Kuinka saan porsaan sisäfileen pysymään mehukkaana?

Sisäfilee on porsaan arvokkain osa, joten sen valmistuksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Vaikka se on oikein valmistettuna varsin mureaa, on se kuitenkin helppo mokata liian pitkällä kypsentämisellä.

Porsaan sisäfilee on yksi sen vähärasvaisimmista osista. Sen vuoksi se kuivuu helposti, jos sen sisälämpötila päästetään liian korkeaksi kypsennettäessä. Paras apuväline tässä hommassa onkin lihalämpömittari, jonka kanssa täydellinen kypsyys on aina taattu. Uunin lämpötila on syytä pitää maltillisena (n.120° C) jolloin kypsyminen tapahtuu riittävän hitaasti ja tasaisesti. Porsaan sisäfileen voi ottaa uunista lihalämpömittarin näyttäessä 65° C, sillä sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen vetäytymisen aikana. Samat asteet pätevät myös possunfileen grillauksessa.

Vetäytyminen on tärkeä vaihe myös mehukkaan lopputuloksen kannalta, ja sitä asiaa jaksan hokea kerta toisensa jälkeen. Moni nälkäinen kotikokki ”unohtaa” tämän vaiheen, ja lihasnesteet valuvat leikkuulaudalla lihaa viipaloitaessa. Malta siis hetki ja anna sisäfileen levätä kymmenisen minuuttia folion alla, niin lihasnesteet jäävät lihan sisään.

Kotimainen kaali on tähän aikaan vuodesta herkullista ja huokeaa syötävää. Se on myös varsin oivallinen lihan lisukkeena, joko grillattuna tai uunissa paahdettuna. Paloiteltu kaali tarvitsee vain kevyet mausteet ja hieman oliiviöljyä pintaan, ja pian uunista tulvii vedet kielelle kirvoittava tuoksu!


Reseptit