Laskiaistiistain lihakeitto
Mäenlasku laskiaistiistain pikkupakkasessa saa vatsat kurnimaan. Jos perinteisesti laskiaiseen kuuluva hernekeitto ei syystä tai toisesta ole sinun mieleesi, kokeile ruokaisaa ja ajan kanssa haudutettua lihakeittoa.
Kunnon lihakeitto on klassinen ja kotoinen perinneruoka, ja sen valmistaminen on pitkästä haudutusajasta huolimatta helppoa ja yksinkertaista. Raaka-aineeksi lihakeittoon kannattaa valita pitkää haudutusta vaativaa luullista naudanlihaa, esimerkiksi etuselkää tai lapaa. Luun vieressä oleva liha on maukasta, ja luu antaa liemeen paljon hyvää makua. Liha on helpointa kypsentää kokonaisena palana, jonka jälkeen luu irtoaa kuin itsestään.
Voit toki käyttää myös luutonta tai valmiiksi kuutioitua naudanlihaa tai vaikkapa possua.
Lihakeittoa kannattaa aina tehdä kerralla vähän enemmän, kuin mitä kuvittelee menekin olevan. Huolella haudutettu keitto saa monen ruokailijan santsaamaan, ja yli jäävä keitto maistuu seuraavana päivänä jopa vielä paremmalta!
Perinteinen lihakeitto
- 1 kg naudan luullista lapaa tai etuselkää
- n. 2 l vettä
- 1 tl suolaa
- 2 pientä sipulia kuutioina
- muutama maustepippuri
- 2 laakerinlehteä
- 3 porkkanaa
- 200 g lanttua
- 1 palsternakka
- 600 g perunaa
- ¼ purjo
- persiljaa
Huuhtele liha kylmässä vedessä ja laita se suureen kattilaan. Peitä kylmällä vedellä ja kuumenna. Kuori samalla pinnalle kertyvä vaahto pois.
Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää suola, sipulikuutiot, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla vähintään 2h, mielellään kauemminkin. Lisää tarvittaessa nestettä, niin että liha on koko ajan veden peitossa.
Nosta kypsä liha liemestä ja anna sen hetki jäähtyä. Kuutioi sillä aikaa juurekset ja suikaloi purjo. Laita kuutiot perunaa lukuun ottamatta liemeen kiehumaan ja kuutioi sillä aikaa liha. Kun juurekset ovat kiehuneet n.10min, lisää joukkoon lihakuutiot, perunat ja purjo. Anna kiehua vielä 15 min ja koristele lopuksi hienonnetulla persiljalla.
Kuuman lihakeiton kaverina maistuvat tuore ruisleipä ja raikas maito.