Suomalaisen ruuan päivä

Suomalaisen ruuan päivä

Mitä kaipaamme matkoilla, millä lohduttaudumme vastoinkäymisissä tai juhlimme ilon hetkellä, mikä sitoo meidät yhteen, mihin liittyy valtava määrä muistoja ja tunnelatausta, mikä maistuu omalta? Suomalainen ruoka.

Suurin osa meistä arvostaa oman ruokakulttuurin antimia miettimättä asiaa tuttuutta tai makua pidemmälle. Tajuamme suomalaisen ruuan erinomaisuuden konkreettisesti ehkä silloin, kun luemme tutun ja turvallisen aamupalan äärellä uutisia maailman ruokaskandaaleista ja -petoksista, tai kun arvomme ulkomaanmatkalla mitä uskaltaa syödä ja mitä ei.  Miten itsestään selvää meille on, että Suomalaista ruokaa on turvallista syödä! 

Oman maan ruoka ja ruokajärjestelmä varmistavat, että huoltovarmuus pelaa, tuotantoketju on jäljitettävissä ja tunnettu. Suomalainen ruoka kasvaa puhtaassa maaperässä, puhtaassa ilmassa, puhtaan veden voimalla. Pitkän kehitystyön muokkaamat toimintatavat mm. eläintuotannossa takaavat terveet ja hyvinvoivat eläimet. Mm. näistä tekijöistä syntyy maailman turvallisinta ja laadukkainta ruokaa. 

Ruuan alkuperä kiinnostaa, koska monelle se on laadun tae. Erityisesti halutaan tietää lihan alkuperä ja lainsäädäntömme edellyttää, että kaiken pakatun lihan ja lihavalmisteiden alkuperä pitää kertoa. Ravintoloissa myös tuoreen, jäähdytetyn ja jäädytetyn lihan alkuperä pitää olla nähtävissä. Suomalaisen lihan alkuperää ei ole koskaan haluttu piilotella, siksi liha ja lihavalmisteet ovat olleet Hyvää Suomesta -merkin ylpeitä kantajia merkin alkuajoista asti. Hyvää Suomesta -merkin yhtenä kriteerinä on, että kaikki liha on 100 % suomalaista - kaikissa HK® ja Kariniemen® merkeillä myytävissä raa’an lihan pakkauksissa merkki onkin näkyvästi esillä. 

Myös ravitsemussuositukset tunnustuvat oman maan ruuan merkityksen. Kunkin maan suositukset nivotaan vallalla olevaan ruokakulttuuriin, joka elää ajassa, mutta jonka perustat pysyvät vakaina vuosikymmenistä toiseen. Liha, maito, viljat, peruna, marjat, kotimaiset kasvikset ovat suomalaisen ruokavalion perusta - raaka-aineita, joista on moneksi ja joiden asema on saanut uuden merkityksen vastuullisuusnäkökulman myötä. Oman maan ruuantuotanto on omissa käsissä, jolloin vastuullisuutta ei tarvitse ulkoistaa. 

Suomalainen ruoka kulminoituu omalla kohdallani kaurapuuroon. Se on asia, jota kaipaan matkoilla ja kaurahiutalepussi kulkeekin usein turvana mukanani. Kun kotiin saapuessa kaapista löytyy kaurahiutalepaketti ja aamun saa aloittaa puurolla, kaikki on hyvin. 

4.9. vietetään ensimmäistä Suomalaisen ruuan päivää. Se on juhlansa ansainnut -joka päivä.

Eräästä ikonisesta suomalaisesta ruuasta voi lukea myös täältä.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.