• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Liekeillä teet vaikutuksen

Liekeillä teet vaikutuksen

HK Koekeittiö
7.11.2013

Isänpäivänä eli tulevana sunnuntaina monissa perheissä isää hemmotellaan herkkuruuilla, ja hyvin valmistettu sisäfileepihvi mahtuu taatusti lähes kaikkien isien top kymppiin! Lisää juhlan tuntua ja näyttävyyttä hommaan saadaan, kun pihvit aateloidaan liekittämällä.

Onnistunut pihvin paistaminen on loppujen lopuksi aika yksinkertainen juttu, kun pitää mielessä muutaman nyrkkisäännön. Näitä pihvin paistamisen sääntöjä ei voi liikaa toistaa, sillä teoria tuntuu helposti unohtuvan keittiössä.

Sääntö numero yksi on korkealuokkainen raaka-aine. Naudanliha vaatii mureutuakseen usean viikon raakakypsytyksen, jonka aikana lihan omat entsyymit alkavat pilkkoa proteiineja ja liha mureutuu. Tämä on säännöistä ehkä se helpoin noudattaa, sillä kaupoissa myytävä suomalainen naudan pihviliha on raakakypsytettyä. Raakakypsytyksen aiheuttaman lihan pehmenemisen voi todeta painamalla sormella pihvin pintaa, jolloin lihaan jää kuoppa.

pihviin-painettu-kuoppa-raakakypsytys-1.jpg

Toinen muistettava sääntö on paistettavan lihan lämpötila. Liha ei saa olla jääkaappikylmää, sillä silloin pihvi kypsyy epätasaisesti ja kylmä-kuumashokki säikäyttää pihvistä nesteet karkuun. Kylmät pihvit myös jäähdyttävät paistinpannua liikaa, jolloin paistopinnasta ei tule kauniin ruskea.

Pihvien voi huoletta antaa olla tunnin huoneenlämmössä ennen paistamisen aloittamista. Kokonainen filee tarvitsee helposti parikin tuntia. Vaikka raaka liha onkin helposti pilaantuva elintarvike, se ei näin lyhyessä ajassa pilaannu.

Kolmas sääntö on riittävän kuuma pannu! Riittävän kuuma se on silloin, kun pihvien laittaminen pannulle ei jäähdytä sitä liikaa, ja näin ollen paistuminen ei muutu keittämiseksi. Laadukas ja paksupohjainen pannu varaa itseensä lämpöä, ja osaltaan auttaa pitämään pannun riittävän kuumana. Pihvejä ei myöskään saa jatkuvasti kiusata ja käännellä paistamisen aikana, vaan pihvin molempia puolia paistetaan vain kerran.

Jotta homma ei kävisi liian yksinkertaiseksi, otetaan vielä yksi sääntö - vetäytyminen. Paistamisen jälkeen lihalle on annettava aikaa toipua ja palautua paistamisen aiheuttamasta shokista, jolloin lämpötila pinnan ja sisäosan välillä tasoittuu ja lihasnesteet rauhoittuvat. Näin pihvi pysyy mehukkaana ja on miellyttävä syödä. Vetäytymisen aikana liha valuttaa aina vähän nestettä alleen, vaikka se olisi miten oikeaoppisesti paistettu. Tämä neste kannattaa hyödyntää vaikka lorauttamalla se kastikkeen joukkoon.

Pihvien liekittämisellä saadaan lihaan vähän twistiä, mutta ennen kaikkea liekitys on näyttävä toimenpide. Liekittämiseen käy periaatteessa mikä tahansa alkoholijuoma, jonka mausta itse satut pitämään. Polttoaineen  on oltava riittävän väkevää, mielellään yli 40-prosenttista, jotta palaminen on mahdollista. Konjakit, brandyt ja viskit ovat yleisimpiä aineita lihan liekitykseen. Tee liekitys vasta pihvien vetäydyttyä, jolloin pihvit ovat valmiit nautittavaksi heti liekityksen jälkeen. 

Tästäkään hommasta et selviä ilman paria sääntöä.

Älä koskaan liekitä suoraan liesituulettimen alla, sillä liekit saattavat suhahtaa hormiin ja sytyttää siellä olevan rasvan tuhoisin seurauksin.  Vaikka liesituuletin ei olisikaan päällä, sen rasvasuodatin on myös herkkä syttymään.

Pannun on oltava kuuma, jotta alkoholi alkaa höyrystyä ja höyry saadaan syttymään.

Älä lisää alkoholia pannulle liekityksen aikana suoraan pullosta, sillä liekit saattavat hulmahtaa arvaamattomasti.

Muista näyttää itsevarmalta, teet vaikutuksen :) 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Mun isi on kovempi syömään kuin sun isi!

Mun isi on kovempi syömään kuin sun isi!

Tällä viikolla juhlitaan isejä, noita pitkää päivää pakertavia perheen supersankareita. Ja mikä olisikaan parempi lahja isille, kuin aamun aloitus tukevalla aamiaisella. Puhumattakaan maistuvasta lounaasta ja päivän kruunaavasta herkullisesta illallisesta.

Eggs Benedict ja uppomunan salaisuus

Eggs Benedict ja uppomunan salaisuus

Mitä olisi isänpäivän aamu ilman kananmunia ja pekonia. Tällä kertaa isä nauttii aamiaiseksi rapean pekonin lisäksi uppomunia, joiden valmistus ei ole niin vaikeaa kuin ehkä luulet.

Sunnuntaina isä ansaitsee vain parasta

Sunnuntaina isä ansaitsee vain parasta

Isät ovat tulevan sunnuntain keskipisteenä ja hemmottelun kohteena. Rapeaksi paistetut porsaankyljykset ovat takuuvarmoja, kun tehdään nappivalintaa isänpäivän lounaalle.

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste