Jotain uutta Sinisestä
Mihin kaikkeen klassikkomakkara HK Sinistä voi käyttää, jos uunimakkara tai makkarakeitto alkavat kyllästyttää? Tässä muutama vinkki tämän perinneherkun tuunaamiseksi.
Sinistä ei juurikaan tarvitse esitellä. Makkara jota suomalaiset kantavat koteihinsa miljoonia kiloja vuosittain ja joka koukuttaa niin kylmänä kuin kuumana. Perinteisimpiä Sinisen reseptejä lienevät uunimakkara ja makkarakeitto, ja niistä löytyykin reseptejä joka lähtöön, simppelistä perusversiosta viimeisen päälle hifistelyyn.
Jos haluat kokeilla Sinisestä jotain vähän perinteistä poikkeavaa, suosittelen lämpimästi Sininen lenkki 50 –kirjasta löytyvää HK Sininen Wellingtonia. Resepti on Akseli Herlevin käsialaa, ja siinä Sininen pääsee naudanfileen asemaan rapean taikinakuoren sisälle.
HK Sininen Wellington
- 1 kpl (580 g) HK Sininen Lenkki
- 1 rkl voita
- 1 rasia tuoreita herkkusieniä hienonnettuna
- 1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
- 2 salottisipulia kuorittuna ja hienonnettuna
- suolaa, mustapippuria
- 1 pkt voitaikinaa
- 12 viipaletta parmankinkkua
- kananmunaa voiteluun
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuullota voissa sienet, timjami ja sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.
Levitä voitaikina työlaudalle ja kauli se ohueksi. Levitä taikinan päälle parmankinkkuviipaleet. Levitä kinkkuviipaleiden päälle ohuelti sienimassaa ja sen päälle kuorittu lenkin puolikas. Kääri taikina makkaran päälle ja sulje päät veteen kastetuin sormin. Toista sama toisen lenkin puolikkaan kanssa.
Laita kääröt leivinpaperin päälle saumakohta alaspäin ja penslaa ne kananmunalla.
Paista uunissa kunnes voitaikina on kypsää ja rapeaa. Ota uunista ja leikkaa pötköt kahteen osaan. Tarjoile salaatin kanssa.
Muita kokeilemisen arvoisia makkaraherkkuja ovat esimerkiksi samaisesta Sinisen Lenkin juhlavuoden kirjasta löytyvät Henri Alénin ”Diplomat Bleu”, jossa Sininen ottaa tukea herneistä ja Hollandaise-kastikkeesta ja Marko Palovaaran Makkaraperunagalette. Molempiin löydät reseptin sivuiltamme.