Fileestä vaihtelua joulupöytään
Vaikka kinkku onkin monen perheen joulupöydässä vuosikausia jatkunut perinne, saattaa vaihtelu olla jonain jouluna ihan paikallaan.
Possunlihaa voi valmistaa joulun makuihin sopivaksi muistakin ruhonosista kuin kinkusta. Esimerkiksi ulkofileepala jouluisin maustein tuo vaihtelua kinkulle, ja valmistuskin vie huomattavasti vähemmän aikaa. Kinkun tapaan saat paistoliemestä hyvänmakuisen pohjan kermaiselle kastikkeelle.
Joulufilee
- 1 kpl (n. 1,5 kg) HK Viljaporsaan ulkofilee, maustamaton
- 2 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
Liemi
- 5 dl vettä
- 1 pieni kanelitanko
- 2 laakerinlehteä
- muutama kokonainen neilikka
- muutama maustepippuri
- 1 tähtianis
- 2 porkkanaa paloiteltuna
- 2 sipulia paloiteltuna
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 dl kermaa
- 2 rkl maizenaa
- 1 rkl fariinisokeria
Ota filee huoneenlämpöön tunti ennen valmistuksen aloittamista. Hiero suola ja pippuri fileen pintaan ja ruskista se pannulla kauniin ruskeaksi. Laita liemen ainekset kattilaan ja anna kiehua muutama minuutti. Laita ruskistettu filee uunivuokaan, joka on kooltaan vain hieman fileetä suurempi, ja työnnä lihalämpömittari fileen keskelle. Kaada kuuma liemi lihan päälle ja kypsennä 120 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 68 astetta. Uunista ottamisen jälkeen fileen sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen.
Nosta filee folion sisään vetäytymään. Siivilöi liemi ja keitä sitä kunnes se on haihtunut puoleen. Sekoita maizena kermaan ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua muutama minuutti, lisää sokeri ja maista. Lisää vielä tarvittaessa suolaa. Viipaloi filee ja tarjoile kastikkeen, bataattimuusin ja rosollin kera.
Bataattimuusi
- n. 1 kg bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
- 2 rkl voita
- 1 dl kermaa
- 1-2 tl suolaa
Keitä bataattipaloja niukassa vedessä n. 15min, kunnes ne ovat täysin pehmenneet. Valuta vesi ja ota siitä osa talteen. Soseuta bataatit perunasurvimella tai paseeraamalla ne siivilän läpi. Lisää joukkoon kerma ja suola, sekä sen verran keitinlientä, että muusi on mieleisesi paksuista.