• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • On taas aika huoltaa grillit

On taas aika huoltaa grillit

21.8.2014

Onko grillin huolto ja puhdistus sinulle tuttua hommaa vai tarvitsetko ohjeita ja vinkkejä, jotta se sujuisi mahdollisimman näppärästi? 

Grillikauden ei tarvitse kokonaan päättyä kesälomien loppumiseen, vaan samoista kesäisistä herkuista on lupa nauttia vielä pitkälle syksyyn. Vaikka grillaaminen onkin yksi hauskimmista ja rennoimmista tavoista valmistaa ruokaa, on jokaisen grillaajan syytä ottaa tavaksi säännöllinen grilliritilöiden puhdistus aina grillaamisen jälkeen.

Grilliritilöiden puhdistaminen on helppo ja nopea toimenpide, kun maltat tehdä sen säännöllisesti. Rasva ja karsta eivät pääse kerääntymään ja puhtailla ritilöillä on mukava aloittaa grillaaminen taas seuraavalla grillauskerralla. Helpoiten grillin puhdistaminen sujuu, kun annat rasvan ensin palaa pois. Rasva palaa kuivaksi ja hilseileväksi karstaksi, joka on helppo harjata irti tarkoitukseen sopivalla messinkiharjalla. Valurautaiset ritilät kannattaa vielä öljytä kevyesti puhdistamisen jälkeen ruostumisen välttämiseksi.

Itse puhdistan grillini jo ennen ruokailua, samalla kun grillilihat saavat rauhassa vetäytyä meheviksi foliokääreessään. Ruokailun jälkeen puhdistushommat kun eivät jostain syystä tunnu enää niin kovin houkuttelevilta. Muutaman minuutin rasvanpoltto ja kevyt harjaus, siinäpä se.

Grillaaminen on sallittua ympäri vuoden, mutta useimmat päästävät grillinsä talvilevolle viimeistään ensilumien sataessa. Tässä kohtaa suosittelen grillille tehtäväksi vähän perusteellisemman puhdistuksen. Kaasugrillin ritilät nostetaan irti ja harjataan puhtaiksi myös alapuolelta. Varsinkin kaasu- ja sähkögrilleissä ruoasta pudonnutta rasvaa kertyy grillin pohjalle ja grillin sisäosiin. Hiiligrilli on puhdistuksen suhteen käyttäjäystävällisempi, sillä pudonnut rasva ei kerry grillin sisään, vaan palaa aina pois hiilien hehkussa.

Ota irti ja harjaa puhtaiksi kaikki ilman työkaluja irti lähtevät grillin sisäosat ja kaavi pohjalla oleva irtolika grillin rasva-aukon kautta pois. Pese grilli sisältä sienellä tai tiskiharjalla ja siihen tarkoitetulla pesuaineella. Itse käytän grillin sisäosien pesemiseen painepesuria. Puhdasta tulee, mutta en voi sitä täysin varauksetta suositella; kaikki grillit eivät sitä välttämättä kestä. Talviteloille jäävän grillin ritilät öljytään huolellisesti. Näin ne säilyvät paremmin ruostumattomina talven yli.

Oheinen video näyttää havainnollisesti miten näppärästi kuuman grillin ritilöiden puhdistaminen sujuu. Nautitaan vielä ennen syksyn sateita kesäisistä grillaushetkistä, hyvästä seurasta ja ennen kaikkea parhaista mahdollisista liharuoista!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste