Mitä Euroopan mestarit syövät?

Tällä kertaa pääsin keittiöhommissa vähän helpommalla, sillä sain avukseni vieraan. Ja kyseessä ei olekaan ihan kuka tahansa vieras, sillä veitseen tarttui keihäänheiton Euroopan mestari Antti Ruuskanen! Antti tuli kanssani kokkailemaan lihaisaa kvinoasalaattia ja vähän juttelemaan ruokavalion ja erityisesti proteiinin tärkeydestä huippu-urheilijan arjessa.

Liharuoat tuntuivat olevan Antin mieleen, ja lihaa oli siis tähänkin salaattiin saatava. Valitsin päivän raaka-aineeksi Rypsiporsas® maustamattomat fileesuikaleet, sillä niiden mieto maku antaa vapaat kädet oman maun mukaiselle maustamiselle ja ne kypsyvät kuumalla pannulla nopeammin kuin jauheliha! Kvinoa ei ehkä ole ihan se kaikista yleisin ja tutuin salaatin aines, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Paitsi että se maistuu hyvältä, on se myös ravintoarvoiltaan ylivoimainen, verrattuna esimerkiksi valkoiseen riisiin ja pastaan, joita monesti käytetään vähän ruokaisammissa salaateissa.

Kvinoan siemenet tulee ehdottomasti huuhdella kylmällä vedellä ennen kypsentämistä, sillä niiden pinnassa on hyvin kitkerän makuista saponiinia. Saponiini ei ole hengenvaarallista, se vain maistuu pahalta. Hyvin huuhdeltu ja valutettu kvinoa kannattaa myös kuivata ja kevyesti paahtaa paistinpannulla. Tällöin se pysyy huomattavasti irtonaisempana keittämisen jälkeen ja sen maku saa mukavan paahteisen lisän.

Salaatin kasvispuolta voi kukin muokkailla mieltymyksiään vastaavaksi, mutta avokado ainakin toimii tässä salaatissa erittäin hyvin.