Päiväretki Rypsiporsaan alkulähteille
Yleensä blogini jutut ovat pyörineet lihan käsittelyn ja valmistamisen ympärillä, mutta tällä kertaa mennään asioissa vähän taaksepäin. Käydään kurkkaamassa mistä liha kauppoihin ja ravintoloihin oikein tulee.
Tammikuun 29. päivä olin mukana varsin mielenkiintoisella reissulla. HK Pron kehityspäällikkönä työskentelevä Risto Mikkola oli haalinut matkaan liudan mestareita Suomen keittiöiden terävimmältä huipulta, ja päivän ohjelmaan oli mahdutettu vierailut HK:n Forssan teurastamolla sekä Huittisissa sijaitsevalla Rypsiporsastilalla. HK:n henkilökunnan lisäksi samaan pikkubussiin ahtoivat itsensä muiden muassa Ravintola Olon ja Emon kärki Pekka Terävä ja Suomen ensimmäinen Top Chef –voittaja Akseli Herlevi. Kalentereihinsa tilaa olivat raivanneet myös jo toista kertaa Bocuse d’Or -kilpailussa Suomea edustava G.W.Sundmansin keittiöpäällikkö Matti Jämsen sekä Lapland Hotelsin keittiöitä pyörittävä Tero Mäntykangas.
Porukka näytti varsin tyytyväiseltä lounaan jälkeen.
Retken tarkoitus oli tutustuttaa kokit Rypsiporsas® -lihan kasvatukseen, teurastukseen ja jatkokäsittelyyn. Kierros aloitettiin HK:n Forssan tuotantolaitoksen jatkokäsittelylinjalta, jossa käytiin läpi possujen matkaa pahnoilta pihveiksi. Yli kolmentuhannen possun päivävauhti vaatii laitokselta melkoisen määrän sekä käsityövoimaa että automatisoituja linjoja. Olikin päätä huimaavan hienoa seurata taitavia lihanleikkaajia työssään.
Nälkähän siellä ruhojen muodonmuutosta katsellessa kieltämättä tuli, ja puolenpäivän jälkeen suuntana oli Huittinen ja Ravintola Wanha WPK. Paikan isäntä Kimmo Nikko kertoi vuolaasti paikan historiasta, samalla kun saimme nauttia lounaaksi kukonpoikaa ja ylikypsää Rypsiporsaanniskaa. Veivät kyllä kielet mennessään!
Lounaalta matka jatkui kohti päivän kruunua, eli Huittisissa sijaitsevaa ja Vesa Harjunmaan isännöimää Rypsiporsas®-tilaa, jossa kasvaa vajaa tuhat possua. Kaffet ja vastaleivotut nisut nautittuamme siirryimme asianmukaisiin suojavarusteisiin sonnustautuneina possujen seuraan.
Sinimailas on olennainen osa possujen ruokavaliota.
Rypsiporsaan kasvatus on tarkkaa ja hyvin valvottua hommaa. Siihen ei noin vain ryhdytä, vaan liha tulee aina tarkkaan valituilta suomalaisilta kotitiloilta. Rypsiporsaiden ruokinta poikkeaa muiden porsaiden ruokinnasta siten, että ruokavalioon kuuluu kotimaisen viljan lisäksi rypsiöljyä, jolloin lihan rasva muuttuu luonnollisesti pehmeämmäksi. Possujen rypsirehu sekoitetaan ja annostellaan tietokoneohjatusti, joten stipluja ei synny.
Lapland Hotelsin Tero Mäntykangas herätti possuissa kovasti kiinnostusta.
Pekka Terävä tekee tuttavuutta Rypsiporsaiden kanssa.
Keittiömestarit sulautuivat varsin nopeasti possujen joukkoon, ja monet alkoivatkin etsiä itselleen ja ravintolalleen omaa nimikko-Rypsiporsasta. Kemiat syntyivät nopeasti ja kukin löysi omansa. Suomalaista Rypsiporsas® lihaa on tulevaisuudessa lupa odottaa ainakin helsinkiläisten Olo-, Emo- ja G.W.Sundmans –ravintoloiden lautasilta, sekä myös Lapland Hotelsin ravintoloista.