• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Päiväretki Rypsiporsaan alkulähteille

Päiväretki Rypsiporsaan alkulähteille

12.2.2014

Yleensä blogini jutut ovat pyörineet lihan käsittelyn ja valmistamisen ympärillä, mutta tällä kertaa mennään asioissa vähän taaksepäin. Käydään kurkkaamassa mistä liha kauppoihin ja ravintoloihin oikein tulee.

Tammikuun 29. päivä olin mukana varsin mielenkiintoisella reissulla. HK Pron kehityspäällikkönä työskentelevä Risto Mikkola oli haalinut matkaan liudan mestareita Suomen keittiöiden terävimmältä huipulta, ja päivän ohjelmaan oli mahdutettu vierailut HK:n Forssan teurastamolla sekä Huittisissa sijaitsevalla Rypsiporsastilalla. HK:n henkilökunnan lisäksi samaan pikkubussiin ahtoivat itsensä muiden muassa Ravintola Olon ja Emon kärki Pekka Terävä ja Suomen ensimmäinen Top Chef –voittaja Akseli Herlevi. Kalentereihinsa tilaa olivat raivanneet myös jo toista kertaa Bocuse d’Or -kilpailussa Suomea edustava G.W.Sundmansin keittiöpäällikkö Matti Jämsen sekä Lapland Hotelsin keittiöitä pyörittävä Tero Mäntykangas.

Porukka näytti varsin tyytyväiseltä lounaan jälkeen.

Retken tarkoitus oli tutustuttaa kokit Rypsiporsas® -lihan kasvatukseen, teurastukseen ja jatkokäsittelyyn. Kierros aloitettiin HK:n Forssan tuotantolaitoksen jatkokäsittelylinjalta, jossa käytiin läpi possujen matkaa pahnoilta pihveiksi. Yli kolmentuhannen possun päivävauhti vaatii laitokselta melkoisen määrän sekä käsityövoimaa että automatisoituja linjoja. Olikin päätä huimaavan hienoa seurata taitavia lihanleikkaajia työssään.

Nälkähän siellä ruhojen muodonmuutosta katsellessa kieltämättä tuli, ja puolenpäivän jälkeen suuntana oli Huittinen ja Ravintola Wanha WPK. Paikan isäntä Kimmo Nikko kertoi vuolaasti paikan historiasta, samalla kun saimme nauttia lounaaksi kukonpoikaa ja ylikypsää Rypsiporsaanniskaa. Veivät kyllä kielet mennessään!

Lounaalta matka jatkui kohti päivän kruunua, eli Huittisissa sijaitsevaa ja Vesa Harjunmaan isännöimää Rypsiporsas®-tilaa, jossa kasvaa vajaa tuhat possua. Kaffet ja vastaleivotut nisut nautittuamme siirryimme asianmukaisiin suojavarusteisiin sonnustautuneina possujen seuraan.

Sinimailas on olennainen osa possujen ruokavaliota.

Rypsiporsaan kasvatus on tarkkaa ja hyvin valvottua hommaa. Siihen ei noin vain ryhdytä, vaan liha tulee aina tarkkaan valituilta suomalaisilta kotitiloilta. Rypsiporsaiden ruokinta poikkeaa muiden porsaiden ruokinnasta siten, että ruokavalioon kuuluu kotimaisen viljan lisäksi rypsiöljyä, jolloin lihan rasva muuttuu luonnollisesti pehmeämmäksi. Possujen rypsirehu sekoitetaan ja annostellaan tietokoneohjatusti, joten stipluja ei synny.

Lapland Hotelsin Tero Mäntykangas herätti possuissa kovasti kiinnostusta.

Pekka Terävä tekee tuttavuutta Rypsiporsaiden kanssa.

Keittiömestarit sulautuivat varsin nopeasti possujen joukkoon, ja monet alkoivatkin etsiä itselleen ja ravintolalleen omaa nimikko-Rypsiporsasta. Kemiat syntyivät nopeasti ja kukin löysi omansa. Suomalaista Rypsiporsas® lihaa on tulevaisuudessa lupa odottaa ainakin helsinkiläisten Olo-, Emo- ja G.W.Sundmans –ravintoloiden lautasilta, sekä myös Lapland Hotelsin ravintoloista.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Emolehmätilaa Hämeenlinnan kupeessa avopuolisonsa kanssa pitävän Susanna Valtosen arjessa maatalous yhdistyy palkkatöihin ja maisteriopintoihin Viikissä. Puhtia jää vielä järjestää tilakierroksia perheille ja harrastaa triathlonia.

Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Tuleva maatilan isäntä Kalle Murto näkee, että suomalaisesta, vastuullisesta karjankasvatuksesta ja naudanlihasta löytyy paljon myönteistä kerrottavaa. Omaa tuotantosuuntaansa hän vielä miettii – tällä hetkellä vanhempien luotsaamalla tilalla kasvatetaan maitorotuisia sonneja.

Tunnustan, syön lihaa

Tunnustan, syön lihaa

Vietin talvilomani kasvissyöjien taivaassa, Intiassa. Söin parin viikon aikana maukasta ja monipuolista kasvisruokaa, enkä kaivannut lihaa. Ei minusta silti kasvissyöjää tullut.

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste