• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Muutamia myyttejä lihasta ja liharuuista

Muutamia myyttejä lihasta ja liharuuista

HK Koekeittiö
2.7.2014

Lihan ja sen valmistamisen ympärillä pyörii jos jonkinlaisia myyttejä, uskomuksia, käsityksiä ja näkemyksiä. Osa niistä pitää varsin hyvin paikkansa, mutta osalle ei löydy oikein minkäänlaisia perusteluja. Tämän vuoksi listasin muutamia usein vastaan tulevia esimerkkejä.

1. Possussa on enemmän rasvaa kuin naudassa.

Tarua. Lihan rasvapitoisuus vaihtelee ruhonosakohtaisesti, ei niinkään eläinkohtaisesti. Esim. sekä porsaan että naudan fileessä on rasvaa alle 5%, kun taas kyljessä rasvaa voi olla kolminkertaisesti (nauta) tai jopa kuusinkertaisesti (porsas). Porsaan rasva on ravitsemuksellisesti parempilaatuista naudanrasvaan verrattuna. Porsaan rasvasta yli puolet on pehmeää rasvaa, kun naudassa yli puolet rasvasta on kovaa. Rypsiporsas®-lihassa rasvan laatu on erityisen hyvä.

2. Liha tulee kypsentää välittömästi jääkaapista ottamisen jälkeen.

Tarua. Lihan tulee antaa lämmetä huoneenlämmössä ennen kypsentämistä lihapalan suuruudesta riippuen 0,5 – 1,5 tuntia jotta liha kypsyy tasaisesti. Näin myös lihasnesteet pysyvät paremmin lihan sisällä.

3. Kokonaiset fileet ja muut pitkää kypsennystä vaativat lihat tulisi kypsentää epäsuoralla grillaamisella.

Totta. Epäsuoran grillaamisen perusidea on asettaa valmistettava ruoka grilliin siten, että suoraan alapuolella ei ole lämmönlähdettä. Eli hiiligrillissä hiilet siirretään grillin reunoille ruoan ollessa keskellä grilliä ja kaasugrillissä osa polttimoista sammutetaan. Menetelmä sopii ruokalajeille, jotka kuivuvat tai palavat helposti sekä yli 25 minuutin kypsennysajan vaativille ruokalajeille kuten paisteille tai ribseille.

4. Rypsiporsas®-lihan pehmeämpi rasvan laatu vaikuttaa myös lihan makuun.

Totta. Koska rasva sulaa paremmin lihaa kypsennettäessä, lopputulos on maukkaampi, mureampi ja mehevämpi.

5. Onnistunein uunipaisti tai –filee valmistuu seuraamalla lihan sisälämpötilaa, ei kelloa.

Totta. Uunien lämpötilat saattavat vaihdella suurestikin, joten annetut paistoajat ovat vain suuntaa antavia. Lihalämpömittari kertoo tarkasti milloin liha on haluamasi kypsyistä.

 

Katso ohjeet lihan käsittelyyn Lihakoulusta

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle -kampanjan seremoniamestarit löytyvät kotimaisesta HK-ruokatalosta. Pohdittaessa syitä tämänhetkiseen mielikuvaan porsaanlihasta löytyy syitä monenlaisia. ”Jauheliha sekä broilerinsuikaleet ovat ottaneet ylivallan kotikeittiöiden arjen tuotevalikoimissa. Myös viikonlopun herkuttelussa porsasruokien asema on...

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Pääsiäinen kuuluu ruokajuhlana ehdottomasti vuoden terävimpään kärkeen pitkään haudutettavine lihapatoineen ja paisteineen. Mutta missään tapauksessa ei tule unohtaa muitakaan, hiukan nopeammin valmistuvia herkkuja. Pääsiäisen aikaan pyhiä riittää, joten monenlaista herkkua...

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste