Pulled pork

Varmasti suurin osa lukijoista on kuullut pulled porkista eli suomalaisittain nyhtöpossusta ja monet ovat sitä jo maistaneetkin. Ajatuksena on hauduttaa hitaasti ylikypsäksi porsaan huokeampia ruhonosia maustekastikkeessa ja repiä liha pieniksi säikeiksi. Ruokalehtien sivut ovat olleet täynnä eri versioita tästä suussa sulavasta lihaherkusta ja sen maustekastikkeista. Moni resepti kehottaa marinoimaan lihaa yön yli maustekastikkeessa, mutta se ei ole pakollista. Maustekastike antaa kyllä makunsa lihaan hauduttamisen aikana ja lihan repimisen jälkeen. Näin myös ruoan muutenkin pitkä valmistusaika lyhenee huomattavasti.

"Slow foodia" kannattaa aina valmistaa kerralla vähän suurempikin määrä. Nopeasti jäähdytettynä valmis pulled pork säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän ja pakastimessa kolmisen kuukautta.

Pulled porkia voit käyttää esimerkiksi pitaleivän täytteenä, hampurilaispihvin sijasta, hodarisämpylän välissä, tortillan tai quesadillan täytteenä, pizzan päällä tai vaikkapa pastan kanssa.

Nyhtöpossun resepti alla.

Keskinopea Pulled Pork

  • 1 kpl (n. 900g) HK Rypsiporsas kassler
  • n. 500g luutonta tai n. 700g luullista porsaan lapaa
  • 1 rkl suolaa

Maustekastike

  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 1 dl vähäsuolaista soijakastiketta
  • 1 rkl sambal oelek –chilitahnaa
  • 4 valkosipulin kynttä murskattuna
  • reilu pala inkivääriä hienoksi raastettuna
  • 1,5 tl savustettua paprikajauhetta
  • mustapippuria myllystä

  • ½ dl ketsuppia
  • ½ dl väkevää sinappia

Hiero suola lihojen pintaan ja laita ne uunivuokaan, johon ne juuri ja juuri mahtuvat. Sekoita keskenään kastikkeen ainekset ketsuppia ja sinappia lukuun ottamatta ja kaada seoksesta puolet lihojen päälle.

Peitä vuoka leivinpaperilla ja foliolla. Kypsennä 150 asteisessa uunissa noin 4h tai yön yli uunissa 95 asteessa. Anna lihojen jäähtyä, jotta niitä on helpompi käsitellä.

Revi liha pieniksi säikeiksi kattilaan ja poista samalla hieman ylimääräistä rasvaa, kalvot, mahdollinen lavan luu ja kamara. Kaada osa liemestä ja loput maustekastikkeesta lihojen päälle ja lisää joukkoon ketsuppi ja sinappi. Anna porista muutama minuutti välillä sekoitellen. Maista ja lisää tarvittaessa vielä suolaa.

Tarjoile pulled pork sellaisenaan tai vaikkapa hampurilaisten tai tortillojen välissä!