HK:n mestarit kameran edessä, osa 2: Lihanleikkaajat tositoimissa

Lihanleikkaajat ovat työnsä ja hyvän ruoan ääressä HK:n toisessa uudessa mainosfilmissä. Aivan kuten savustaminen, myös lihanleikkaaminen on työtä, jossa osaavien ihmisten rooli on ehdottoman tärkeä. Mainoksessa esiintyvä Tomi on HK:n kokeneimpia lihanleikkaajia.

– Minä olen liha-alalla kolmannessa polvessa – sekä isoisä että isä olivat lihankasvattajia. Joten selvähän se on, että pienestä pitäen sitä on oppinut arvostamaan suomalaista ruokaa ja lihaa, Tomi kertoo.

– Kaikkein mukavinta tämä työ on silloin, kun näkee, että on tulossa uusi, hyvä tuote: hyvistä raaka-aineista oikein tehty ja muutenkin sellainen, että siitä voi olla ylpeä. Tärkeintä näissä hommissa on aina erinomainen laatu. Ruoan pitää olla puhdasta ja maistuvaa. Sellaista, että siitä tulee hyvä mieli ja olo, Tomi toteaa.

Lihanleikkaajat ovat mainio esimerkki ammattitaitoisista käsityöläisistä. Työn oppii vain tekemällä, ja kunnon työkalut ovat tärkeitä.

– Kyllähän tämän työn oppiminen on pitkä prosessi ja ainoa tapa oppia on harjoitella, harjoitella ja harjoitella. Veitsi on tietysti tärkein työkalu, ja niitä onkin sitten useita erilaisia. Kahvamallit, pituus ja kaarevuus vaihtelevat, ja jokainen valitsee itselleen sopivimmat veitset. Itse pidän eniten melko lyhyistä veitsistä, mutta toisaalta esimerkiksi Amerikan Pekonia tehtäessä homma sujuu paremmin pitkällä veitsellä, Tomi opastaa.

Vaikka Tomin työpäivät kuluvat lihan ja ruoan parissa, intoa ruoanlaittoon riittää myös vapaa-ajalla.

– Totta kai ruoka on tärkeää. Ja toisaalta se on samalla yksi elämän pienistä iloista. Slow food on ollut aika paljon esillä, ja sehän on hieno tapa kokata. Meillä kotona tehdään usein lasten kanssa yhdessä ruokaa. Laitetaan ruoka uuniin kypsymään ja touhutaan kaikenlaista kivaa siinä odotellessa. Ja sitten tietysti syödään koko perheen voimin. Kivaahan se on – kyllähän tätä nykyä perheet voisivat syödä enemmänkin yhdessä, Tomi pohtii.


Reseptit