• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Aito lihaliemi onnistuu myös kotona

Aito lihaliemi onnistuu myös kotona

13.11.2015

Hyvä lihaliemi on erinomainen pohja kaikkeen lihaisaan ruuanlaittoon. Sen lisäksi lihaliemi maistuu myös sellaisenaan, ja klassisen jauhelihapiirakan kanssa nautittuna se lämmittää kummasti kylmintäkin talvi-iltaa.

Talven lähestyessä sitä huomaa kaipaavansa ruoalta vahvempia makuja. Lihaisat padat, runsaat keitot ja tummat kastikkeet kuuluvat kylmään ja pimeään vuodenaikaan. Kun liharuokien valmistuksen ja maun haluaa viedä astetta syvemmälle, kannattaa harkita lihaliemen valmistamista itse. Lihaliemi on paitsi hyvän makuista, on se myös huokeaa ja ekologista.

Liemen raaka-ainelista ei pituudellaan päätä huimaa. Tärkeimpiä ovat lihaisat naudanluut, liemijuurekset ja vesi. Näiden lisäksi liemeen voi lisätä esimerkiksi sieniä, joilla saadaan entisestään voimistettua liemen lihaisaa makua. Lihaisia luita löytyy parhaiten kauppahalleista ja pienistä lihakaupoista. Jos luita ei ole tarjolla, kannattaa kysellä omalta kauppiaalta luullista keittolihaa. Usein liemeen lisätään myös pippureita ja tuoreita yrttejä, kuten timjamia tai persiljaa.

Luita paahdetaan ensin kuumassa uunissa, joka antaa liemelle sekä makua että tummaa väriä. Myös juuresten maku voimistuu uunissa paahtamalla. Tämän jälkeen työlistalla onkin lähinnä keittämistä ja vielä keittämistä. Kun liemen keittäminen aloitetaan kylmästä vedestä, liemen pinnalle alkaa kertyä kiinteää vaahtoa veden kuumetessa. Vaahto ei ole vaarallista, mutta sen kuoriminen pinnalta pitää liemen kirkkaana.

Makujen irtoaminen luista ja lihoista kestää kauan, joten liemi saa hautua pikkutulella kolme-neljä tuntia. Vettä lisäillään tarpeen mukaan, loppuvaiheessa lisätään joukkoon myös juurekset, yrtit ja sienet. Kasvisten maku irtoaa nopeammin, joten tunnin päästä liemi on valmis siivilöitäväksi. Periaatteessa liemi on jo tässä vaiheessa valmis, mutta sitä kannattaa tiivistää haihduttamalla siitä vettä pois. Siivilöidyn liemen annetaan siis vielä kiehua, kunnes se on kutistunut vähintään puoleen alkuperäisestä määrästä.

Vaikka lihaliemen valmistus ei kovin vaikeaa olekaan, vaatii se kuitenkin hyvän tovin aikaa. Siksi sitä kannattaakin valmistaa kerralla niin paljon, kuin kodin suurin kattila vetää sisäänsä. Valmista lihalientä voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten pakasterasioihin tai –pusseihin. Kun lihalientä keittää reilusti kokoon, siitä saadaan aikaan hyvin intensiivisen makuista ja riittoisaa. Se kannattaa pakastaa jääpalapusseihin pakattuna, jolloin pakastimesta löytyy aina tarpeen tullen maukasta, edullista ja täysin lisäaineetonta fondia, jonka maku taatusti voittaa kaupan versiot!

Hyvä lihaliemi on erinomainen pohja kaikkeen lihaisaan ruuanlaittoon, kuten vaikkapa keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Testissä lihaliemet  – Kuutio vai fondi?

Testissä lihaliemet – Kuutio vai fondi?

Lihaliemi ruoassa on kuin sokkeli talossa: huomaamaton mutta keskeinen. Hyvä lihaliemi tekee hommansa vähäeleisesti turhia huutelematta ja syventää ruoan maun. Huono lihaliemi toimii päinvastoin. Pistimme kovaan makutestiin markettien kuutiot ja...

BBQ-kastikkeet

BBQ-kastikkeet

Maistuva BBQ-kastike tekee hyvästä grillilihasta täydellisen! Tässä on muutama perusohje kastikkeiden valmistukseen ja käyttöön.

Kokin tärkeimmät kastikkeet, osa 2

Kokin tärkeimmät kastikkeet, osa 2

Tässä blogisarjassa käydään läpi kastikekokin parhaat reseptit. Tällä kertaa jatketaan Kerma-pippurikastikkeella, Espagnolella ja Veloutélla.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste