Loppiaispäivän liharulla

Loppiaisen suoma arkipyhä antaa taas hyvän syyn käyttää ruoanvalmistukseen vähän tavallista enemmän aikaa. Hyvin maustettu ja huolella mureaksi haudutettu possun kylkipala on jo itsessään erinomaisen herkullista slow foodia, mutta täytettynä rullana se saa vielä lisää makua ja näköä.

Lihan täyttäminen vaatii vähän treenitaustaa veitsen käytössä. Liha on saatava leikattua ensin tasaiseksi matoksi, joka täyttämisen jälkeen rullataan ja sidotaan kiinni. Leikkaamiseen kannattaa varata terävä veitsi ja mahdollisimman tukeva alusta haavereiden välttämiseksi. Niin kuin monessa muussakin asiassa, harjoitus tekee mestarin. Ensimmäinen lihan avaaminen on siis syytä tehdä varovasti.

Kylkirullan täytteiden kanssa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja valita täytteet omien makumieltymystensä mukaan. Tavanomaisimpia täytteitä ovat esimerkiksi sienet, yrtit, pinaatti, sipuli ja valkosipuli. Tässä ohjeessa käytin ennen lumen tuloa noukittuja suppilovahveroita, kuivattuja karpaloita ja väkevää sinappia.

Myös rullan sitominen vaatii vähän opettelua ja harjoittelua. Sitomistekniikat hiukan vaihtelevat kokkikohtaisesti, joten mitään yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa ei ole. Jos narutuksen kanssa tuntuu olevan vaikeuksia, rullan voi hyvin myös sulkea hammastikkuja apuna käyttäen. Tosin tikkuja käytettäessä rullan ruskistaminen ennen uuniin laittamista on vähän hankalampaa.

Rullan voi hauduttaa kypsäksi liemessä, kuten teen tässä reseptissä. Liemi saa kypsentämisen aikana hyvää makua lihasta, mausteista ja juureksista, ja siitä valmistuu erinomainen kastike lihalle. Rullan voi myös laittaa uuniin ilman lientä, jolloin etukäteen ruskistaminen ei ole niin välttämätöntä.


Reseptit