• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • No kyllähän minä nyt lihapullia osaan tehdä!

No kyllähän minä nyt lihapullia osaan tehdä!

9.9.2014

Yksi HK Lihakoulun ja verkkosivujemme chatin haetuimmista ja kysytyimmistä resepteistä on perinteiset lihapullat. Mitä taikinaan kannattaa laittaa? Kuinka saan parhaiten pyöriteltyä nättejä pyöryköitä? Onko mureketaikina eri kuin lihapullataikina?

On mukava huomata, että tämä perinteinen mummolaherkku pitää edelleen pintansa, uusien ja eksoottisten makujen tullessa yhä yleisemmiksi. Ja jokaisella meistä on varmasti omat mieltymyksensä lihapullataikinan raaka-aineista ja niiden suhteista, ja oma mummo on luonnollisestikin tehnyt ne maailman parhaat lihapullat.

Seuraavat rivit eivät siis ole lihapullamaailman absoluuttisia totuuksia, vaan käytännöllisiä vinkkejä aloitteleville lihapullien ja –pihvien taiteilijoille.

Lihapullien perusraaka-aineet ovat jauheliha, sipuli, korppujauhot, vesi tai maito, kananmuna ja mausteet. Jauhelihan laadun voi kukin päättää omien mieltymyksiensä mukaan, mutta itse tykkään käyttää rasvaisempaa sika-nauta jauhelihaa. Lihan rasva kun antaa pyöryköille mukavasti makua ja mehevyyttä. Myös esimerkiksi vähärasvaisempi naudan paistijauheliha käy ihan yhtä hyvin, maku ja rakenne ovat vain erilaiset. Korppujauho ei ole pelkästään pula-ajalta peräisin oleva lihan jatkeaine, vaan sen avulla pullista saadaan rakenteeltaan pehmeämpiä ja kuohkeampia. Korppujauho pitää ensin turvottaa nesteessä, esimerkiksi vedessä tai maidossa.

Kananmunan tarkoitus puolestaan on sitoa ja kiinteyttää, eli tehdä pullista ja pihveistä paremmin koossa pysyviä kypsentämisen aikana. Mikäli haluat lihapullista napakoita, jätä korppujauho kokonaan pois tai vähennä sen määrää. Sipuli leikataan pieniksi kuutioiksi, ja se kannattaa käyttää pannun kautta ennen taikinaan lisäämistä. Näin se ehtii kunnolla kypsyä, eikä rousku puoliraakana hampaissa.

Taikinan maustamiseen riittää yksinkertaisimmillaan suola ja ripaus mustapippuria myllystä. Jos kaipaat vähän lisää makua elämään, kokeile maustaa taikina vaikka valkosipulilla, savupaprikajauheella, chipotle-chilillä tai tuoreilla yrteillä. Taikina vaivataan tasaiseksi ja annetaan vetäytyä jääkaapissa. Kylmästä taikinasta on helpompi muovailla pullia ja pihvejä.

Pullien muotoilu onnistuu helposti, kun kostutat kämmenet vedellä tai sipaiset niihin vähän rypsiöljyä. Näin taikina ei tartu käsiin, ja saat pullista kauniin pyöreitä.

Taikina kannattaa ensin muotoilla kokonaan pulliksi tai pihveiksi, ja ryhtyä paistohommiin vasta sen jälkeen. Perinteisesti lihapullat kypsyvät paistinpannulla, mutta suurempi määrä kannattaa kypsentää uunissa. 225 asteisessa uunissa siihen menee 10-15min.

Jauhelihapihvit muotoillaan kämmentä vasten, välillä pihviä käännellen. Painele pihviä litteäksi, muotoile reunoja tasaisiksi kämmensyrjää vasten, kunnes pihvi näyttää särmältä. Jauhelihapihvit tuppaavat helposti ”pullistumaan” ja muuttumaan paksummiksi paistamisen aikana. Siksi pihvit kannattaa muotoilla keskeltä hiukan ohuemmiksi kuin reunoilta.

Lihamureke eli färssi onnistuu samasta taikinasta kuin lihapullat ja pihvitkin. Taikinan voi kuitenkin jättää pehmeämmäksi kuin lihapullia tehdessä, sillä mureketta ei tarvitse kypsentämisen aikana käännellä. Voit siis halutessasi jättää vaikkapa kananmunan pois taikinasta. Murekkeen voi muotoilla pötköksi uunipellille, tai sen voi kypsentää vuoassa. Saat lisää twistiä, kun täytät murekkeen paistetuilla sienillä ja pekonilla, tai vaikkapa kasviksilla ja sulatejuustolla. 400 gramman jauhelihasta tehty mureke kypsyy 200 asteisessa uunissa noin puolessa tunnissa.

Lihapullia ei tule kypsentää liian montaa kerrallaan, jotta niitä pääsee helposti kääntelemään pannulla. Kääntelyssä on varsinkin alkuvaiheessa syytä olla melko helläotteinen. Kypsymisaika riippuu lihapullien koosta ja pannun lämpötilasta, mutta kypsä pulla tuntuu painettaessa napakalta, ja aina voi varmistaa kypsyyden tekemällä pienen kurkistusviillon yhden pullan kylkeen.

Näillä vinkeillä olet taas askeleen lähempänä niiden kaikista parhaimpien lihapullien taitajan titteliä!

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

5 helppoa jauheliharuokaa arkeen ja viikonloppuun

5 helppoa jauheliharuokaa arkeen ja viikonloppuun

Suomalaiset syövät vuodessa yli 40 miljoonaa kiloa jauhelihaa. Yli puolet punaisesta lihasta myydään jauhelihana. Vaikka tuote on tuttu, niin tässäpä kertaukseksi muutama suosittu jauheliharuoka, jotka toimivat hyvin nopeatempoisessa arjessa Ja...

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Elämme yhä keskellä proteiinibuumia. Proteiinipitoiset ruuat kiinnostavat ja proteiinia halutaan tankata sen hyvää tekevien ominaisuuksien vuoksi. Liha on erinomainen proteiinin lähde – niin laadultaan kuin määrältään. Ravintoaineet kannattaa aina saada...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste