Miten se joulukinkku nyt taas paistettiinkaan?

Suomalaiset googlasivat joulukinkkua viime vuonna puoli miljoonaa kertaa. Vaikka moni valmistaa kinkkunsa joka joulu samaan tapaan, on ohjeet ja vinkit varmistettava joka vuosi uudelleen. Suosituimpia tiedonjanon epävarmuuden aiheuttajia ovat joulukinkun sulatus, paistaminen ja kuorruttaminen. Kypsensitpä joulukinkkusi sitten uunissa paistamalla, kattilassa keittämällä tai grillissä savustamalla, valmistukseen pätevät aina samat tietyt säännöt.
Pian on taas se aika vuodesta, kun joulukinkku ja sen paistaminen alkavat hiipiä ajatuksiin. Vaikka moni valitseekin nykyään vähän pienemmän kinkun sen toistakymmentä kiloa painavan perinteisen juhlakinkun sijaan, on joulukinkku edelleen hyvin tärkeä osa aattoillan juhlapöytää. Jopa niin tärkeä, että sen valmistaminen saattaa aiheuttaa pientä stressin poikasta monen joulun menua suunnittelevan mielessä. Vaikka jouluruoat ja varsinkin joulukinkku ovat monelle pyhä asia, on joskus hauskaa kokeilla jotain uutta ja hiukan venyttää perinteitä. Joka joulu on tarjolla jotain uutta ja innovatiivista kinkun kypsentämiseen ja tarjoamiseen liittyen. Silti joulukinkun muotoilu ja verkottaminen myyntikuntoon vaalii perinteitä ja on pitkälti käsityötä, kuten lihanleikkaaja Tomi oheisella videolla kertoo. Kinkkujen muotoilu ja verkkottaminen onkin melko huikea urakka, sillä jokainen suomalainen syö joulukinkkua keskimäärin yli kilon joka joulu.
Joulukinkun valmistus on pitkälti käsityötä.
Järjestimme ruokatoimittajille ja -bloggareille infotilaisuuden tulevan joulun kinkkutrendeistä jo lokakuussa - hyvissä ajoin ennen joulutohinoiden alkamista. Vaikka joulukinkun valinta, oikeaoppinen sulattaminen ja paistaminen olivatkin ne tärkeimmät kohdat, halusimme tarjota myös jotain uutta kinkkuun liittyen. Tänä vuonna olimme mm. savustaneet suuren joulukinkun puuhiiligrillissä, ja sen maku ja mureus olivatkin ihan vertaansa vailla! Ylikypsien lihojen trendi näkyy myös joulukinkuissa, ja annoimmekin grillikinkun kypsyä ihan hitaasti ja huolella, haarukkamureaksi ja suussasulavaksi.

Savustetun joulukinkun kamara on lähes musta, ja alta paljastuu mahtavan murea liha.
Tilaisuuden toinen kinkkupuritaanien kulmia nostattava herkku oli joulukinkku Wellingtonin tapaan. Perinteinen Beef Wellingtonhan valmistetaan naudan sisäfileestä, paistamalla se voitaikinakuoressa sienien ja sipulin kera. Kokeilimme samaa ylikypsällä joulukinkulla, jonka revimme sopiviin paloihin taikinaan käärittäviksi. Lopputulos oli varsin onnistunut, kun kruunasimme lihan vielä jouluisella ja helpolla kirsikkakastikkeella. Vaikka joulukinkun paistaisikin perinteitä kunnioittaen, voi sen tarjota jollain uudella ja mieleen jäävällä tavalla.

Joulukinkku Wellington sopii kokeilunhaluisille kinkunpaistajille.
Tärkeimpiä vaiheita onnistuneen joulukinkun valmistuksessa ovat joulukinkun sulatus, paistaminen ja kuorruttaminen. Kypsensitpä joulukinkkusi sitten uunissa paistamalla, kattilassa keittämällä tai grillissä savustamalla, valmistukseen pätevät aina samat tietyt säännöt. Pienemmän joulukinkun voi toki hätätapauksessa pistää vaikka jäisenä uuniin, mutta hidas sulatus on kuitenkin se oikea tie mehevään lopputulokseen. Paistamisen tai muun kypsentämisen suhteen tyyli onkin jo paljon vapaampi, ja toinen toistaan oikeaoppisempia tapoja löytyy melkein yhtä paljon kuin kinkun syöjiäkin. Yhtä ainoaa oikeaa kypsennystapaa ei ole olemassa. Joulukinkku on oikeastaan aika vaikea pilata täysin kypsentämällä se väärin. Ainoat takuuvarmat tavat epäonnistumiselle ovat kinkun jättäminen liian raa’aksi tai sen kypsentäminen ”pikana” liian kuumassa uunissa. Katso ohjeet kinkun paistoon, keittämiseen, savustamiseen, grillaamiseen ja muuhun kinkun käsittelyyn sivuiltamme.
Joulukinkun kuorruttamisessa perinteinen sinappi-korppujauhokuorrutus pitää vahvasti pintansa. Yhä useampi kuitenkin haistelee uusia tuulia myös kinkun kuorrutuksen suhteen, ja joka joulu tekee mieli kokeilla jotain uutta huntua kinkulle. Kinkun kuorruttamisessa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Periaatteessa kinkun voi kuorruttaa lähes millä tahansa ihmisravinnoksi kelpaavalla ja hyvänmakuisella raaka-aineella jota voi levittää. Viime vuonna tarjosimme samaisessa kinkkuinfossa pähkinävoilla kuorrutettua joulukinkkua, jonka makua muisteltiin vielä tänäkin vuonna. Kuorrutteen maku toi joillekin mieleen Snickers-patukan, joka saattaa kuulostaa vähän kieroutuneelta makuyhdistelmältä. Yhdistelmä on kuitenkin napakymppi, sillä suolainen kinkku ja makea kuorrute ovat kuin tehdyt toisilleen! Muita vähän perinteisistä poikkeavia kinkun kuorrutteen pohjia ovat esimerkiksi pesto, hummus, esilaiset maustetahnat sekä hillot ja marmeladit. Tutun korppujauhon sijaan pohjan päälle ripoteltavaksi sopivat esimerkiksi murskatut piparkakut tai maissihiutaleet, pinjansiemenet, panko-korppujauhot tai mantelilastut.

Makea pähkinävoikuorrute sopii suolaiselle joulukinkulle erinomaisen hyvin.
Joulu on meille suomalaisille tärkeä juhla, ja joulukinkku juhlan kuningas. Kinkun paistaminen saattaa olla joillekin ainoa kontakti ruoanvalmistukseen koko vuoden aikana, ja siihen valmistaudutaan sen mukaisella hartaudella suunnitelmallisuudella. Joulukinkun paistamisen ei kuitenkaan tarvitse olla yöunet vievä stressin aiheuttaja – hyvillä ohjeilla kuka tahansa voi paistaa täydellisen joulukinkun!