• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Lihan marinointi - lyhyt oppimäärä

Lihan marinointi - lyhyt oppimäärä

HK Koekeittiö
8.7.2015

Miksi lihaa marinoidaan ja kauanko marinointi kestää? Tämän luettuasi hallitset marinoinnin ja maustamisen perusteet ja saat uutta kulmaa kesän grillauksiin.

Kesän grillisesongin ollessa kuumimmillaan, ajattelin vähän kerrata lihan marinoinnin kulmakiviä. Porsaan- ja naudanlihaa löytyy kauppojen hyllyiltä jos jonkinlaisessa marinadissa, mutta yhä enemmän lihaa halutaan maustaa ja marinoida itse.

Marinadi maustaa

Marinadin tärkein tehtävä on maustaa lihaa ennen sen kypsentämistä. Maustamisen voi toki tehdä juuri ennen lihan kypsentämistä tai sen jälkeen, mutta pidempikestoinen marinointi maustaa lihaa pintaa syvemmältä. Maun siirtyminen lihan pinnan alle ei ole mikään erityisen nopea prosessi, joten 3-4 cm paksun pihvin voi antaa marinoitua useita tunteja ja isomman lihapalan jopa useita vuorokausia.

Mausteiden valinnassa kaikki on sallittua, mutta monesti porsaalle ja naudalle sopivat parhaiten tietyt makuaineet. Naudanliha tykkää esimerkiksi valkosipulista, timjamista, rosmariinista ja mustapippurista. Porsaanliha puolestaan tykkää chilistä, inkivääristä ja tuoreesta korianterista. Sekä naudalle että porsaalle voit sekoittaa keskenään soijaa, sokeria, viinietikkaa, seesaminsiemeniä, tuoretta inkivääriä. Makuyhdistelmiä löytyy loputtomiin, ja uusia voit keksiä itse. Jos olet epävarma marinadin maustamisen kanssa, voit käyttää valmiita mausteseoksia ja –tahnoja ja sekoittaa niitä öljyyn ja viinietikkaan. Öljy auttaa irrottamaan mausteista makua, jolloin liha maustuu tehokkaammin.

Marinadi mureuttaa

Makua antavien ainesten ja öljyn lisäksi marinadiin kannattaa lisätä jotain hapanta, kuten viiniä, etikkaa, sitrushedelmän mehua, jogurttia tai tamarindia. Marinadin happamuus laskee lihan pH- arvoa ja tämä puolestaan auttaa lihan mureutumisessa. Liha alkaa ikään kuin mureuttaa itse itseään, kun lihan omat entsyymit alkavat pilkkoa proteiinirakenteita.

Happo ei ole kuitenkaan mikään ihmeaine, joka tekee kelvottoman sitkeästä lihasta suussa sulavan mureaa. Esimerkiksi niska- ja kylkilihat tarvitsevat mureutuakseen pitkän kypsennysajan marinoinnista huolimatta. Naudan sisä- ja ulkofileet sekä sisä- ja paahtopaistit ovat puolestaan raakakypsytyksen aikana jo mureutuneet, joten niitä ei mureutusmielessä tarvitse edes marinoida.

Helpot marinadit naudalle ja porsaalle

Marinoinnissa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja ottaa omat makumieltymykset huomioon, mutta tässä helpot perusmarinadit sekä naudalle että porsaalle. 

Nopea BBQ-marinadi naudanlihalle:

  • 2 rkl sinappia (esim. dijon)
  • 2 rkl ketsuppia
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä murskattuna
  • 0,5 tl cayenne- tai chilijauhetta

Savuinen marinadi porsaanlihalle:

  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl paprikajauhetta tai savupaprikajauhetta
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 2 rkl öljyä

Molemmat marinadit valmistetaan sekoittamalla ainekset keskenään.

Vielä pari vinkkiä marinoijalle

Marinadin tulee peittää liha kauttaaltaan, jotta liha maustuisi tasaisesti. Avoimessa astiassa marinoitaessa marinadia tarvitaan melkoisen paljon ja osa marinadista menee hukkaan. Selviät huomattavasti vähemmällä marinadilla, kun laitat lihat ja marinadin pakastepussiin, poistat pussista ilman ja suljet pussin suun. Tällöin marinadi puristuu lihaa vasten ja hukkamarinadia ei synny. Helpoiten poistat ilman pussista upottamalla sen veteen lähes suuaukkoonsa saakka, jolloin veden paine puristaa ilman pois.

Voit käyttää pussiin jäänyttä marinadia grillauskastikkeena ja sivellä sillä lisämakua lihoihin grillauksen aikana. On kuitenkin hyvä muistaa, että marinadi on ollut kosketuksissa raa’an lihan kanssa, joten viimeisen sivelyn jälkeen lihat tulee kääntää vielä kerran grillissä.

Lihan maustaminen 

Mikäli haluat marinoinnin sijaan maustaa lihan, kannattaa kuivamausteet hieroa lihan pintaan huolellisesti niin, että lihan pinta hieman rikkoutuu, jolloin liha maustuu myös pintaa syvemmältä. Suola ja pippuri sopivat kaiken lihan maustamiseen, mutta lisäksi voit kokeilla esimerkiksi sitrushedelmien kuoria, inkivääriä ja chiliä porsaanlihalle ja yrttejä sekä murskattuja valkosipulinkynsiä naudanlihalle.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Rub on grillikauden hottis

Rub on grillikauden hottis

Lihan ja kalan pintaan hierottavat kuivat mausteseokset eli rubit ovat kesän grillikauden kuuma juttu. Emämaassa Yhdysvalloissa rubit ovat oleellinen osa maan rikasta bbq-kulttuuria.

Marinadi possulle ja naudalle

Marinadi possulle ja naudalle

Marinointi sekä maustaa että mureuttaa lihaa. Näillä kolmella marinadilla pääset jo pitkälle.

BBQ-kastikkeet

BBQ-kastikkeet

Maistuva BBQ-kastike tekee hyvästä grillilihasta täydellisen! Tässä on muutama perusohje kastikkeiden valmistukseen ja käyttöön.

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste