• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Lisää juttua kastikkeista

Lisää juttua kastikkeista

16.10.2013

Punaviinikastikkeen ohjeen jälkeen sain toiveita muidenkin joka kokin peruskastikkeiden valmistuksesta, ja jatkan ohjesarjaa kermaisella sinappikastikkeella.

Tässä kastikkeessa käytän valmiin sinapin lisäksi myös kokonaisia sinapinsiemeniä, sillä niillä kastikkeeseen saa lisää potkua, ulkonäköä ja rakennetta. Sinapinsiemenet kannattaa ensin freesata rasvassa, jolloin ne näyttävät vasta parhaat puolensa. Tämä freesaussääntö pätee muuten kaikkiin muihinkin kuivattuihin mausteisiin. Monet mausteiden aromit ovat rasvaliukoisia, ja rasvassa freesaamalla niistä saadaan kaikki hyvät maut irti.

Yksi tärkeä makuelementti kastikkeissa on happo. Tässä sinappikastikkeessa happamuutta saadaan kuivasta valkoviinistä, joka antaa happamuuden lisäksi muutenkin hyvää makua. Jos suunnittelet nauttivasi ruoan kanssa jotain tiettyä viiniä, samaa viiniä on hyvä käyttää myös ruoan valmistuksessa. Monet ajattelevat hyvän viinin menevän hukkaan kun se kaadetaan kastikkeeseen, ja että pilaantunut, korkkivikainen tai muuten juomakelvoton viini sopii hyvin siirrettäväksi keittiön puolelle. Kelvoton viini ei parane kun siitä valmistetaan ruokaa, vaan ruoanvalmistusviinin laatuun on syytä panostaa samaan tapaan kuin muidenkin raaka-aineiden.

Maustamisen ja hapon lisäksi kolmas tärkeä raaka-aine kastikkeessa on pohjaliemi. Kun teet esimerkiksi uunipaistia, siitä irtoaa aina nestettä joka kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi kastikkeissa. Myös lihaa keitettäessä keitinliemi on maukas ja arvokas raaka-aine, jonka voi vaikkapa pakastaa myöhempää käyttöä varten, jos sille ei muuten ole välitöntä käyttöä. Hätätapauksessa liemen voi tehdä myös valmiista liemikuutioista, -jauheista tai -fondeista, mutta niitä käytettäessä tulee ottaa huomioon niiden korkea suolapitoisuus.

Kaikki maut nidotaan vielä yhteen täyteläisellä kuohukermalla. Kermainen sinappikastike sopii parhaiten vaalean lihan kuten possun kanssa, mutta kastike sopii myös naudanlihan kaveriksi.

Kermainen sinappikastike neljälle

  • nokare voita
  • 2 rkl keltaisia sinapinsiemeniä
  • 1 sipuli pieninä kuutioina
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 4 dl vahvaa lihalientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 rkl makeaa ja väkevää sinappia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • vettä
  • suolaa

 

Freesaa sinapinsiemeniä kattilassa voin kanssa, kunnes ne alkavat vähän poksahdella. Lisää sipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Kaada joukkoon valkoviini ja keitä kunnes siitä on haihtunut noin puolet. Lisää lihaliemi, kerma ja sinappi. Sekoita vehnäjauhot pieneen määrään vettä ja kaada seos kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile kastike lihan kanssa.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Testissä lihaliemet  – Kuutio vai fondi?

Testissä lihaliemet – Kuutio vai fondi?

Lihaliemi ruoassa on kuin sokkeli talossa: huomaamaton mutta keskeinen. Hyvä lihaliemi tekee hommansa vähäeleisesti turhia huutelematta ja syventää ruoan maun. Huono lihaliemi toimii päinvastoin. Pistimme kovaan makutestiin markettien kuutiot ja...

BBQ-kastikkeet

BBQ-kastikkeet

Maistuva BBQ-kastike tekee hyvästä grillilihasta täydellisen! Tässä on muutama perusohje kastikkeiden valmistukseen ja käyttöön.

Kokin tärkeimmät kastikkeet, osa 2

Kokin tärkeimmät kastikkeet, osa 2

Tässä blogisarjassa käydään läpi kastikekokin parhaat reseptit. Tällä kertaa jatketaan Kerma-pippurikastikkeella, Espagnolella ja Veloutélla.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste