Vaihtelua pääsiäisherkkuihin
Pääsiäisen juhlapöydän antimiin on perinteisesti kuulunut lampaan- tai karitsanliha, mutta niille löytyy myös varsin oivallisia vaihtoehtoja. Hyvä esimerkki vaihtelua tuovasta pääsiäispaistista on Rypsiporsas® sisäpaisti, jota on saatavilla hunajalla ja pippurilla aateloituna ja juuri uunipaistiksi sopivan kokoisena palana.
Porsaan paistien ja fileiden kypsentämisessä on oltava tarkkana, jottei lihasta tule liian kypsä ja kuiva. Tässä apuvälineenä toimii lihalämpömittari, jonka hankkimista suosittelenkin jokaiseen täydellisen kypsyistä lihaa arvostavaan kotikeittiöön. Uunin lämpötila on myös syytä pitää melko maltillisena. Näin liha kypsyy lempeästi ja tasaisesti.
Tämän viikon videolta saat vinkit pääsiäisen juhlapaistiin vuohenjuustoperunoiden ja hunajapaahdettujen valkosipulien kera.
Pääsiäispöydän juhlapaisti
- 1 kpl HK Rypsiporsas sisäpaisti, hunaja-pippuri
- rypsiöljyä paistin ruskistamiseen
Hunajapaahdetut valkosipulit
- 3 kokonaista valkosipulia
- hunajaa
- voita
Vuohenjuusto-perunapaistos
- n. 1 kg perunoita
- 100 g kovaa vuohenjuustoa raastettuna, esim. Manchego-juustoa
- 2-3 dl ruokakermaa
- tuoretta timjamia
- 2 tl suolaa
- mustapippuria myllystä
Ota Rypsiporsaan sisäpaisti huoneenlämpöön ja aloita vuohenjuustoperunoiden valmistus. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Lado kerroksittain matalaan ja voideltuun uunivuokaan perunaviipaleita, juustoraastetta ja mausteita. Käytä timjamista vain irti nypityt lehdet. Kaada ruokakerma päälle ja laita 175 asteiseen uuniin.
Poista sisäpaisti pakkauksestaan ja pyyhi ylimääräinen marinadi pois talouspaperilla. Kuumenna paistinpannu ja ruskista paistiin kaunis ruskea pinta. Työnnä lihalämpömittarin piikki paistin keskelle ja laita paisti uuninkestävään astiaan. Halkaise valkosipulit siten, että jokainen valkosipulin kynsi puolittuu ja asettele puolikkaat paistin kanssa samaan vuokaan. Valuta jokaisen kynnen päälle hiukan hunajaa, leikkaa päälle vielä pienet voinokareet.
Kun perunat ovat olleet uunissa 30min, laske uunin lämpötilaa 120 asteeseen ja laita paisti sekä valkosipulit uuniin perunoiden seuraksi. Perunat jatkavat kypsymistään vielä toiset 30min, jonka jälkeen voit nostaa ne uunista vetäytymään ja peittää foliolla. Ota paisti ja valkosipulit uunista kun lihalämpömittari näyttää 70 asteen lukemia. Kääräise paisti folioon ja anna vetäytyä rauhassa vartin verran. Siirrä perunat siksi aikaa takaisin sammutetun uunin jälkilämpöön.
Leikkaa paistista ohuita viipaleita ja tarjoile vuohenjuustoperunoiden, paahdettujen valkosipulien ja lempikastikkeesi kera.