• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Näin grillaan suurenkin naudanfileen meheväksi

Näin grillaan suurenkin naudanfileen meheväksi

HK Koekeittiö
6.8.2014

50 parasta kaveria tulossa kylään, ja fileetä grillistä on toivottu ruuaksi…

Kokonaisen fileen grillaaminen pihvien sijaan, saattaa monessa tilanteessa olla hyvä ratkaisu. Pihvien oikeassa vaiheessa kääntämisen kanssa ei tarvitse stressailla, ja filee saa kypsyä rauhassa. Ideana on grillata ensin hyvä grillipinta kovassa lämmössä, ja antaa sen jälkeen kypsyä matalassa lämmössä haluttuun kypsyyteen. Digitaalinen lihalämpömittari on tässä hommassa mitä mainioin apuväline. Sen avulla liha kypsyy juuri haluttuun kypsyyteen, ja hälytin kertoo kun liha on valmis vetäytymään.

Mitä matalammassa lämpötilassa liha kypsyy, sen mehukkaampi on lopputulos. Alhaisessa lämpötilassa kypsennettyä lihaa ei tarvitse myöskään vetäyttää niin kauaa kuin kovalla lämmöllä kypsennettyä.

Jos kaipaat vähän nopeampaa versiota tästä grilliherkusta, leikkaa filee pihveiksi ja grillaa pihvit tulikuumalla grillillä.

grillimittari.jpgGrillattu naudan ulkofilee ja teriyaki-kasvikset (5-6 hengelle)

  • 1 kpl (n. 950 g) HK Naudan ulkofileepala
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä

Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen grillaamisen aloittamista ja hyödynnä odotusaika esikäsittelemällä kasvikset ja valmistamalla teriyaki-kastike.

Kuivaa lihan pinta talouspaperilla, jotta se ruskistuisi kauniisti eikä tarttuisi grilliin kiinni. Grillaa lihaan ruskea pinta hyvin kuumassa grillissä. Tiputa grillin lämpötilaa ja siirry epäsuoraan grillaukseen. Työnnä lihalämpömittarin piikki fileen keskelle ja anna fileen kypsyä medium-kypsyyteen grillissä kannen alla matalassa lämmössä (100–125 °C), kunnes lämpömittari näyttää 58 °C. Täysin kypsän fileen saat jatkamalla grillaamista kunnes mittari näyttää 65 °C.

nuf-grillissä.jpg

Nosta filee grillistä ja anna vetäytyä folion alla 15min. Viipaloi filee poikkisyin, mausta viipaleet suolalla ja mustapippurilla ja tarjoile grillattujen teriyaki-kasvisten kera.

nuf-grillikasvikset.jpg

Grillatut teriyaki-kasvikset

  • 2 kpl keltainen paprika
  • 2 kpl punainen paprika kpl kesäsipulinippuja
  • 6-8 kpl suuria herkkusieniä
  • tuoretta korianteria

Huuhtele ja kuivaa kasvikset ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Grillaa kuumassa grillissä, kunnes kasvikset alkavat hieman pehmetä. Sekoita grillatut kasvikset kastikkeen kanssa ja koristele tuoreella korianterilla.

Kastike

  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 2 rkl mirini -maustekastiketta
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • pala inkivääriä raastettuna
  • 2 cm wasabia tuubista

Yhdistä kaikki ainekset kattilassa ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Siivilöi kastike.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste