• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Laskiaistiistain lihakeitto

Laskiaistiistain lihakeitto

HK Koekeittiö
17.2.2015

Mäenlasku laskiaistiistain pikkupakkasessa saa vatsat kurnimaan. Jos perinteisesti laskiaiseen kuuluva hernekeitto ei syystä tai toisesta ole sinun mieleesi, kokeile ruokaisaa ja ajan kanssa haudutettua lihakeittoa.

Kunnon lihakeitto on klassinen ja kotoinen perinneruoka, ja sen valmistaminen on pitkästä haudutusajasta huolimatta helppoa ja yksinkertaista. Raaka-aineeksi lihakeittoon kannattaa valita pitkää haudutusta vaativaa luullista naudanlihaa, esimerkiksi etuselkää tai lapaa. Luun vieressä oleva liha on maukasta, ja luu antaa liemeen paljon hyvää makua. Liha on helpointa kypsentää kokonaisena palana, jonka jälkeen luu irtoaa kuin itsestään.

Voit toki käyttää myös luutonta tai valmiiksi kuutioitua naudanlihaa tai vaikkapa possua.

Lihakeittoa kannattaa aina tehdä kerralla vähän enemmän, kuin mitä kuvittelee menekin olevan. Huolella haudutettu keitto saa monen ruokailijan santsaamaan, ja yli jäävä keitto maistuu seuraavana päivänä jopa vielä paremmalta!

Perinteinen lihakeitto

  • 1 kg naudan luullista lapaa tai etuselkää 
  • n. 2 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 pientä sipulia kuutioina
  • muutama maustepippuri
  • 2 laakerinlehteä
  • 3 porkkanaa
  • 200 g lanttua
  • 1 palsternakka
  • 600 g perunaa
  • ¼ purjo
  • persiljaa

Huuhtele liha kylmässä vedessä ja laita se suureen kattilaan. Peitä kylmällä vedellä ja kuumenna. Kuori samalla pinnalle kertyvä vaahto pois.

Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää suola, sipulikuutiot, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla vähintään 2h, mielellään kauemminkin. Lisää tarvittaessa nestettä, niin että liha on koko ajan veden peitossa.

Nosta kypsä liha liemestä ja anna sen hetki jäähtyä. Kuutioi sillä aikaa juurekset ja suikaloi purjo. Laita kuutiot perunaa lukuun ottamatta liemeen kiehumaan ja kuutioi sillä aikaa liha. Kun juurekset ovat kiehuneet n.10min, lisää joukkoon lihakuutiot, perunat ja purjo. Anna kiehua vielä 15 min ja koristele lopuksi hienonnetulla persiljalla.

Kuuman lihakeiton kaverina maistuvat tuore ruisleipä ja raikas maito.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Ihanat keitot kylmille keleille

Ihanat keitot kylmille keleille

Jostain syystä syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasten nipistellessä nokan päätä alkaa monen mieli tehdä keittoruokia. Keitot on mielletty syksy- ja talviruoaksi jo mummojemme ja ukkiemme aikana. Kesäisin monelle on turha...

Testissä lihaliemet  – Kuutio vai fondi?

Testissä lihaliemet – Kuutio vai fondi?

Lihaliemi ruoassa on kuin sokkeli talossa: huomaamaton mutta keskeinen. Hyvä lihaliemi tekee hommansa vähäeleisesti turhia huutelematta ja syventää ruoan maun. Huono lihaliemi toimii päinvastoin. Pistimme kovaan makutestiin markettien kuutiot ja...

Arjen pelastajat, eli nopeimmat ja helpoimmat arkisapuskat

Arjen pelastajat, eli nopeimmat ja helpoimmat arkisapuskat

Arki, tuo iloinen ystävämme. Vaikka loppuvuoden leppoisan oloilun jälkeen arkirytmiin pääseminen voi tuntua ihan hyvältä, on ruoka-arjen pyörittämisessä taas samat tutut pulmansa. Mitä ihmettä sitä tänään laittaisi perheelle ruuaksi? Tässäpä...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste