Kouluruokamuistoja
Kalapuikkojen ja tartarkastikkeen lisäksi nakkikastike taisi olla niitä harvoja kouluruokia, jonka saamista odotettiin etukäteen ja jota käytiin pyytämässä lisää.
Jos jotain lapsuuden kouluruokaa tulee muisteltua erityisellä lämmöllä, on se ilman muuta nakkikastike! Tuo punaruskea ’nappisoosi’, joka sai koulun kumiperunatkin solahtamaan kurkusta alas ilman sen kummempia nyrpistelyitä.
Mitään kovin ihmeellistä siinä kastikkeessa ei tainnut olla, paitsi ne nakit. Niiden määrä lautasella laskettiin ja vertailtiin kenellä niitä on eniten. Ja tietysti kilpailtiin siitä, kuka niitä eniten saa mahaansa mahtumaan.
Tänään, 35 vuotta myöhemmin, nakkikastike ei ehkä saa aikaiseksi niin suurta numeroa, mutta hyvin tehtynä se on edelleen taivaallisen hyvää! Maailman parhaita ja niitä ainoita oikeita reseptejä on varmasti kymmeniä, jos ei satoja. Sivuiltamme löytyvän nakkikastikereseptin aateloin vielä kermalla, vaikka se ei tainnutkaan kuulua siihen lapsuuden kouluversioon.
Jokaisella taitaa olla oma suoiskkinakki kastikkeeseen. Siihen sopiikin erinomaisesti kuorelliset HK Aito nakit tai kuorettomat HK Popsi-nakit.