Juhannuksena loimutetaan lihaa!

Avotulella loimuttaminen yhdistetään perinteisesti kalaruokiin, etenkin loheen. Kalafileiden lisäksi loimutus sopii kuitenkin myös lihalle, kunhan lihapala on riittävän ohut.

Mikään lehtipihvi lihan ei tarvitse olla, mutta koska kypsentävä lämpö tulee vain lihan yhdeltä puolelta, liian paksu pala lihaa ei ehdi kypsyä riittävästi laudan puolelta, liekin puolelta sen jo kuivuessa tai palaessa.

3-laudalla.jpg

Varta vasten loimutukseen tehtyjä lautoja ja niihin sopivia puunauloja myydään usein siellä missä grillejäkin, mutta vastaavan systeemin nikkaroiminen itse ei ole kovin vaikea juttu. Tarvitset pätkän höylättyä lautaa, poran reikien tekemistä ja puukon puutappien vuolemista varten. Lautaa voi uittaa vedessä hetken aikaa ennen lihan kiinnittämistä, jolloin se ei kärähdä niin helposti liekkien loimutessa. Loimutuslauta ei ole mikään kertakäyttötuote, vaan huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen sitä voi käyttää seuraavassakin loimutuksessa. Ja liekkien tummuttama lauta on aina hienomman näköinen kuin tuore ja vaalea.

1-makuöljy.jpg

Liha kannattaa suolata ja maustaa ennen lautaan kiinnittämistä, jolloin makua saadaan lihan molemmille puolille. Hyvä vaihtoehto lihaksi on juuri loimuttamiseen kehitetty HK Rypsiporsas® Vuorisuolattu Loimufilee, joka on suolattu ja kevyesti maustettu, täysin loimutusvalmis liha. Lisämakua ja lisää fiilistä itse loimutukseen saadaan pienellä yrttivihdalla, jonka annetaan luovuttaa hyvää makuaan nuotion loimussa kuumennettavalle rypsiöljylle. Kypsyvää lihaa valellaan yrttiöljyllä aina silloin tällöin. Öljy antaa maun lisäksi myös vauhtia lihan ruskistumiselle.

10-sutiminen2.jpg

Loimutus ei ole ihan kaikista kiireisimmän kokin puuhaa. Liha ei saa olla liian lähellä liekkiä, jotta se tai lauta ei pala. Toisaalta lihaa ei saa kypsäksi, jos sitä pitää liian kaukana liekistä. Sopiva etäisyys on helppo tarkistaa kädellä. Jos pystyt pitämään kättäsi lihan ja liekin välissä kuvan osoittamalla tavalla viitisen sekuntia, on etäisyys juuri sopiva. Tällöin Loimufileen kypsyminen kestää ilman lämpötilasta ja tuulen voimakkuudesta ja suunnasta riippuen puolisen tuntia. Voit tarkistaa lihan kypsyyden vaikka tekemällä pienen viillon lihan keskelle.

8-hyvä-etäisyys.jpg

Loimutetun lihan kaverina maistuu helposti valmistuva ja makean tulinen chipotle-salsa.

Chipotle-salsa:

tilkka                 oliiviöljyä
2kpl                   banaanishalottisipulia pieninä kuutioina
1 kpl                  yksikyntinen valkosipuli hienonnettuna
½ tl                   chipotle-chilijauhetta
½ dl                  punaviinietikkaa
500g                 kirsikkatomaatteja puolitettuna
2 rkl                  fariinisokeria
1tl                     suolaa
1 ruukku           basilikaa hienonnettuna

Freesaa sipulikuutioita oliiviöljyssä pari minuuttia ja lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli ja chipotle-jauhe. Pyörittele vielä hetki ja kaada joukkoon punaviinietikka. Lisää kirsikkatomaatit ja loput mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä ja lisää jäähtyneeseen salsaan hienonnettu basilika.

Iloista juhannusta!

 


Reseptit