Kaalilaatikko – arkiklassikko kotimaisista raaka-aineista

Loppukesän ja alkusyksyn superherkku on kaalilaatikko. Raaka-aineiltaan hyvin yksinkertainen, mutta maltilla haudutettuna kielen mukanaan vievä arkiruoka.

Kaalilaatikko ei ole pikaruokaa, ja sitä valmistaessa saa keittää, paistaa pannulla ja kypsentää vielä uunissakin. Kaikki on kuitenkin ollut vaivan arvoista, kun valmistuvan kaalilaatikon makea tuoksu alkaa tulvia uunista. Useammasta työvaiheestaan huolimatta kaalilaatikon valmistaminen ei kuitenkaan vaadi mitään kovin merkillisiä kokintaitoja tai kikkailuja. Eivätkä sen raaka-aineet käy lompakonkaan päälle kovin ahneesti.

Riisi on olennainen osa perinteistä kaalilaatikkoa, mutta omassa versiossani käytän sen sijaan ohrahelmeä. Ohra tekee kaalilaatikosta ruokaisamman ja antaa sille oman makunsa. Lisäksi se on kotimaista ja vielä terveellistäkin! Ohrahelmi on myös hyvin puuroutuvaa, joka tekee kaalilaatikosta hieman tavallista kiinteämpää.

Makeahko ja täyteläisen makuinen uuniruoka arvostaa kirpeää ja hapanta seuralaista. Kaalilaatikon klassikkolisukkeeksi onkin muodostunut puolukkasurvos, jonka pääraaka-aineen sesonki on sekin juuri nyt käsillä. Survos ei puolukoiden lisäksi vaadi kuin oman maun mukaisen sokeroinnin ja puolihuolimattoman survomisen. Bonuksena se vieläpä säilyy hyvin jääkaapissa puolukan oman luontaisen säilöntäaineen bentsoehapon ansiosta.

Vähän makeamman, nopeamman ja vielä helpomman lisukkeen haikailija voi turvautua kaupan valmiiseen puolukkahilloon. Ei ollenkaan huono valinta sekään.


Reseptit