Fileestä vaihtelua joulupöytään

Vaikka kinkku onkin monen perheen joulupöydässä vuosikausia jatkunut perinne, saattaa vaihtelu olla jonain jouluna ihan paikallaan. 

Possunlihaa voi valmistaa joulun makuihin sopivaksi muistakin ruhonosista kuin kinkusta. Esimerkiksi ulkofileepala jouluisin maustein tuo vaihtelua kinkulle, ja valmistuskin vie huomattavasti vähemmän aikaa. Kinkun tapaan saat paistoliemestä hyvänmakuisen pohjan kermaiselle kastikkeelle.

Joulufilee

  • 1 kpl (n. 1,5 kg) HK Viljaporsaan ulkofilee, maustamaton
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria

Liemi

  • 5 dl vettä
  • 1 pieni kanelitanko
  • 2 laakerinlehteä
  • muutama kokonainen neilikka
  • muutama maustepippuri
  • 1 tähtianis
  • 2 porkkanaa paloiteltuna
  • 2 sipulia paloiteltuna
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl maizenaa
  • 1 rkl fariinisokeria

Ota filee huoneenlämpöön tunti ennen valmistuksen aloittamista. Hiero suola ja pippuri fileen pintaan ja ruskista se pannulla kauniin ruskeaksi. Laita liemen ainekset kattilaan ja anna kiehua muutama minuutti. Laita ruskistettu filee uunivuokaan, joka on kooltaan vain hieman fileetä suurempi, ja työnnä lihalämpömittari fileen keskelle. Kaada kuuma liemi lihan päälle ja kypsennä 120 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 68 astetta. Uunista ottamisen jälkeen fileen sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen.

Nosta filee folion sisään vetäytymään. Siivilöi liemi ja keitä sitä kunnes se on haihtunut puoleen. Sekoita maizena kermaan ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua muutama minuutti, lisää sokeri ja maista. Lisää vielä tarvittaessa suolaa. Viipaloi filee ja tarjoile kastikkeen, bataattimuusin ja rosollin kera.

joulufilee2.jpg

Bataattimuusi

  • n. 1 kg                 bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
  • 2 rkl                     voita
  • 1 dl                      kermaa
  • 1-2 tl                    suolaa

Keitä bataattipaloja niukassa vedessä n. 15min, kunnes ne ovat täysin pehmenneet. Valuta vesi ja ota siitä osa talteen. Soseuta bataatit perunasurvimella tai paseeraamalla ne siivilän läpi. Lisää joukkoon kerma ja suola, sekä sen verran keitinlientä, että muusi on mieleisesi paksuista.


Katso kaikki vinkit jouluun

Joulukinkun valinta

Täydellisen joulukinkun valmistus alkaa kinkun valinnasta. Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella. Lue ohjeet, niin tiedät minkälainen kinkku sopii sinun jouluusi!

Lue lisää

Joulukinkun sulatus

Joulukinkun sulatukseen kuluva aika riippuu kinkun koosta ja sulatustavasta. Tärkeintä kinkun sulattamisessa on muistaa ottaa se ajoissa sulamaan, sillä suuren kinkun sulattaminen voi kestää viisikin päivää.

Lue lisää

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkku paistetaan ajan kanssa meheväksi. Kärsivällisyys ja aika ovat valttia. Katso täältä paras ohje kinkun paistamiseen.

Lue lisää

Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun kuorruttaminen viimeistelee juhlapöydän sankarin ja antaa sille herkullisen ja houkuttelevan ulkonäön. Se kaikkein perinteisin kuorrute on varmasti sinappi ja korppujauho, kananmunankeltuaisella tai ilman, mutta joulukinkun voi kuorruttaa myös monella muulla tavalla. Kinkun kuorruttaminen vaikuttaa enimmäkseen sen ulkonäköön, mutta eri vaihtoehdot antavat pintaan myös makua.

Lue lisää

Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen

Olemme koonneet tänne saamiamme kysymyksiä jouluruokiin liittyen. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää jouluruokiin tai tuotteisiimme liittyen voit soittaa Kuluttajapalvelumme maksuttomaan numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee arkisin klo 10-14. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-16.

Lue lisää

Reseptit