jalapenomajoneesilla

Arvostele resepti
35 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 45 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Hampurilainen jalapenomajoneesilla
  • 2 pkt HK Naudan jauheliha 17 % (à 400 g)
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 4 kpl hampurilaissämpylää
  • 4 siivua vaaleaa cheddarjuustoa
  • 2 kpl sydänsalaattia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 1 rkl sitruunamehua

Jalapeno-chilimajoneesi:

  • 1 kpl jalapenoa
  • 1 kpl vihreä chilipaprika
  • 1.5 dl majoneesia
  • 0.25 kpl sitruunan mehu
  • 0.5 tl mustapippuria

Pikkelöity sipuli:

  • 1 kpl punasipulia
  • 1 dl sherryviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä

Pikkelöidyt kurkut:

  • 1 kpl kurkkua
  • 0.5 dl etikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1.5 dl vettä
Hampurilainen jalapenomajoneesilla

Valmistusohje

Valmista pikkelöidyt sipulit ja kurkut edellisenä päivänä.
Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi veneiksi. Sekoita kaikki ainekset ja anna marinoitua vähintään yön yli. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta muut ainekset ja jäähdytä. Kaada liemi kylmänä kurkkujen päälle ja anna marinoitua yön yli.

Valmista seuraavaksi hampurilaispihvit. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja muotoile neljäksi muhkeaksi tai kuudeksi hieman pienemmäksi hampurilaispihviksi. Grillaa pihvien paksuudesta riippuen 3-5 minuuttia per puoli. Lisää juustot jauhelihapihvien päälle paiston loppuvaiheessa. Paahda hampurilaissämpylät grillissä.

Leikkaa sydänsalaatit pitkittäin puoliksi. Valele öljyllä ja grillaa noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.

Valmista jalapenomajoneesi hampurilaiselle. Halkaise jalapeno ja chili, poista chileistä siemenet. Hienonna chilit pieneksi kuutioksi. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua.

Kokoa hampurilaiset haluamassasi järjestyksessä ja tarjoile grillatun sydänsalaatin kanssa.

Lindströminpihvit

Arvostele resepti
32 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 15 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Lindströminpihvit
  • 0.5 dl couscousia (tai korppujauhoa)
  • 1 dl ruokakermaa
  • 0.5 dl etikkapunajuurten lientä
  • 2 kpl punasipulia pieninä kuutioina
  • 400 g HK Sika-nauta jauheliha 80/20
  • 150 g etikkapunajuurta
  • 1 kpl kananmunaa
  • 1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 2 tl kapriksia hienonnettuna
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 1 rkl rypsiöljyä paistamiseen
Lindströminpihvit

Valmistusohje

Sekoita couscous tai korppujauhot kerman ja punajuuriliemen kanssa ja anna turvota muutama minuutti. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Siirrä jääkaappiin tekeytymään tunnin ajaksi. Muotoile massasta pihvejä ja paista pannulla tilkassa rypsiöljyä 3-4 minuuttia per puoli. Käännä pihvit varoen, sillä lindströminpihvit ovat tavallisia jauhelihapihvejä pehmeämpiä ja hajoavat helpommin.

Lindströminpihvien lisukkeena maistuu perunamuusi ja maustekurkut, mutta pihvit maistuvat myös kylminä vaikkapa leivän päällä

 

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.