• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Hollandaise - klassikkokastike maistuvimmasta päästä!

Hollandaise - klassikkokastike maistuvimmasta päästä!

29.11.2013

Hollandaisekastike on yksi ”maailman suuria kastikkeita”, ja sen valmistamisen taitoa kannattaisi jokaisen innostuneen ja itseään kunnioittavan kotikokin harjoitella. Kastike sopii hyvin vaalealle ja vähärasvaiselle lihalle tai kalalle, ja on klassinen keitetyn parsan kaveri. Valmistus vaatii vähän taitoa ja tarkkuutta, mutta tässäkin harjoitus tekee mestarin. Hollandaisekastikkeen ytimenä toimii voimakkaan hapan ja etikkainen mausteliemi, joka on redusoitu eli tiivistetty keittämällä sitä kasaan. Liemen happamuus yhdessä sitruunan hapon kanssa raikastavat muuten kovin rasvaista kastiketta.

Toinen pääraaka-aineista on kananmunankeltuainen, joka ensin kypsennetään mausteliemen kanssa. Kolmantena pääraaka-aineena toimivan voisulan emulgoituminen keltuaismassan joukkoon on varmasti se pahin kompastuskivi tämän kastikkeen valmistuksessa. Mikäli tuntuu että vatkauskädestä loppuu ruuti, ei sähkövatkaimen käyttö ole kiellettyä.

Hollandaisekastike

  • ½ dl redusoitua maustelientä
  • 4 kananmunankeltuaista
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 200 g voita
  • ½ tl suolaa

Laita liemi ja keltuaiset pyöreäpohjaiseen kulhoon. Kuumenna vettä kattilassa, joka on kooltaan sopiva kulholle vesihauteeksi. Kuumenna keltuaisseosta vesihauteessa kuumentaen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kun keltuainen alkaa kypsyä, muuttuu seos vähitellen paksummaksi ja kuohkeammaksi. Älä anna seoksen kuumentua liikaa, jotta se ei muutu ryynimäiseksi eli juoksetu. Jatka kypsentämistä kunnes seos alkaa muistuttaa rakenteeltaan ja ulkonäöltään vatkattua vaniljakastiketta. Seos on kypsää kun se ei enää maistu raa’alle kananmunalle.

Kaada vesi pois, ota kattila liedeltä ja sekoita keltuaismassan joukkoon sitruunanmehu. Vesihauteena käytetty kattila toimii nyt hyvänä tukena kulholle, jolloin saat molemmat kädet vapaiksi voin lisäämistä varten. Sulata voi kuumaksi esimerkiksi mikroaaltouunissa ja anna voisulan heran painua astian pohjalle. Ala vatkata voin kirkasta osaa keltuaisseoksen joukkoon ensin pieninä lorauksina, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Heti kun voi katoaa massan joukkoon, kaada sitä taas vähän lisää. Loppua kohden voit jo vähän nopeuttaa voin lisäämistä. Voimakas vatkaaminen voita lisätessä on tärkeää, sillä kastike saattaa muuten juoksettua. Mausta kastike vielä suolalla ja maista. Jos haluat kastikkeesta samettisen sileää, voit vielä paseerata sen siivilän läpi.

Lisäämällä Hollandaisen joukkoon hienonnettua tuoretta rakuunaa, saat aikaiseksi Bearnaise-kastikkeen. Ja kun lisäät Bearnaise-kastikkeeseen hiukan tomaattipyrettä, sinulla on Choron-kastike.  Kätevää!

Mausteliemi

  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 2 dl valkoviiniä
  • pari herkkusientä halkaistuna
  • muutama kokonainen valkopippuri

Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Siivilöi ja jäähdytä liemi. Lientä voit myös pakastaa tulevaa käyttöä varten.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Testissä lihaliemet  – Kuutio vai fondi?

Testissä lihaliemet – Kuutio vai fondi?

Lihaliemi ruoassa on kuin sokkeli talossa: huomaamaton mutta keskeinen. Hyvä lihaliemi tekee hommansa vähäeleisesti turhia huutelematta ja syventää ruoan maun. Huono lihaliemi toimii päinvastoin. Pistimme kovaan makutestiin markettien kuutiot ja...

BBQ-kastikkeet

BBQ-kastikkeet

Maistuva BBQ-kastike tekee hyvästä grillilihasta täydellisen! Tässä on muutama perusohje kastikkeiden valmistukseen ja käyttöön.

Kokin tärkeimmät kastikkeet, osa 2

Kokin tärkeimmät kastikkeet, osa 2

Tässä blogisarjassa käydään läpi kastikekokin parhaat reseptit. Tällä kertaa jatketaan Kerma-pippurikastikkeella, Espagnolella ja Veloutélla.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste