• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Mainiot makkaramestat osa 2: Makkaraa ja torvisoittoa

Mainiot makkaramestat osa 2: Makkaraa ja torvisoittoa

HK Koekeittiö
10.7.2015

Makkaraa, olutta, nahkahousuja ja torvisoittoa. Kaikki klassiset saksalaiskliseet ovat totisinta totta Hofbräuhausissa, Münchenin ja koko maailman kuuluisimmassa oluttuvassa.

Münchenilaisen Hofbräuhausin ovista käy sisään päivittäin tuhansia ihmisiä. Kolmeen kerrokseen ja useisiin saleihin levittäytynyt baijerilaisten elämänilojen tyyssija syöttää ja juottaa 3000 asiakasta kerralla. Hofbräuhaus oli alun perin Baijerin herttuan, Wilhelm V:n, 1500-luvun lopulla perustama hovipanimo. Herttua perusti oman panimon, koska oli tyytymätön silloisiin raskaisiin ale-oluisiin.

Panimon vetäjäksi herttua palkkasi panimomestari Heimran Pongratzin. Kiitos Pongratzin taitojen sekä vuoden 1516 ”baijerilaisen oluen puhtauslain”, joka salli ainoastaan luonnollisten raaka-aineiden käytön oluessa, hovipanimon tumma ale saavutti huikean suosion. Wilhelmin poika Maximilian I osoitti kovaa bisnesvainua hankkimalla hoville oluentekomonopolin. Se tuotti vuosisatoja hoville huimat tulot.

Hofbräuhaus on maailman tunnetuin oluttupa

Vuonna 1828 Hofbräuhausista tehtiin koko kansan oluttupa. Varsinainen panimo siirrettiin vuosisadan lopulla laitakaupungille. Hofbräuhausin panimo ja ravintola on edelleen Baijerin osavaltion omistuksessa. Ravintolatoimintaa pyörittävät veljekset Wolfgang ja Michael Sperger.

20 kilometriä makkaraa

Spergerit ovat pitäneet huolen siitä, että megasuosittu oluttupa on edelleen pysynyt myös paikallisten olohuoneena, jossa syö ja juo hyvin. Ruokalistalta on turha etsiä moderneja kotkotuksia: possunpaistia, pihviä ja makkaraa sen olla pitää. Lisukkeiksi hapankaalia, röstiperunaa tai perunasalaattia.

– Hofbräuhaus tunnetaan erityisesti makkaroistaan. Hofbräuhaus omistaa oman teurastamon, mistä kaikki lihatuotteet tulevat keittiöön. Kun pelkästään vasikanlihamakkaraa menee yli 20 kilometriä vuodessa, oman teurastamon ylläpito on järkevää, kertoo oluttuvan PR-suhteista vastaava Sabine Barthelmeß.

Oluen ja makkaran lisäksi asiakkaille tarjotaan myös torvisoittoa

Oluen ja makkaran lisäksi asiakkaille tarjoillaan myös torvisoittoa

Hofbräuhaus tarjoaa münchenilaisia vasikanlihamakkaroita, saksalaisia pitkiä perusnakkeja, neljää erilaista possumakkaraa sekä baijerilaista klassikkoa sekävalkeaa weisswurstia kahtena eri versiona. Valkea weisswurst on aivan omanlaisensa makkara. Maultaan se on hyvin pehmeä. Makkaramassa syntyy naudan jauhelihasta, pekonista, sipulista ja maustesekoituksesta, johon tulee inkivääriä, sitruunaa, muskottia ja persiljaa. Makkaraan ei lisätä säilöntäaineita eikä sitä savusteta. Aamulla valmistettu weisswurst tuleekin nauttia vanhan kansanviisauden mukaan ennen kuin kellot kutsuvat iltakirkkoon.

– Oleellista makkaranvalmistuksessa on laadukas liha ja hyviksi havaitut isoäidin aikaiset ohjeet. Ei makkaran tarvitse uudistua. Se on täydellistä sellaisena kuin me tarjoamme sen Hofbräuhausissa, sanoo Barthelmeß heleän naurun kera.

Hofbräuhaus
Platzl 9, München
+49 (0)89 290136-10

Katso myös juttusarjan aiemmin ilmestynyt osa Malmössä sijaitsevasta, laajalla makkaravalikoimallaan hurmaavasta Korvhusetista.

Jos jutun myötä alkoi tehdä mieli hapankaalia ja makkaraa, katso sivuiltamme baijerilaiseen hapankaalipaistoksen resepti.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste