• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Naudan paahtopaisti ja Cumberlandin kastike

Naudan paahtopaisti ja Cumberlandin kastike

20.1.2014

Naudan paahtopaisti on klassinen liharuoka, mutta se on myös naudan ruhonosa. Nämä kaksi asiaa on hyvä osata erottaa toisistaan. Paahtopaisti-nimistä liharuokaa voidaan valmistaa paahtopaistin lisäksi esimerkiksi sisäpaistista, joka on mureudeltaan lähes paahtopaistin luokkaa. Alla olevasta kuvasta huomaat, miten erikokoisista ruhonosista on kyse. Lisää tietoa naudanlihasta, eri ruhonosista ja niiden käytöstä löydät sivuiltamme.

Kuten muutkin ruskistettavat ja paistettavat lihat, myös paistit otetaan hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen valmistuksen aloittamista. Kilon paisti saa olla huoletta pakkauksessaan parikin tuntia keittiön pöydällä, jotta se ehtii lämmetä paistokuntoon. Hieman lämmennyt liha kypsyy tasaisemmin ja se ei jäähdytä pannua liikaa ruskistamisen aikana.

Liha maustetaan huolellisesti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla, muita mausteita hyvä paisti ei välttämättä edes kaipaa. Halutessasi voit lisätä makuja muilla pippureilla, tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla. Kilon paisti tarvitsee suolaa 15 g eli noin 1 rkl. Maustamisen voi tehdä joko ennen tai jälkeen ruskistamisen; kummassakin on puolensa. Kun mausteet hierotaan raa’an lihan pintaan, saadaan lihan pinta hieman rikki ja mausteet pintaa syvemmälle. Ruskistamisen jälkeen maustettaessa mausteiden määrää on helpompi hallita, sillä mausteet eivät irtoa lihasta pannulle ruskistamisen aikana.

Paahtopaisti ruskistetaan siis rypsiöljyn kera kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi ennen uuniin laittamista. Uunin lämpötila on syytä pitää matalana, jotta kypsyminen tapahtuu hitaasti ja tasaisesti. Suosittelen 100-120 asteen lämpötilaa. Perinteisesti valmis naudan paahtopaisti on sisältä punertava, jolloin paisti otetaan uunista lihalämpömittarin näyttäessa 55-57 asteen lukemia.

Tämän jälkeen paistin on annettava rauhassa vetäytyä foliolla peitettynä, jolloin sen pinnan ja keskiosan lämpötilat ehtivät tasoittua ja lihasnesteet rauhoittua, ja liha pysyy mehukkaana viipaloimisen aikana. Puolen tunnin vetäytyminen kilon paistille ei ole lainkaan liikaa. Vetäytymisen alussa paistin sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen. Mieluummin siis hyvin vetäytynyt ja hieman jäähtynyt paisti, kuin kuuma ja epätasaisen punainen ja lihasnesteitä valuttava paisti.

Paahtopaisti sopii tarjottavaksi lämpimänä perinteisen uunipaistin tapaan, mutta se on herkullista myös jäähdytettynä, ohuiksi viipaleiksi leikattuna kirpeän kastikkeen kera tai vaikka suikaleina salaatin joukossa. Klassinen paahtopaistin kastike on kirpeän hedelmäinen Cumberlandin kastike, jota voi tarjota joko lämpimänä tai jäähdytettynä. Jäähdytettynä sen rakenne muuttuu huomattavasti sakeammaksi, jopa hillomaiseksi. Alla on ohje paahtopaistin ja Cumberlandin kastikkeen valmistukseen.

Naudan paahtopaisti

1 kpl HK Naudan paahtopaistipala (n.1 kg) tai HK Naudan sisäpaistipala (n.1 kg)

1 rkl hienoa merisuolaa

reilusti mustapippuria myllystä

3 valkosipulinkynttä murskattuna

reilusti tuoretta timjamia ja rosmariinia

rypsiöljyä (ja nokare voita) paistamiseen

Hiero mausteet lihan pintaan joko ennen tai jälkeen ruskistamisen. Laita rasva kuumalle pannulle ja ruskista lihaan kauniin ruskea pinta. Työnnä lihalämpömittarin piikki keskelle lihaa ja laita liha uuniritilälle ja ritilä 100-120 asteiseen uuniin. Kypsentämisen aikana lihasta ei juurikaan nestettä irtoa, mutta ritilän alla on silti syytä pitää uunipeltiä. Ota paisti uunista kun sisälämpötila on 55-57 astetta. Anna paistin vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Cumberlandin kastike

3 dl punaviiniä

1 dl madeiraa

3 dl mustaviinimarjahyytelöä

1 sitruunan mehu puristettuna

2 appelsiinin mehu puristettuna

1 punasipuli hienoksi kuutioituna

1 sitruunan raastettu kuori

2 appelsiinin raastettua kuorta

2 rkl sokeria

valko- ja mustapippuria myllystä

1 tl suolaa

pieni ripaus cayennepippuria

Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna porista hiljalleen, kunnes kastikkeesta on haihtunut lähes puolet. Jos tarjoat kastikkeen lämpimän paistin kanssa, anna kastikkeen hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Kylmän paistin kanssa kastike jäähdytetään kylmäksi.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Kolme parasta paistia

Kolme parasta paistia

Loppukeväästä pääsiäisen jälkeen pakastealtaat pursuilevat rutkasti alennetuista lampaan- ja karitsanpaisteista, joiden alkuperämaa on mitä todennäköisimmin Made in New Zealand. Monsieur Hans Välimäki nimitteli mainittuja lihapaloja joskus takavuosina ehkä hieman väheksyen...

Mistä tunnistaa lihan oikean kypsyyden?

Mistä tunnistaa lihan oikean kypsyyden?

Grillatun lihan kypsyyden tunnistamiseen on olemassa muutamia kikkoja. Katso ohjeet grillatun naudanlihan, porsaanlihan ja erilaisten esikypsennettyjen ja luullisten lihojen kypsyyden tunnistamiseen!

Valikoitua naudanlihaa valikoituihin ruokahetkiin

Valikoitua naudanlihaa valikoituihin ruokahetkiin

Meille laadukkaan naudanlihan ystäville on koittanut varsin mieluisat ajat, sillä kauppojen kylmäaltaisiin on alkanut pikkuhiljaa ilmestyä Valikoituja naudanlihoja. HK Valikoitua -sarjan lihat ovat maustamatonta ja puhdasta lihaa, joka on suunnattu...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste