Perinteistä itsenäisyyspäivää!

Karjalanpaisti on ikiklassikko suomalaisten ruokapöydissä ja se on myös yksi haetuimmista resepteistä verkkosivuillamme. Toinen toistaan alkuperäisempiä ja aidompia reseptejä on varmasti yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Yhtä ja ainoaa oikeaa reseptiä siis tuskin on olemassa, vaan ne vaihtelevat alueellisesti ja keittiöstä toiseen. Tulevan Itsenäisyyspäivän kunniaksi laitan uudelleen jakoon hyvin yksinkertaisen ja toimivan reseptin Karjalanpaistista.

Tässä versiossa lihat paahdetaan kuumassa uunissa, joku toinen paistaisi ne padassa tai pannulla. Ideana on saada ruokaan lisää makua ja väriä, joten molemmat tavat ajavat saman asian. Myös Karjalanpaistin maustamisessa on eroja. Joissain resepteissä lisätään vain suolaa, joissain maustepippuria ja laakerinlehtiä. Itse laitan suolan lisäksi vain kokonaisia mustapippureita. Kasvispuolta edustaa pelkät sipulilohkot, kun joissain resepteissä mukaan laitetaan myös porkkanaa. Karjalanpaistin lisukkeena maistuvat perunamuusi, etikkakurkut ja -punajuuret.

Olipa Karjalanpaistin mausteet mitkä tahansa, liha vaatii mureutuakseen aina pitkän haudutuksen uunissa. Uunin lämpötila saa olla melko alhainen, alle 100 °C, jolloin lihan rakenne ei hajoa liikaa kypsymisen aikana. Paras lopputulos saadaan aikaiseksi hauduttamalla Karjalanpaistia yön yli 85 °C uunissa. Liha on reseptistä riippuen yleensä sian-, naudan- ja lampaanlihaa sekä joskus myös sisäelimiä.


Reseptit