Pekonin paistaminen uunissa

Pekonin voi paistaa pannun sijaan myös uunissa, jolloin pekonin haju ei leviä niin voimakkaasti. Kuinka pekoni sitten paistetaan uunissa?

Vaikka tykkäänkin pekonista melkeinpä ruoassa kuin ruoassa, sen pannulla paistamisesta lähtevä käry ei oikein ole mieleen. Tehokkainkin liesituuletin hukkaa osan käryistä huoneilmaan ja haju tarttuu vaatteisiin. Nykyään paistankin usein pekonini uunissa, varsinkin jos sitä tarvitaan isompi määrä ja jos uunin lämmittämiselle sattuu olemaan muutakin tarvetta. Hitaampi ja hellävaraisempi uunipaisto ei saa aikaan samanlaista käryä kuin pannulla paistaminen.

Rapean pekonin aikaansaamiseksi uuni ei saa olla kuitenkaan liian kuuma, sillä se saattaa tummua liian nopeasti jo ennen rapeutumistaan. Matalammassa lämpötilassa pekonista haihtuu ensin nestettä, ja kuivempana se ruskistuu ja rapeutuu hyvin. Sama asia pätee muuten myös pannulla paistamiseen. Ei pekonia tulikuumalle pannulle, vaan miedolla lämmöllä ja hitaasti käristyen. Oheisella videolla näytän kuinka rapsakkaan lopputulokseen voit päästä uunipaistamisella.

Seuraavassa postauksessani ajattelin valottaa vähän ehkä klassisimman liharuokien kastikkeen – punaviinikastikkeen saloja, joten kannattaa seurata Lihakoulun blogia jatkossakin.


Reseptit