Aito lihaliemi onnistuu myös kotona
Hyvä lihaliemi on erinomainen pohja kaikkeen lihaisaan ruuanlaittoon. Sen lisäksi lihaliemi maistuu myös sellaisenaan, ja klassisen jauhelihapiirakan kanssa nautittuna se lämmittää kummasti kylmintäkin talvi-iltaa.
Talven lähestyessä sitä huomaa kaipaavansa ruoalta vahvempia makuja. Lihaisat padat, runsaat keitot ja tummat kastikkeet kuuluvat kylmään ja pimeään vuodenaikaan. Kun liharuokien valmistuksen ja maun haluaa viedä astetta syvemmälle, kannattaa harkita lihaliemen valmistamista itse. Lihaliemi on paitsi hyvän makuista, on se myös huokeaa ja ekologista.
Liemen raaka-ainelista ei pituudellaan päätä huimaa. Tärkeimpiä ovat lihaisat naudanluut, liemijuurekset ja vesi. Näiden lisäksi liemeen voi lisätä esimerkiksi sieniä, joilla saadaan entisestään voimistettua liemen lihaisaa makua. Lihaisia luita löytyy parhaiten kauppahalleista ja pienistä lihakaupoista. Jos luita ei ole tarjolla, kannattaa kysellä omalta kauppiaalta luullista keittolihaa. Usein liemeen lisätään myös pippureita ja tuoreita yrttejä, kuten timjamia tai persiljaa.
Luita paahdetaan ensin kuumassa uunissa, joka antaa liemelle sekä makua että tummaa väriä. Myös juuresten maku voimistuu uunissa paahtamalla. Tämän jälkeen työlistalla onkin lähinnä keittämistä ja vielä keittämistä. Kun liemen keittäminen aloitetaan kylmästä vedestä, liemen pinnalle alkaa kertyä kiinteää vaahtoa veden kuumetessa. Vaahto ei ole vaarallista, mutta sen kuoriminen pinnalta pitää liemen kirkkaana.
Makujen irtoaminen luista ja lihoista kestää kauan, joten liemi saa hautua pikkutulella kolme-neljä tuntia. Vettä lisäillään tarpeen mukaan, loppuvaiheessa lisätään joukkoon myös juurekset, yrtit ja sienet. Kasvisten maku irtoaa nopeammin, joten tunnin päästä liemi on valmis siivilöitäväksi. Periaatteessa liemi on jo tässä vaiheessa valmis, mutta sitä kannattaa tiivistää haihduttamalla siitä vettä pois. Siivilöidyn liemen annetaan siis vielä kiehua, kunnes se on kutistunut vähintään puoleen alkuperäisestä määrästä.
Vaikka lihaliemen valmistus ei kovin vaikeaa olekaan, vaatii se kuitenkin hyvän tovin aikaa. Siksi sitä kannattaakin valmistaa kerralla niin paljon, kuin kodin suurin kattila vetää sisäänsä. Valmista lihalientä voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten pakasterasioihin tai –pusseihin. Kun lihalientä keittää reilusti kokoon, siitä saadaan aikaan hyvin intensiivisen makuista ja riittoisaa. Se kannattaa pakastaa jääpalapusseihin pakattuna, jolloin pakastimesta löytyy aina tarpeen tullen maukasta, edullista ja täysin lisäaineetonta fondia, jonka maku taatusti voittaa kaupan versiot!
Hyvä lihaliemi on erinomainen pohja kaikkeen lihaisaan ruuanlaittoon, kuten vaikkapa keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin.