Näin grillaan suurenkin naudanfileen meheväksi

50 parasta kaveria tulossa kylään, ja fileetä grillistä on toivottu ruuaksi…
Kokonaisen fileen grillaaminen pihvien sijaan, saattaa monessa tilanteessa olla hyvä ratkaisu. Pihvien oikeassa vaiheessa kääntämisen kanssa ei tarvitse stressailla, ja filee saa kypsyä rauhassa. Ideana on grillata ensin hyvä grillipinta kovassa lämmössä, ja antaa sen jälkeen kypsyä matalassa lämmössä haluttuun kypsyyteen. Digitaalinen lihalämpömittari on tässä hommassa mitä mainioin apuväline. Sen avulla liha kypsyy juuri haluttuun kypsyyteen, ja hälytin kertoo kun liha on valmis vetäytymään.
Mitä matalammassa lämpötilassa liha kypsyy, sen mehukkaampi on lopputulos. Alhaisessa lämpötilassa kypsennettyä lihaa ei tarvitse myöskään vetäyttää niin kauaa kuin kovalla lämmöllä kypsennettyä.
Jos kaipaat vähän nopeampaa versiota tästä grilliherkusta, leikkaa filee pihveiksi ja grillaa pihvit tulikuumalla grillillä.

Grillattu naudan ulkofilee ja teriyaki-kasvikset (5-6 hengelle)
- 1 kpl (n. 950 g) HK Naudan ulkofileepala
- sormisuolaa
- mustapippuria myllystä
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen grillaamisen aloittamista ja hyödynnä odotusaika esikäsittelemällä kasvikset ja valmistamalla teriyaki-kastike.
Kuivaa lihan pinta talouspaperilla, jotta se ruskistuisi kauniisti eikä tarttuisi grilliin kiinni. Grillaa lihaan ruskea pinta hyvin kuumassa grillissä. Tiputa grillin lämpötilaa ja siirry epäsuoraan grillaukseen. Työnnä lihalämpömittarin piikki fileen keskelle ja anna fileen kypsyä medium-kypsyyteen grillissä kannen alla matalassa lämmössä (100–125 °C), kunnes lämpömittari näyttää 58 °C. Täysin kypsän fileen saat jatkamalla grillaamista kunnes mittari näyttää 65 °C.

Nosta filee grillistä ja anna vetäytyä folion alla 15min. Viipaloi filee poikkisyin, mausta viipaleet suolalla ja mustapippurilla ja tarjoile grillattujen teriyaki-kasvisten kera.

Grillatut teriyaki-kasvikset
- 2 kpl keltainen paprika
- 2 kpl punainen paprika kpl kesäsipulinippuja
- 6-8 kpl suuria herkkusieniä
- tuoretta korianteria
Huuhtele ja kuivaa kasvikset ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Grillaa kuumassa grillissä, kunnes kasvikset alkavat hieman pehmetä. Sekoita grillatut kasvikset kastikkeen kanssa ja koristele tuoreella korianterilla.
Kastike
- 1/2 dl soijakastiketta
- 2 rkl mirini -maustekastiketta
- 2 rkl ruokosokeria
- 1 valkosipulinkynsi puristettuna
- pala inkivääriä raastettuna
- 2 cm wasabia tuubista
Yhdistä kaikki ainekset kattilassa ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Siivilöi kastike.