Joulukinkun tähteet hyötykäyttöön uudella tavalla

Joulukinkkua voi myös hyvin jatkojalostaa ja käyttää sitä raaka-aineena muussa ruuanvalmistuksessa.

Harvoin tulee hankittua jouluksi ”sopivan” kokoista kinkkua, ja rippeitä syödäänkin vielä monta päivää joulun jälkeen. Kinkku ei sellaisenaan maistu kovin kauaa, ja sen säilyvyyskin alkaa olla koetuksella. Jos kinkku lepää joulupöydän lämmössä useamman tunnin, ei sille voida ennustaa kovin pitkää ikää joulun jälkeen. Myös kypsä liha pilaantuu herkästi, mikäli sitä ei säilytetä oikeassa lämpötilassa. Sen vuoksi kannattaakin miettiä, tarvitseeko koko kinkkua nostaa pöytään kerralla.

Uudelleen kuumentaminen antaa lihalle lisää säilyvyysaikaa, sillä riittävä lämpökäsittely tuhoaa suuren osan lihan mikrobikasvustosta. Suosituimpia joulunjälkeisiä kinkun käyttökohteita ovat mm. hernerokka, pizzat, piirakat, pyttipannu ja tietysti perinteinen kinkkukiusaus.

Näiden perinteisten kinkunkadottajien lisäksi kannattaa kokeilla myös vähän toisenlaisia reseptejä. Esimerkiksi sivuiltamme löytyvät reseptit Kinkku-melonirisotto ja Chili con carne joulukinkusta toimivat joulun jälkeenkin.