• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Juhannuksena loimutetaan lihaa!

Juhannuksena loimutetaan lihaa!

HK Koekeittiö
18.6.2014

Avotulella loimuttaminen yhdistetään perinteisesti kalaruokiin, etenkin loheen. Kalafileiden lisäksi loimutus sopii kuitenkin myös lihalle, kunhan lihapala on riittävän ohut.

Mikään lehtipihvi lihan ei tarvitse olla, mutta koska kypsentävä lämpö tulee vain lihan yhdeltä puolelta, liian paksu pala lihaa ei ehdi kypsyä riittävästi laudan puolelta, liekin puolelta sen jo kuivuessa tai palaessa.

3-laudalla.jpg

Varta vasten loimutukseen tehtyjä lautoja ja niihin sopivia puunauloja myydään usein siellä missä grillejäkin, mutta vastaavan systeemin nikkaroiminen itse ei ole kovin vaikea juttu. Tarvitset pätkän höylättyä lautaa, poran reikien tekemistä ja puukon puutappien vuolemista varten. Lautaa voi uittaa vedessä hetken aikaa ennen lihan kiinnittämistä, jolloin se ei kärähdä niin helposti liekkien loimutessa. Loimutuslauta ei ole mikään kertakäyttötuote, vaan huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen sitä voi käyttää seuraavassakin loimutuksessa. Ja liekkien tummuttama lauta on aina hienomman näköinen kuin tuore ja vaalea.

1-makuöljy.jpg

Liha kannattaa suolata ja maustaa ennen lautaan kiinnittämistä, jolloin makua saadaan lihan molemmille puolille. Hyvä vaihtoehto lihaksi on juuri loimuttamiseen kehitetty HK Rypsiporsas® Vuorisuolattu Loimufilee, joka on suolattu ja kevyesti maustettu, täysin loimutusvalmis liha. Lisämakua ja lisää fiilistä itse loimutukseen saadaan pienellä yrttivihdalla, jonka annetaan luovuttaa hyvää makuaan nuotion loimussa kuumennettavalle rypsiöljylle. Kypsyvää lihaa valellaan yrttiöljyllä aina silloin tällöin. Öljy antaa maun lisäksi myös vauhtia lihan ruskistumiselle.

10-sutiminen2.jpg

Loimutus ei ole ihan kaikista kiireisimmän kokin puuhaa. Liha ei saa olla liian lähellä liekkiä, jotta se tai lauta ei pala. Toisaalta lihaa ei saa kypsäksi, jos sitä pitää liian kaukana liekistä. Sopiva etäisyys on helppo tarkistaa kädellä. Jos pystyt pitämään kättäsi lihan ja liekin välissä kuvan osoittamalla tavalla viitisen sekuntia, on etäisyys juuri sopiva. Tällöin Loimufileen kypsyminen kestää ilman lämpötilasta ja tuulen voimakkuudesta ja suunnasta riippuen puolisen tuntia. Voit tarkistaa lihan kypsyyden vaikka tekemällä pienen viillon lihan keskelle.

8-hyvä-etäisyys.jpg

Loimutetun lihan kaverina maistuu helposti valmistuva ja makean tulinen chipotle-salsa.

Chipotle-salsa:

tilkka                 oliiviöljyä
2kpl                   banaanishalottisipulia pieninä kuutioina
1 kpl                  yksikyntinen valkosipuli hienonnettuna
½ tl                   chipotle-chilijauhetta
½ dl                  punaviinietikkaa
500g                 kirsikkatomaatteja puolitettuna
2 rkl                  fariinisokeria
1tl                     suolaa
1 ruukku           basilikaa hienonnettuna

Freesaa sipulikuutioita oliiviöljyssä pari minuuttia ja lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli ja chipotle-jauhe. Pyörittele vielä hetki ja kaada joukkoon punaviinietikka. Lisää kirsikkatomaatit ja loput mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä ja lisää jäähtyneeseen salsaan hienonnettu basilika.

Iloista juhannusta!

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Lihantaitajat paljastaa: Ribsien salaisuus

Lihantaitajat paljastaa: Ribsien salaisuus

Näin grillaat täydelliset ribsit. HK:n lihantaitajat paljastavat miten saat ribseistä täydellisen mehukkaat ja maistuvat. Tutustu HK:n ohjeeseen täällä.

Kuuma raakamakkarakesä

Kuuma raakamakkarakesä

Aiheuttaako raakamakkaroiden valmistus päänvaivaa? Ei hätää, tässä sinulle raakamakkaroiden lyhyt oppimäärä, jonka avulla olet pian makkaranpaistajien aatelia. Korkean lihapitoisuutensa ansiosta yhä useampi valitsee grillimakkarakseen raakamakkaran. Menneet pari vuotta ovat olleet...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste