• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Mainiot makkaramestat osa 2: Makkaraa ja torvisoittoa

Mainiot makkaramestat osa 2: Makkaraa ja torvisoittoa

10.7.2015

Makkaraa, olutta, nahkahousuja ja torvisoittoa. Kaikki klassiset saksalaiskliseet ovat totisinta totta Hofbräuhausissa, Münchenin ja koko maailman kuuluisimmassa oluttuvassa.

Münchenilaisen Hofbräuhausin ovista käy sisään päivittäin tuhansia ihmisiä. Kolmeen kerrokseen ja useisiin saleihin levittäytynyt baijerilaisten elämänilojen tyyssija syöttää ja juottaa 3000 asiakasta kerralla. Hofbräuhaus oli alun perin Baijerin herttuan, Wilhelm V:n, 1500-luvun lopulla perustama hovipanimo. Herttua perusti oman panimon, koska oli tyytymätön silloisiin raskaisiin ale-oluisiin.

Panimon vetäjäksi herttua palkkasi panimomestari Heimran Pongratzin. Kiitos Pongratzin taitojen sekä vuoden 1516 ”baijerilaisen oluen puhtauslain”, joka salli ainoastaan luonnollisten raaka-aineiden käytön oluessa, hovipanimon tumma ale saavutti huikean suosion. Wilhelmin poika Maximilian I osoitti kovaa bisnesvainua hankkimalla hoville oluentekomonopolin. Se tuotti vuosisatoja hoville huimat tulot.

Hofbräuhaus on maailman tunnetuin oluttupa

Vuonna 1828 Hofbräuhausista tehtiin koko kansan oluttupa. Varsinainen panimo siirrettiin vuosisadan lopulla laitakaupungille. Hofbräuhausin panimo ja ravintola on edelleen Baijerin osavaltion omistuksessa. Ravintolatoimintaa pyörittävät veljekset Wolfgang ja Michael Sperger.

20 kilometriä makkaraa

Spergerit ovat pitäneet huolen siitä, että megasuosittu oluttupa on edelleen pysynyt myös paikallisten olohuoneena, jossa syö ja juo hyvin. Ruokalistalta on turha etsiä moderneja kotkotuksia: possunpaistia, pihviä ja makkaraa sen olla pitää. Lisukkeiksi hapankaalia, röstiperunaa tai perunasalaattia.

– Hofbräuhaus tunnetaan erityisesti makkaroistaan. Hofbräuhaus omistaa oman teurastamon, mistä kaikki lihatuotteet tulevat keittiöön. Kun pelkästään vasikanlihamakkaraa menee yli 20 kilometriä vuodessa, oman teurastamon ylläpito on järkevää, kertoo oluttuvan PR-suhteista vastaava Sabine Barthelmeß.

Oluen ja makkaran lisäksi asiakkaille tarjotaan myös torvisoittoa

Oluen ja makkaran lisäksi asiakkaille tarjoillaan myös torvisoittoa

Hofbräuhaus tarjoaa münchenilaisia vasikanlihamakkaroita, saksalaisia pitkiä perusnakkeja, neljää erilaista possumakkaraa sekä baijerilaista klassikkoa sekävalkeaa weisswurstia kahtena eri versiona. Valkea weisswurst on aivan omanlaisensa makkara. Maultaan se on hyvin pehmeä. Makkaramassa syntyy naudan jauhelihasta, pekonista, sipulista ja maustesekoituksesta, johon tulee inkivääriä, sitruunaa, muskottia ja persiljaa. Makkaraan ei lisätä säilöntäaineita eikä sitä savusteta. Aamulla valmistettu weisswurst tuleekin nauttia vanhan kansanviisauden mukaan ennen kuin kellot kutsuvat iltakirkkoon.

– Oleellista makkaranvalmistuksessa on laadukas liha ja hyviksi havaitut isoäidin aikaiset ohjeet. Ei makkaran tarvitse uudistua. Se on täydellistä sellaisena kuin me tarjoamme sen Hofbräuhausissa, sanoo Barthelmeß heleän naurun kera.

Hofbräuhaus
Platzl 9, München
+49 (0)89 290136-10

Katso myös juttusarjan aiemmin ilmestynyt osa Malmössä sijaitsevasta, laajalla makkaravalikoimallaan hurmaavasta Korvhusetista.

Jos jutun myötä alkoi tehdä mieli hapankaalia ja makkaraa, katso sivuiltamme baijerilaiseen hapankaalipaistoksen resepti.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

5 maistuvaa makkararuokaa arkeen ja juhlaan

5 maistuvaa makkararuokaa arkeen ja juhlaan

Makkara tuo elämän eliksiiri on maistunut kansallemme jo sukupolvien ajan ja maistuu eteenpäinkin. Parastahan makkarassa on (maun lisäksi tietenkin) sen monipuolisuus ruoanlaitossa. Makkaroita on monenlaisia savustetuista grillimakkaroista raakamakkaroihin ja monin...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste