• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • HK:n Lihakoulu-kiertue on startannut – jauhelihakansasta lihataitajiksi!

HK:n Lihakoulu-kiertue on startannut – jauhelihakansasta lihataitajiksi!

HK Koekeittiö
22.1.2014

HK järjestää yhdessä K-Citymarket –ketjun kanssa valtakunnallisen Lihakoulun. Kevättalven aikana toteutamme 25 paikkakunnalla yli 30 koulutustilaisuutta, joissa opetamme perusasioita sekä porsaan- että naudanlihan käsittelystä ja valmistuksesta. Koulutusillan aikana selviää mm. näppärin tapa poistaa naudan sisäfileestä kalvo, sous vide –kypsentämisen salat sekä takuuvarmat ohjeet onnistuneiden pihvien paistamiseen pannulla. Tämän lisäksi Lihakoulussa jaetaan myös perustietoa lihasta, ruhonosista, suomalaisen lihan laadusta ja puhtaudesta sekä Rypsiporsas® -lihan rasvakoostumuksesta.

Ensimmäiset Lihakoulun pilotti-illat toteutimme jo viime vuoden puolella, mutta tammikuussa kiertue pääsi käyntiin toden teolla. Tammikuussa vyörytimme lihatietoutta PK-seudun lisäksi myös Turun ja Lahden seuduilla. Muun Suomen vuoro koittaa helmi-maaliskuussa. Kiertueen kokkina toimii uusin vahvistuksemme Sami Lamminaho, joka siirtyi ravintolakeittiöiden maailmasta HK:lle kuluvan vuoden alussa. Kävin seuraamassa Samin Lihakoulua Haaga-Helian opetuskeittiön tiloissa, jossa opetusvuorossa olivat Malmin Citymarketin asiakkaat.

Ensimmäisenä pistettiin aluille sous vide –kypsennetyt porsaanselykset, jotka Sami valmisti Rypsiporsas® miedosti suolatusta ulkofileestä. Pintamaustetut selykset kypsyivät tyhjiöpakattuina 67 asteisessa vedessä, jonka jälkeen selysten pintaan otettiin nopea väri kuumalla parilapannulla. Sinapinsiemenkastikkeen ja jääsalaatin kera nautittuna lopputulos oli täydellisen mehevä!

 

Seuraavaksi oli vuorossa kokonaisen naudan sisäfileen käsittely aina kalvon poistamisesta pihvien paistamiseen ja vetäytymiseen saakka. Fileen kalvon poistaminen vaatii vähän harjoittelua, mutta kouliintuneelta lihankäsittelijältä homma hoituu parilla veitsen liikkeellä, eikä poistettuun kalvoon jää juurikaan lihaa.

 

Fileen keskiosasta leikattiin murakat pihvit, jotka paistettiin vaahtovoissa timjamin ja valkosipulin kera. Tässä kohtaa innokkaimmat pihvinpaistajat pääsivät kädestä pitäen –oppiin, Samin näyttäessä mallia. Hyvän vetäytymisen jälkeen pihvejä saatiin maistella päärynällä ja parmesaanilla ryyditetyn rucolan kera. Fileen päätypalat Sami leikkasi suikaleiksi ja valmisti niistä nopean aasialaishenkisen wokin.

 

Illan kruunu oli pulled pork, jonka valmistus oli aloitettu jo päivää aikaisemmin. Porsaan kasslerit olivat viettäneet 16-tuntisen yönsä maustekastike peittonaan 85 asteisessa uunissa, jonka jälkeen ne olivat käsiin hajoavan mureita. Possut revittiin ohuiksi säikeiksi ja pyöräytettiin vielä yhteen maustekastikkeen kanssa; tämäkin lihakoululaisten avustuksella. Yhdessä kirpeän makeiden inkivääri-chilikurkkujen kanssa nyhtöpossu toimi täydellisesti ja lihat katosivatkin oppilaiden suihin varsin rivakkaan tahtiin.

Varsin sopiva paketti Lihatietoutta on siis jaossa kevään aikana. Tärkeitä perusjuttuja pienellä hifistelyllä maustettuna.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Kaikki ruhonosat käyttöön

Kaikki ruhonosat käyttöön

Kun eläin teurastetaan ja se päätyy ruuaksi, on tärkeää, että jokaiselle ruhonosalle löytyy sille sopiva käyttötarkoitus. Eläin ei ole pelkkää fileetä, ei, vaikka kuinka ihmiset haluaisivat syödä pelkästään sitä. Slow...

HK:n mestarit kameran edessä, osa 2: Lihanleikkaajat tositoimissa

HK:n mestarit kameran edessä, osa 2: Lihanleikkaajat tositoimissa

Lihanleikkaajat ovat työnsä ja hyvän ruoan ääressä HK:n toisessa uudessa mainosfilmissä. Aivan kuten savustaminen, myös lihanleikkaaminen on työtä, jossa osaavien ihmisten rooli on ehdottoman tärkeä. Mainoksessa esiintyvä Tomi on HK:n...

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste