Muutamia myyttejä lihasta ja liharuuista

Lihan ja sen valmistamisen ympärillä pyörii jos jonkinlaisia myyttejä, uskomuksia, käsityksiä ja näkemyksiä. Osa niistä pitää varsin hyvin paikkansa, mutta osalle ei löydy oikein minkäänlaisia perusteluja. Tämän vuoksi listasin muutamia usein vastaan tulevia esimerkkejä.

1. Possussa on enemmän rasvaa kuin naudassa.

Tarua. Lihan rasvapitoisuus vaihtelee ruhonosakohtaisesti, ei niinkään eläinkohtaisesti. Esim. sekä porsaan että naudan fileessä on rasvaa alle 5%, kun taas kyljessä rasvaa voi olla kolminkertaisesti (nauta) tai jopa kuusinkertaisesti (porsas). Porsaan rasva on ravitsemuksellisesti parempilaatuista naudanrasvaan verrattuna. Porsaan rasvasta yli puolet on pehmeää rasvaa, kun naudassa yli puolet rasvasta on kovaa. Rypsiporsas®-lihassa rasvan laatu on erityisen hyvä.

2. Liha tulee kypsentää välittömästi jääkaapista ottamisen jälkeen.

Tarua. Lihan tulee antaa lämmetä huoneenlämmössä ennen kypsentämistä lihapalan suuruudesta riippuen 0,5 – 1,5 tuntia jotta liha kypsyy tasaisesti. Näin myös lihasnesteet pysyvät paremmin lihan sisällä.

3. Kokonaiset fileet ja muut pitkää kypsennystä vaativat lihat tulisi kypsentää epäsuoralla grillaamisella.

Totta. Epäsuoran grillaamisen perusidea on asettaa valmistettava ruoka grilliin siten, että suoraan alapuolella ei ole lämmönlähdettä. Eli hiiligrillissä hiilet siirretään grillin reunoille ruoan ollessa keskellä grilliä ja kaasugrillissä osa polttimoista sammutetaan. Menetelmä sopii ruokalajeille, jotka kuivuvat tai palavat helposti sekä yli 25 minuutin kypsennysajan vaativille ruokalajeille kuten paisteille tai ribseille.

4. Rypsiporsas®-lihan pehmeämpi rasvan laatu vaikuttaa myös lihan makuun.

Totta. Koska rasva sulaa paremmin lihaa kypsennettäessä, lopputulos on maukkaampi, mureampi ja mehevämpi.

5. Onnistunein uunipaisti tai –filee valmistuu seuraamalla lihan sisälämpötilaa, ei kelloa.

Totta. Uunien lämpötilat saattavat vaihdella suurestikin, joten annetut paistoajat ovat vain suuntaa antavia. Lihalämpömittari kertoo tarkasti milloin liha on haluamasi kypsyistä.

 

Katso ohjeet lihan käsittelyyn Lihakoulusta


Reseptit