• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Fileestä vaihtelua joulupöytään

Fileestä vaihtelua joulupöytään

11.12.2013

Vaikka kinkku onkin monen perheen joulupöydässä vuosikausia jatkunut perinne, saattaa vaihtelu olla jonain jouluna ihan paikallaan. 

Possunlihaa voi valmistaa joulun makuihin sopivaksi muistakin ruhonosista kuin kinkusta. Esimerkiksi ulkofileepala jouluisin maustein tuo vaihtelua kinkulle, ja valmistuskin vie huomattavasti vähemmän aikaa. Kinkun tapaan saat paistoliemestä hyvänmakuisen pohjan kermaiselle kastikkeelle.

Joulufilee

  • 1 kpl (n. 1,5 kg) HK Viljaporsaan ulkofilee, maustamaton
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria

Liemi

  • 5 dl vettä
  • 1 pieni kanelitanko
  • 2 laakerinlehteä
  • muutama kokonainen neilikka
  • muutama maustepippuri
  • 1 tähtianis
  • 2 porkkanaa paloiteltuna
  • 2 sipulia paloiteltuna
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl maizenaa
  • 1 rkl fariinisokeria

Ota filee huoneenlämpöön tunti ennen valmistuksen aloittamista. Hiero suola ja pippuri fileen pintaan ja ruskista se pannulla kauniin ruskeaksi. Laita liemen ainekset kattilaan ja anna kiehua muutama minuutti. Laita ruskistettu filee uunivuokaan, joka on kooltaan vain hieman fileetä suurempi, ja työnnä lihalämpömittari fileen keskelle. Kaada kuuma liemi lihan päälle ja kypsennä 120 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 68 astetta. Uunista ottamisen jälkeen fileen sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen.

Nosta filee folion sisään vetäytymään. Siivilöi liemi ja keitä sitä kunnes se on haihtunut puoleen. Sekoita maizena kermaan ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua muutama minuutti, lisää sokeri ja maista. Lisää vielä tarvittaessa suolaa. Viipaloi filee ja tarjoile kastikkeen, bataattimuusin ja rosollin kera.

Bataattimuusi

  • n. 1 kg                 bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
  • 2 rkl                     voita
  • 1 dl                      kermaa
  • 1-2 tl                    suolaa

Keitä bataattipaloja niukassa vedessä n. 15min, kunnes ne ovat täysin pehmenneet. Valuta vesi ja ota siitä osa talteen. Soseuta bataatit perunasurvimella tai paseeraamalla ne siivilän läpi. Lisää joukkoon kerma ja suola, sekä sen verran keitinlientä, että muusi on mieleisesi paksuista.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Katso kaikki vinkit jouluun

Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen

Olemme koonneet tänne saamiamme kysymyksiä jouluruokiin liittyen. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää jouluruokiin tai tuotteisiimme liittyen voit soittaa Kuluttajapalvelumme maksuttomaan numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee arkisin klo 10-14. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-16.

Lue lisää

Joulukinkun hyödyntäminen joulun jälkeen

Jouluna nautitaan läheisten seurasta ja juhlapöydät notkuvat herkuista. Ruokahävikkiä syntyy helposti, miksi olisikin kovin tärkeää käyttää jokainen murunen hyödyksi. Joulukinkun rippeistä kokkaa vaikka mitä ihania herkkuja!

Tutustu lisää

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkku paistetaan ajan kanssa meheväksi. Kärsivällisyys ja aika ovat valttia. Katso täältä paras ohje kinkun paistamiseen.

Lue lisää

Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun kuorruttaminen viimeistelee juhlapöydän sankarin ja antaa sille herkullisen ja houkuttelevan ulkonäön. Se kaikkein perinteisin kuorrute on varmasti sinappi ja korppujauho, kananmunankeltuaisella tai ilman, mutta joulukinkun voi kuorruttaa myös monella muulla tavalla. Kinkun kuorruttaminen vaikuttaa enimmäkseen sen ulkonäköön, mutta eri vaihtoehdot antavat pintaan myös makua.

Lue lisää

Joulukinkun sulatus

Joulukinkun sulatukseen kuluva aika riippuu kinkun koosta ja sulatustavasta. Tärkeintä kinkun sulattamisessa on muistaa ottaa se ajoissa sulamaan, sillä suuren kinkun sulattaminen voi kestää viisikin päivää.

Lue lisää

Joulukinkun valinta

Täydellisen joulukinkun valmistus alkaa kinkun valinnasta. Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella. Lue ohjeet, niin tiedät minkälainen kinkku sopii sinun jouluusi!

Lue lisää

Blogit

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta.

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste