Mainiot makkaramestat osa 3: Mestarikokin snagari

Åressa syödään snagarilla maailmankuulun mestarikokin makkaroita.

Åre on Ruotsin tunnetuin ja suurin laskettelukeskus. Talvikaudelle pikkukaupungin väkiluku moninkertaistuu talvituristien vyöryessä paikalle. Åren suosion huomaa siitä, että ravintoloita löytyy keskustassa vieri vieressä. Åren torin kulmalla on hotelli Åregårdin kupeessa myös pieni snagari. Ja kun Ruotsissa ollaan, tällä snagarilla ollaan hillitysti ja sivistyneesti. Kukaan ei haasta riitaa. Tilaukset tehdään asianmukaisessa järjestyksessä. Toisaalta, kellokaan ei ole vielä paljoa yli puolen päivän.

Snagarin päällä on kyltti Korvkiosk. Årelaiset tietävät, että Korvkioskin luukusta työnnetään käteen poikkeuksellisen hyvää purtavaa. Siksi se maistuu monille jo lounasaikaan. Korvkioskin omistaa yksi Ruotsin kuuluisimmista kokeista, Magnus Nilsson. Paremmin Nilsson tunnetaan myyttiseen maineeseen yltäneestä Åren läheltä löytyvästä tunturiravintola Fävikenistä, joka on monta kertaa äänestetty korkealle World´s 50 Best Restaurantin listalla.


Lähilihasta makkaraa

Snagarin pitäjäksi Nilsson päätyi vuoden 2014 lopulla. Kyseessä ei ollut mielenvikainen päähänpisto, vaan mahdollisuus tuoda hauskalla tavalla esille Nilssonin perustaman ja omistaman lihanjalostamo Undersåker Charkuterien tuotteita ja toimintaa. Nilsson on armoitettu lähiruokamies, joten lihanjalostamoonkin kaikki liha tulee mahdollisimman läheltä Årea. Makkarat ovat Undersåker Charkuterien päätuote salamien ja kinkkujen ohella.

– Korvkioskiin valmistetaan listalle kolmea makkaralaatua: bräckkorvia, isterbandia ja klassista nakkia. Bräckkorv on olemukseltaan ja maultaan lähellä ruotsalaisten kansallismakkaraa falukorvia. Ennen muinoin se oli kansan perusmakkaraa, mutta sittemmin se jäi suosiossa muiden makkaroiden jalkoihin. Hyvin tehtynä bräckkorv on helppo mutta mehevän maukas. Isterband on taas skoonelainen klassikko ja makkaroita enemmän harrastavan mieleen. Ja lihaisa ja napsahtava nakki on aina toimiva ratkaisu, kertoo makkaratuotannosta vastaava Johnny Fredriksson Undersåker Charkuteriesta.

korvkiosk-8917-5.jpg

Kaikki tehdään itse

Omistajan fine dining -taustasta kertoo tinkimätön suhtautuminen makkarakioskin tuotteisiin. Kaikki tehdään itse: sämpylät, leivät, sinapit, perunamuusi, punajuuri- ja rapusalaatit, maustekurkut ja paahdetut purjosipulit. Annos valitaan omien mieltymysten mukaan. Makkaran voi ottaa mieleisten lisukkeiden kera lautaselle, hot dog -sämpylän väliin tai ohueen paikalliseen rieskaan käärittyyn rullaan.

Päädyn kokeilemaan hodaria, johon laitetaan bräckkorv, maustekurkkua, kuivattua sipulia ja sinappia. Viittä minuuttia myöhemmin kouraani ilmestyy luukusta hodari, josta täytteet tursuavat sämpylän välistä. Isken hampaani kiinni. Lihaisassa makkarassa on yllättävän paksu kuori ja reipas savun maku. Kaikesta maistaa, ettei puolivalmisteita käytetä. Hintaa hodarille kertyy enemmän kuin normikioskilla, mutta gourmet-hetken lasku jää silti alle kymmenen euron.

Korvkiosk
Årevägen 81 (Hotel Åregården), Åre

Tustustu myös juttusarjan aiempiin osiin, joissa seikkaillaan Mälmön Korvhusetissa sekä Münchenin Hofbräuhausissa.


Reseptit