Perinteinen ruskea jauhelihakastike

Perinteinen ruskea jauhelihakastike on klassinen arkiherkku. Sen valmistaminen käy nopeasti, ja siihen saa vaihtelua tuunaamalla kastiketta perheen mieltymyksien mukaan ja vaihtelemalla lisukkeita.

Kastike suurustetaan yleensä vehnäjauholla. Vehnäjauhot voi ripotella pannulle ruskistetun jauhelihan joukkoon, mutta kastikkeesta saa tummempaa ja maukkaampaa, kun jauhot ruskistaa erikseen pannulla tai kattilassa rasvan kera. Jauhoihin lisättävän nesteen on oltava kuumaa, jotta jauhot eivät paakkuuntuisi. Kastiketta on sekoitettava voimakkaasti, kun kuuma neste lisätään ruskistettujen jauhojen joukkoon.

Yksinkertaisimmillaan mausteiksi riittävät suola ja rouhittu mustapippuri, mutta kastiketta voi maustaa lukemattomin eri tavoin. Tuoreista yrteistä saa sekä väriä että makua. Jauhelihakastikkeeseen sopii esimerkiksi hienoksi leikattu lehtipersilja, timjami tai rakuuna. Tuoreet ohutlehtiset yrtit kannattaa lisätä kastikkeeseen vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jolloin niiden aromit tulevat parhaiten esiin ruuassa.

Soijakastike antaa ruualle tummaa väriä, suolaisuutta sekä korostaa lihaisaa makua. Hienoksi kuutioidulla chilillä saat kastikkeeseen potkua. Jos haluat kastikkeesta täyteläisemmän, lisää loppuvaiheessa joukkoon hieman kermaa, sulate- tai tuorejuustoa.


Reseptit