Pekonia ja melonia risottoon
Suolaisen ja makean yhdistämisestä on ollut ennenkin puhetta, ja nyt jatketaan samalla linjalla. Rasvainen ja suolainen pekoni tykkää saada seurakseen jotain makeaa ja raikasta, kuten esimerkiksi melonia.
Törmäsin tähän herkkuun ensimmäisen kerran tähän herkkuun joskus 90-luvun lopussa, ollessani töissä nyt jo edesmenneen Ristorante Papà Giovannin keittiössä. Sen jälkeen se on porissut useampaan otteeseen oman keittiöni risottokattilassa.
Lisää makua ja väriä saat lisäämällä risottoon kypsennettyjä herneitä, jotka melonin ohella sopivat mainiosti pekonin pariksi.
Pekoni-melonirisotto
- 1 pkt (170 g) HK Amerikan Pekonia suikaloituna
- 1 sipuli kuutioituna
- 3 dl italialaista risottoriisiä
- 1 dl kuivaa valkoviiniä
- 7-8 dl mietoa kanalientä
- ½ cantaloupemeloni kuutioituna
- 1 dl parmesanjuustoa raasteena
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- leikattua lehtipersiljaa tai ruohosipulia
- nokare voita
Ruskista pekonisuikaleet rapeiksi melko miedolla lämmöllä. Lisää sipulikuutiot ja pyörittele niitä pari minuuttia pekonin kanssa. Lisää riisi ja jatka vielä toiset pari minuuttia, jotta riisikin hieman kuullottuu. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin, sekoittele koko ajan. Lisää kuumaa kanalientä vähitellen ja sekoittele risottoa riisin kypsymisen ajan, eli noin 15-18 minuuttia. Riisi on sopivan kypsää, kun se tuntuu vielä hieman napakalta hampaissa. Sekoita joukkoon melonikuutiot, parmesanraaste ja mausta vielä mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lopuksi lisää vielä lehtipersilja ja aateloi voinokareella.