No kyllähän minä nyt lihapullia osaan tehdä!
Yksi HK Lihakoulun ja verkkosivujemme chatin haetuimmista ja kysytyimmistä resepteistä on perinteiset lihapullat. Mitä taikinaan kannattaa laittaa? Kuinka saan parhaiten pyöriteltyä nättejä pyöryköitä? Onko mureketaikina eri kuin lihapullataikina?
On mukava huomata, että tämä perinteinen mummolaherkku pitää edelleen pintansa, uusien ja eksoottisten makujen tullessa yhä yleisemmiksi. Ja jokaisella meistä on varmasti omat mieltymyksensä lihapullataikinan raaka-aineista ja niiden suhteista, ja oma mummo on luonnollisestikin tehnyt ne maailman parhaat lihapullat.
Seuraavat rivit eivät siis ole lihapullamaailman absoluuttisia totuuksia, vaan käytännöllisiä vinkkejä aloitteleville lihapullien ja –pihvien taiteilijoille.
Lihapullien perusraaka-aineet ovat jauheliha, sipuli, korppujauhot, vesi tai maito, kananmuna ja mausteet. Jauhelihan laadun voi kukin päättää omien mieltymyksiensä mukaan, mutta itse tykkään käyttää rasvaisempaa sika-nauta jauhelihaa. Lihan rasva kun antaa pyöryköille mukavasti makua ja mehevyyttä. Myös esimerkiksi vähärasvaisempi naudan paistijauheliha käy ihan yhtä hyvin, maku ja rakenne ovat vain erilaiset. Korppujauho ei ole pelkästään pula-ajalta peräisin oleva lihan jatkeaine, vaan sen avulla pullista saadaan rakenteeltaan pehmeämpiä ja kuohkeampia. Korppujauho pitää ensin turvottaa nesteessä, esimerkiksi vedessä tai maidossa.
Kananmunan tarkoitus puolestaan on sitoa ja kiinteyttää, eli tehdä pullista ja pihveistä paremmin koossa pysyviä kypsentämisen aikana. Mikäli haluat lihapullista napakoita, jätä korppujauho kokonaan pois tai vähennä sen määrää. Sipuli leikataan pieniksi kuutioiksi, ja se kannattaa käyttää pannun kautta ennen taikinaan lisäämistä. Näin se ehtii kunnolla kypsyä, eikä rousku puoliraakana hampaissa.
Taikinan maustamiseen riittää yksinkertaisimmillaan suola ja ripaus mustapippuria myllystä. Jos kaipaat vähän lisää makua elämään, kokeile maustaa taikina vaikka valkosipulilla, savupaprikajauheella, chipotle-chilillä tai tuoreilla yrteillä. Taikina vaivataan tasaiseksi ja annetaan vetäytyä jääkaapissa. Kylmästä taikinasta on helpompi muovailla pullia ja pihvejä.
Pullien muotoilu onnistuu helposti, kun kostutat kämmenet vedellä tai sipaiset niihin vähän rypsiöljyä. Näin taikina ei tartu käsiin, ja saat pullista kauniin pyöreitä.
Taikina kannattaa ensin muotoilla kokonaan pulliksi tai pihveiksi, ja ryhtyä paistohommiin vasta sen jälkeen. Perinteisesti lihapullat kypsyvät paistinpannulla, mutta suurempi määrä kannattaa kypsentää uunissa. 225 asteisessa uunissa siihen menee 10-15min.
Jauhelihapihvit muotoillaan kämmentä vasten, välillä pihviä käännellen. Painele pihviä litteäksi, muotoile reunoja tasaisiksi kämmensyrjää vasten, kunnes pihvi näyttää särmältä. Jauhelihapihvit tuppaavat helposti ”pullistumaan” ja muuttumaan paksummiksi paistamisen aikana. Siksi pihvit kannattaa muotoilla keskeltä hiukan ohuemmiksi kuin reunoilta.
Lihamureke eli färssi onnistuu samasta taikinasta kuin lihapullat ja pihvitkin. Taikinan voi kuitenkin jättää pehmeämmäksi kuin lihapullia tehdessä, sillä mureketta ei tarvitse kypsentämisen aikana käännellä. Voit siis halutessasi jättää vaikkapa kananmunan pois taikinasta. Murekkeen voi muotoilla pötköksi uunipellille, tai sen voi kypsentää vuoassa. Saat lisää twistiä, kun täytät murekkeen paistetuilla sienillä ja pekonilla, tai vaikkapa kasviksilla ja sulatejuustolla. 400 gramman jauhelihasta tehty mureke kypsyy 200 asteisessa uunissa noin puolessa tunnissa.
Lihapullia ei tule kypsentää liian montaa kerrallaan, jotta niitä pääsee helposti kääntelemään pannulla. Kääntelyssä on varsinkin alkuvaiheessa syytä olla melko helläotteinen. Kypsymisaika riippuu lihapullien koosta ja pannun lämpötilasta, mutta kypsä pulla tuntuu painettaessa napakalta, ja aina voi varmistaa kypsyyden tekemällä pienen kurkistusviillon yhden pullan kylkeen.
Näillä vinkeillä olet taas askeleen lähempänä niiden kaikista parhaimpien lihapullien taitajan titteliä!