Mainiot makkaramestat osa 2: Makkaraa ja torvisoittoa

Makkaraa, olutta, nahkahousuja ja torvisoittoa. Kaikki klassiset saksalaiskliseet ovat totisinta totta Hofbräuhausissa, Münchenin ja koko maailman kuuluisimmassa oluttuvassa.

Münchenilaisen Hofbräuhausin ovista käy sisään päivittäin tuhansia ihmisiä. Kolmeen kerrokseen ja useisiin saleihin levittäytynyt baijerilaisten elämänilojen tyyssija syöttää ja juottaa 3000 asiakasta kerralla. Hofbräuhaus oli alun perin Baijerin herttuan, Wilhelm V:n, 1500-luvun lopulla perustama hovipanimo. Herttua perusti oman panimon, koska oli tyytymätön silloisiin raskaisiin ale-oluisiin.

Panimon vetäjäksi herttua palkkasi panimomestari Heimran Pongratzin. Kiitos Pongratzin taitojen sekä vuoden 1516 ”baijerilaisen oluen puhtauslain”, joka salli ainoastaan luonnollisten raaka-aineiden käytön oluessa, hovipanimon tumma ale saavutti huikean suosion. Wilhelmin poika Maximilian I osoitti kovaa bisnesvainua hankkimalla hoville oluentekomonopolin. Se tuotti vuosisatoja hoville huimat tulot.

Hofbräuhaus on maailman tunnetuin oluttupa

Vuonna 1828 Hofbräuhausista tehtiin koko kansan oluttupa. Varsinainen panimo siirrettiin vuosisadan lopulla laitakaupungille. Hofbräuhausin panimo ja ravintola on edelleen Baijerin osavaltion omistuksessa. Ravintolatoimintaa pyörittävät veljekset Wolfgang ja Michael Sperger.

20 kilometriä makkaraa

Spergerit ovat pitäneet huolen siitä, että megasuosittu oluttupa on edelleen pysynyt myös paikallisten olohuoneena, jossa syö ja juo hyvin. Ruokalistalta on turha etsiä moderneja kotkotuksia: possunpaistia, pihviä ja makkaraa sen olla pitää. Lisukkeiksi hapankaalia, röstiperunaa tai perunasalaattia.

– Hofbräuhaus tunnetaan erityisesti makkaroistaan. Hofbräuhaus omistaa oman teurastamon, mistä kaikki lihatuotteet tulevat keittiöön. Kun pelkästään vasikanlihamakkaraa menee yli 20 kilometriä vuodessa, oman teurastamon ylläpito on järkevää, kertoo oluttuvan PR-suhteista vastaava Sabine Barthelmeß.

Oluen ja makkaran lisäksi asiakkaille tarjotaan myös torvisoittoa

Oluen ja makkaran lisäksi asiakkaille tarjoillaan myös torvisoittoa

Hofbräuhaus tarjoaa münchenilaisia vasikanlihamakkaroita, saksalaisia pitkiä perusnakkeja, neljää erilaista possumakkaraa sekä baijerilaista klassikkoa sekävalkeaa weisswurstia kahtena eri versiona. Valkea weisswurst on aivan omanlaisensa makkara. Maultaan se on hyvin pehmeä. Makkaramassa syntyy naudan jauhelihasta, pekonista, sipulista ja maustesekoituksesta, johon tulee inkivääriä, sitruunaa, muskottia ja persiljaa. Makkaraan ei lisätä säilöntäaineita eikä sitä savusteta. Aamulla valmistettu weisswurst tuleekin nauttia vanhan kansanviisauden mukaan ennen kuin kellot kutsuvat iltakirkkoon.

– Oleellista makkaranvalmistuksessa on laadukas liha ja hyviksi havaitut isoäidin aikaiset ohjeet. Ei makkaran tarvitse uudistua. Se on täydellistä sellaisena kuin me tarjoamme sen Hofbräuhausissa, sanoo Barthelmeß heleän naurun kera.

Hofbräuhaus
Platzl 9, München
+49 (0)89 290136-10

Katso myös juttusarjan aiemmin ilmestynyt osa Malmössä sijaitsevasta, laajalla makkaravalikoimallaan hurmaavasta Korvhusetista.

Jos jutun myötä alkoi tehdä mieli hapankaalia ja makkaraa, katso sivuiltamme baijerilaiseen hapankaalipaistoksen resepti.


Reseptit