Pekonilla ja sienillä lisää makua possunfileeseen

 Porsaan ulkofilee täytetään kauden sienillä, aromikkaalla pekonilla ja paistetaan meheväksi uunissa.

Sienisesonki on nyt hulppeimmillaan ja jatkuu suppilovahveroiden osalta vielä pitkään. Sieniä kannattaa käyttää myös liharuokien lisukkeena, sillä sienten umami korostaa lihan omaa makua. Suomalaisten metsäsienien sesongin päättyessä voidaan vaihtaa viljeltyihin sieniin, joita on saatavilla ympäri vuoden. 

Possun filee saattaa helposti kuivahtaa jos sitä kypsentää liikaa ja liian kovassa lämpötilassa. Tämän vuoksi kannattaa muistaa, että mitä suurempi liha ja mitä kuumempi uuni, sitä enemmän lihan sisälämpötila nousee vielä kypsennyksen jälkeisen vetäytymisen aikana. Possun ulkofileessä tämä on n. 2-5 astetta. Sen vuoksi lihalämpömittarin voi säätää muutaman asteen alle tavoitelämpötilan.

Leikkaamalla possunfileen auki ja täyttämällä sen, saat siitä vieläkin mehukkaampaa. Koska filee itsessään on hyvin vähärasvaista, kannattaa täytteen raaka-aineiksi valita jotain vähän rasvaisempaa; esimerkiksi Amerikan Pekoni ja juusto tekevät possulle hyvää. 


Sieni-pekonitäytteinen porsaan ulkofilee

  • HK Viljapossun ulkofileepala (n.850g)
  • Suolaa ja rouhittua mustapippuria

Täyte

  • 1 pkt (170 g) HK Amerikan Pekonia suikaloituna
  • n. 250 g sieniä pienennettynä (esim. tatti, kantarelli, suppilovahvero tai siitake)
  • 1 sipuli kuutioituna
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • rouhittua mustapippuria
  • n. 1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersilja, timjami, salvia)
  • paistin sidontanarua tai varrastikkuja

Paista pekonia pannulla kunnes se alkaa ruskistua. Lisää sipulikuutiot ja murskatut valkosipulit. Jatka paistamista kunnes sipulit alkavat pehmetä. Lisää joukkoon sienet ja sekoittele kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut.

Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja mausta pippurilla.

Poista fileestä kalvo ja leikkaa se pitkältä sivultaan auki terävällä veitsellä. Nuiji kevyesti, jotta saat fileestä tasaisen levyn.

Mausta liha suolalla ja pippurilla ja levitä täyte lihan päälle. Ripottele tuoreet yrtit täytteen päälle ja rullaa filee takaisin muotoonsa. Sido rulla paistinarulla tai sulje rullan saumat varrastikuilla.

Ruskista rulla pannulla ja työnnä lihalämpömittari rullan keskelle. Kypsennä 125 asteisessa uunissa 68 asteiseksi ja anna vetäytyä vähintään 15 min folioon käärittynä. Poista narut tai tikut ennen rullan leikkaamista.


Reseptit