Liekeillä teet vaikutuksen
Isänpäivänä eli tulevana sunnuntaina monissa perheissä isää hemmotellaan herkkuruuilla, ja hyvin valmistettu sisäfileepihvi mahtuu taatusti lähes kaikkien isien top kymppiin! Lisää juhlan tuntua ja näyttävyyttä hommaan saadaan, kun pihvit aateloidaan liekittämällä.
Onnistunut pihvin paistaminen on loppujen lopuksi aika yksinkertainen juttu, kun pitää mielessä muutaman nyrkkisäännön. Näitä pihvin paistamisen sääntöjä ei voi liikaa toistaa, sillä teoria tuntuu helposti unohtuvan keittiössä.
Sääntö numero yksi on korkealuokkainen raaka-aine. Naudanliha vaatii mureutuakseen usean viikon raakakypsytyksen, jonka aikana lihan omat entsyymit alkavat pilkkoa proteiineja ja liha mureutuu. Tämä on säännöistä ehkä se helpoin noudattaa, sillä kaupoissa myytävä suomalainen naudan pihviliha on raakakypsytettyä. Raakakypsytyksen aiheuttaman lihan pehmenemisen voi todeta painamalla sormella pihvin pintaa, jolloin lihaan jää kuoppa.
Toinen muistettava sääntö on paistettavan lihan lämpötila. Liha ei saa olla jääkaappikylmää, sillä silloin pihvi kypsyy epätasaisesti ja kylmä-kuumashokki säikäyttää pihvistä nesteet karkuun. Kylmät pihvit myös jäähdyttävät paistinpannua liikaa, jolloin paistopinnasta ei tule kauniin ruskea.
Pihvien voi huoletta antaa olla tunnin huoneenlämmössä ennen paistamisen aloittamista. Kokonainen filee tarvitsee helposti parikin tuntia. Vaikka raaka liha onkin helposti pilaantuva elintarvike, se ei näin lyhyessä ajassa pilaannu.
Kolmas sääntö on riittävän kuuma pannu! Riittävän kuuma se on silloin, kun pihvien laittaminen pannulle ei jäähdytä sitä liikaa, ja näin ollen paistuminen ei muutu keittämiseksi. Laadukas ja paksupohjainen pannu varaa itseensä lämpöä, ja osaltaan auttaa pitämään pannun riittävän kuumana. Pihvejä ei myöskään saa jatkuvasti kiusata ja käännellä paistamisen aikana, vaan pihvin molempia puolia paistetaan vain kerran.
Jotta homma ei kävisi liian yksinkertaiseksi, otetaan vielä yksi sääntö - vetäytyminen. Paistamisen jälkeen lihalle on annettava aikaa toipua ja palautua paistamisen aiheuttamasta shokista, jolloin lämpötila pinnan ja sisäosan välillä tasoittuu ja lihasnesteet rauhoittuvat. Näin pihvi pysyy mehukkaana ja on miellyttävä syödä. Vetäytymisen aikana liha valuttaa aina vähän nestettä alleen, vaikka se olisi miten oikeaoppisesti paistettu. Tämä neste kannattaa hyödyntää vaikka lorauttamalla se kastikkeen joukkoon.
Pihvien liekittämisellä saadaan lihaan vähän twistiä, mutta ennen kaikkea liekitys on näyttävä toimenpide. Liekittämiseen käy periaatteessa mikä tahansa alkoholijuoma, jonka mausta itse satut pitämään. Polttoaineen on oltava riittävän väkevää, mielellään yli 40-prosenttista, jotta palaminen on mahdollista. Konjakit, brandyt ja viskit ovat yleisimpiä aineita lihan liekitykseen. Tee liekitys vasta pihvien vetäydyttyä, jolloin pihvit ovat valmiit nautittavaksi heti liekityksen jälkeen.
Tästäkään hommasta et selviä ilman paria sääntöä.
Älä koskaan liekitä suoraan liesituulettimen alla, sillä liekit saattavat suhahtaa hormiin ja sytyttää siellä olevan rasvan tuhoisin seurauksin. Vaikka liesituuletin ei olisikaan päällä, sen rasvasuodatin on myös herkkä syttymään.
Pannun on oltava kuuma, jotta alkoholi alkaa höyrystyä ja höyry saadaan syttymään.
Älä lisää alkoholia pannulle liekityksen aikana suoraan pullosta, sillä liekit saattavat hulmahtaa arvaamattomasti.
Muista näyttää itsevarmalta, teet vaikutuksen :)