Kuumin retroruoka on nyt jauhelihapiirakka

Jauheliha on nyt kuumaa kamaa. Se on hetkessä noussut halvan opiskelijaruuan maineesta kiinnostavaksi ja uutis- ja ruokakirjakynnyksen ylittäväksi herkuksi. Yksi klassinen, jopa mummolaruokien kategoriaan yltävä jauhelihaherkku on pellillä paistettava jauhelihapiirakka.

Idea on yksinkertainen: laitetaan paistettu jauheliha voitaikinan sisään ja kypsennetään uunissa. Sekä täytteen että taikinan suhteen löytyykin sitten eri variaatioita, ja vähän laiskempi kokki voi käyttää myös valmista voitaikinaa pakastealtaasta. Tässä versiossa käytän voitaikinan valmistukseen rahkaa, jonka happamuus ja vähärasvaisuus keventävät muuten hyvin rasvaista taikinaa.

Jauhelihapiirakan perustäytteitä ovat ruskistettu jauheliha ja keitetty riisi. On ihan mieltymysasia, käyttääkö puuroutuvaa vai irtonaista pitkää riisiä. Puuroriisin kanssa lopputulos on luonnollisesti paremmin koossa pysyvä. Yksi hyvä vaihtoehto on myös italialainen tärkkelyspitoinen risottoriisi, joka poikkeaa myös maultaan perinteisestä puuroriisistä. Paistettu sipuli sopii jauhelihalihapiirakan täytteeseen paremmin kuin hyvin. Myös keitetty ja hienonnettu kananmuna on erinomainen lisä jauhelihapiirakan täytteeseen.

Erittäin hyvä palanpainike jauhelihapiirakalle on itse ja alusta asti keitetty lihaliemi, jonka valmistuksesta onkin tulossa juttua blogiin syksyn mittaan.


Reseptit