On taas aika huoltaa grillit

Onko grillin huolto ja puhdistus sinulle tuttua hommaa vai tarvitsetko ohjeita ja vinkkejä, jotta se sujuisi mahdollisimman näppärästi? 

Grillikauden ei tarvitse kokonaan päättyä kesälomien loppumiseen, vaan samoista kesäisistä herkuista on lupa nauttia vielä pitkälle syksyyn. Vaikka grillaaminen onkin yksi hauskimmista ja rennoimmista tavoista valmistaa ruokaa, on jokaisen grillaajan syytä ottaa tavaksi säännöllinen grilliritilöiden puhdistus aina grillaamisen jälkeen.

Grilliritilöiden puhdistaminen on helppo ja nopea toimenpide, kun maltat tehdä sen säännöllisesti. Rasva ja karsta eivät pääse kerääntymään ja puhtailla ritilöillä on mukava aloittaa grillaaminen taas seuraavalla grillauskerralla. Helpoiten grillin puhdistaminen sujuu, kun annat rasvan ensin palaa pois. Rasva palaa kuivaksi ja hilseileväksi karstaksi, joka on helppo harjata irti tarkoitukseen sopivalla messinkiharjalla. Valurautaiset ritilät kannattaa vielä öljytä kevyesti puhdistamisen jälkeen ruostumisen välttämiseksi.

Itse puhdistan grillini jo ennen ruokailua, samalla kun grillilihat saavat rauhassa vetäytyä meheviksi foliokääreessään. Ruokailun jälkeen puhdistushommat kun eivät jostain syystä tunnu enää niin kovin houkuttelevilta. Muutaman minuutin rasvanpoltto ja kevyt harjaus, siinäpä se.

Grillaaminen on sallittua ympäri vuoden, mutta useimmat päästävät grillinsä talvilevolle viimeistään ensilumien sataessa. Tässä kohtaa suosittelen grillille tehtäväksi vähän perusteellisemman puhdistuksen. Kaasugrillin ritilät nostetaan irti ja harjataan puhtaiksi myös alapuolelta. Varsinkin kaasu- ja sähkögrilleissä ruoasta pudonnutta rasvaa kertyy grillin pohjalle ja grillin sisäosiin. Hiiligrilli on puhdistuksen suhteen käyttäjäystävällisempi, sillä pudonnut rasva ei kerry grillin sisään, vaan palaa aina pois hiilien hehkussa.

Ota irti ja harjaa puhtaiksi kaikki ilman työkaluja irti lähtevät grillin sisäosat ja kaavi pohjalla oleva irtolika grillin rasva-aukon kautta pois. Pese grilli sisältä sienellä tai tiskiharjalla ja siihen tarkoitetulla pesuaineella. Itse käytän grillin sisäosien pesemiseen painepesuria. Puhdasta tulee, mutta en voi sitä täysin varauksetta suositella; kaikki grillit eivät sitä välttämättä kestä. Talviteloille jäävän grillin ritilät öljytään huolellisesti. Näin ne säilyvät paremmin ruostumattomina talven yli.

Oheinen video näyttää havainnollisesti miten näppärästi kuuman grillin ritilöiden puhdistaminen sujuu. Nautitaan vielä ennen syksyn sateita kesäisistä grillaushetkistä, hyvästä seurasta ja ennen kaikkea parhaista mahdollisista liharuoista!


Reseptit