Pyhäinpäivän parempi herkkupaisti

Pyhäinpäivä lähestyy ja tuplapyhänä jos koskaan voi käyttää ruoanlaittoon aikaa vähän enemmänkin. Juhlapyhien perinteinen herkku on uunipaisti. Sen ei tarvitse aina olla nautaa, vaan myös possu taipuu vähän juhlavampaankin muotoon.

Possun paistilihat - eli kinkun eri osat - ovat hyvin vähärasvaista lihaa, joten uunilihaksi sopiikin paremmin jokin rasvaisempi osa possusta. Rasva mehevöittää lihaa kypsentämisen aikana ja estää sitä kuivumasta liikaa. Niskasta leikattava kassler on yksi possun rasvaisimpia osia, ja sopiikin erinomaisesti uunipaistiksi. Kasslerin voi kypsentää ylikypsäksi 95 asteeseen, jolloin se on haarukkamureaa ja suussa sulavan mehevää, Kun sisälämpötilan jättää 82–85 asteeseen, liha on täysin kypsää, mutta pysyy leikatessa ehjänä ja on ”paistimaisempaa”.  

Paistamisen jälkeen lihan on syytä antaa rauhassa vetäytyä foliossa, jonka aikana lihan sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen. Lihasta irtoava liemi kannattaa ehdottomasti kaataa kastikkeen joukkoon lisämakua antamaan. Liemen voi lisätä myös lisukkeena tarjottavan riisin joukkoon.

Muistathan, että useimmat ruokakaupat pitävät Pyhäinpäivänä ovensa suljettuina. Juhlapöydän lihat kannattaa siis käydä hankkimassa hyvissä ajoin.


Reseptit