Miten lihaa raakakypsytetään?

Raakakypsytys on varmasti tuttu sana monille lihan ystäville, mutta mitä se oikein tarkoittaa? Sitä ei pidä sekoittaa muuhun lihan kypsentämiseen, vaikka se lihan mureuteen ja makuun vaikuttaakin. Olen joskus kuullut niinkin virheellisestä käsityksestä, että raakakypsytys tarkoittaa lihan ottamista huoneenlämpöön ennen sen valmistamista.

Raakakypsytys on useita viikkoja kestävä prosessi, joka tapahtuu hyvin kontrolloiduissa olosuhteissa. Teurastuksen ja leikkuun jälkeen fileet ja paistit pakataan ilmattomaan vakuumiin, jonka jälkeen niitä säilytetään hieman yli +0°C lämpötilassa. Mitä korkeampi säilytyslämpötila on, sen nopeammin raakakypsyminen tapahtuu. Toisaalta alhaisemmassa lämpötilassa lihan säilyvyys paranee.

Säilytys kestää yleensä noin 3-6 viikkoa, jonka aikana lihan pH alenee eli happamuus lisääntyy. Happamuuden seurauksena lihan omat entsyymit alkavat hajottaa lihan proteiinirakennetta, joka vaikuttaa lihan mureuteen, makuun, tuoksuun ja väriin. Raakakypsynyt liha on mureaa, väriltään tumman punaista ja tuoksultaan hapahkoa. Prosessin aikana lihaan muodostuu myös sille ominainen maku. Käsitellessä hyvin raakakypsynyt liha tuntuu pehmeältä. Kun esimerkiksi fileepihvin pintaa painaa sormella, siihen jää kuoppa.

raakakypsytys.jpg

Raakakypsytystä käytetään vain punaisen lihan mureuttamiseen. Porsaan- ja broilerinliha on sen verran mureaa, että niiden liha on käyttövalmista heti leikkuun jälkeen. Ihan kaikkiin ruhonosiin raakakypsytys ei toimi, sillä vain fileet ja paistit mureutuvat prosessin aikana. Muut osat ruhosta saadaan mureiksi vasta varsinaisen kypsennyksen aikana.


Reseptit