Kotikokin punaviinikastike

Punaviinikastike on ehkä se kaikista klassisin ja tunnetuin liharuokien kastike. Kastikkeessa yhdistyvät kaikki perusmaut ja hyvän maun elementit: suolainen, makea, hapan, karvas ja umami.

Kastikkeen kaksi tärkeintä raaka-ainetta ovat punaviini ja lihaliemi, joiden laatu vaikuttaa merkittävästi kastikkeen makuun. Lihaliemeksi käy lihaliemikuutiosta tai -fondista valmistettu liemi, mutta maukkain lopputulos syntyy käyttämällä esimerkiksi uunipaistista kypsentämisen aikana irronnutta lientä. Lihalientä voi valmistaa myös paahtamalla ja keittämällä lihaisia naudan luita.

Usein naudanlihan kanssa tarjottava tumma punaviinikastike mielletään helposti ainoastaan ravintoloiden ja muiden ammattikeittiöiden yksinoikeudeksi. Sen valmistaminen onnistuu kuitenkin hyvin myös kotioloissa ja ilman mitään sen kummempia erikoistyövälineitä tai eksoottisia raaka-aineita. Kastike ei ole kuitenkaan ihan sen kaikista kiireisimmän kotikokin juttu, joten kastiketta kannattaa samalla vaivalla valmistaa vähän isompi määrä ja pakastaa seuraavia käyttökertoja varten. Perinteisen punaviinikastikkeen ohjeen löydät sivuiltamme.


Reseptit