• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Eggs Benedict ja uppomunan salaisuus

Eggs Benedict ja uppomunan salaisuus

5.11.2015

Mitä olisi isänpäivän aamu ilman kananmunia ja pekonia. Tällä kertaa isä nauttii aamiaiseksi rapean pekonin lisäksi uppomunia, joiden valmistus ei ole niin vaikeaa kuin ehkä luulet.

Tulevana sunnuntaina moni isä herää pekonin tuoksuun. Keittiössä valmistuu nimittäin klassinen aamiais- ja brunssiherkku Eggs Benedict eli Benedictin munat. Annos ei ole ihan sieltä keveimmästä päästä, sillä samalle lautaselle on mahdutettu leipää, pekonia, kananmunaa ja runsaasti voita sisältävää Hollandaise-kastiketta, jonka tällä kertaa korvasin vaihteeksi valmiilla Bearnaisella. Varsin toimiva vaihtoehto sekin.

Homman haastavin osuus on varmasti uppomunien valmistus, sillä pekonin paistaminen ja leivän paahtaminen onnistuvat varmasti monelta kotikokilta ilman sen suurempia ihmettelyjä. Uppomunan ideana on kypsentää kananmuna vedessä ilman kuoria, niin uskomattomalta kuin se ensikertalaisen mielestä saattaa kuulostaakin. Parilla niksillä ja pienellä harjoittelulla uppomunat syntyvät kuitenkin aika helposti.

Uppomunia ei keitetä, vaan ne hyydytetään kuumassa vedessä. Veden lämpötila kattilassa on siis pidettävä alle 100-asteisena, sillä veden kiehuessa munat hajoavat ja lopputuloksena on vesikokkeli. Toinen tärkeä juttu on veden tuunaaminen etikalla ja suolalla. Ei niinkään kananmunien maustamisen takia, vaan niiden koossapysymisen parantamiseksi. Suola ja etikan happamuus tiivistävät kananmunan proteiiniverkkoa, eli saavat kananmunan proteiinit lähemmäksi toisiaan. Näin munan rakenteesta tulee tiiviimpi, eikä se hajoa kuumaan veteen. Uppomunien onnistuminen on siis suureksi osaksi kemiaa, mutta ei anneta sen tylsistyttää isänpäivän aamun hyvää fiilistä.

Kananmunat kannattaa lisätä veteen yksitellen. Helpoiten se onnistuu rikkomalla kananmuna ensin pieneen kuppiin tai lasiin ja kippaamalla se varovasti veteen. Valkuainen alkaa lähes välittömästi kietoutua keltuaisen ympärille, ja uppomunan muoto alkaa pian hahmottua. Joissain ohjeissa veteen tehdään pyörre ennen kananmunan lisäämistä. Pyörteen tarkoituksena on auttaa valkuaisen kietoutumista keltuaisen ympärille. Joissain puolestaan kielletään suolan käyttö vedessä, ja joissain vielä etikankin käyttö. Itse olen kuitenkin tähän mennessä saanut onnistuneimmat uppomunat ilman pyörrettä ja suolan sekä etikan kera.

Kuten kananmunien kanssa yleensäkin, kukin kypsentää uppomunansa haluttuun kypsyyteen mieltymystensä mukaan. Klassinen uppomunan keltuainen on kuitenkin valuvan pehmeä, joten kypsennysajaksi riittää nelisen minuuttia. Näin uppomunan keltuainen valahtaa ulos heti ensimmäisestä veitsen osumasta ja toimii osana ruuan kastiketta.

Täydellisen uppomunan keltuainen jää valuvaksi.

Jos sunnuntaiaamun kokkailut haluaa minimoida, voi uppomunat hyydyttää jo edellisenä iltana ja jäähdyttää pitämällä niitä kylmässä vedessä. H-hetken koittaessa ne lämpiävät helpoiten mikrossa pienen vesitilkan avustamana, ja aikaa jää enemmän siihen olennaiseen – isän hemmotteluun.

Vinkki: Pekonin voi paistaa perinteisesti pannulla, mutta mikäli haluat välttyä liialliselta käryltä, niin kannattaa vaihteeksi paistaa pekoni uunissa.

Jaa
Tulosta

Blogit

Mun isi on kovempi syömään kuin sun isi!

Mun isi on kovempi syömään kuin sun isi!

Tällä viikolla juhlitaan isejä, noita pitkää päivää pakertavia perheen supersankareita. Ja mikä olisikaan parempi lahja isille, kuin aamun aloitus tukevalla aamiaisella. Puhumattakaan maistuvasta lounaasta ja päivän kruunaavasta herkullisesta illallisesta.

Sunnuntaina isä ansaitsee vain parasta

Sunnuntaina isä ansaitsee vain parasta

Isät ovat tulevan sunnuntain keskipisteenä ja hemmottelun kohteena. Rapeaksi paistetut porsaankyljykset ovat takuuvarmoja, kun tehdään nappivalintaa isänpäivän lounaalle.

Liekeillä teet vaikutuksen

Liekeillä teet vaikutuksen

Isänpäivänä eli tulevana sunnuntaina monissa perheissä isää hemmotellaan herkkuruuilla, ja hyvin laitettu sisäfileepihvi mahtuu taatusti lähes kaikkien isien top kymppiin! Lisää juhlan tuntua ja näyttävyyttä hommaan saadaan, kun pihvit aateloidaan...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste