Pikkujoulujen pikkusuolaiset

Pikkujoulusesonki on nyt kuumimmillaan. Moni varmasti miettii kuumeisesti, mitä tarjottavaa sitä keksisi illanviettoon saapuville ystävilleen. Sen pitäisi olla jotain vähän uutta ja kekseliästä, mutta silti koukuttavan herkullista ja kehuja ansaitsevaa. Jos kokeilisitkin tänä vuonna joulutorttuja pekonihillolla tai pekoni-pekaanipähkinäkeksejä tai vaikka molempia!

Pikkujouluherkkujen ei tarvitse olla mitään monimutkaista tai vaivalloista valmistaa. Yksinkertaisimmillaan tarjottavaksi riittää yksi suolainen ja yksi makea cocktailpalatyyppinen naposteltava glögin kumppaniksi. Tarjoan tässä pari onnistunutta vaihtoehtoa, jotka varmasti herättävät keskustelua ja jäävät mieleen.

Törmäsin pekonihilloon ensimmäisen kerran vuonna 2009 katsellessani Top Chef USA finaalia. Kevin Gillespie valmisti sitä liharuoan lisukkeeksi, mutta ajattelin kokeilla sitä nyt vähän villimmässä yhteydessä – joulutortun täytteenä.

Suolainen ja makea tulevat tunnetusti hyvin toimeen keskenään, ja liitto toimii tälläkin kertaa varsin herkullisella tavalla. Ajatus perinteisen luumuhillon korvaamisella pekonilla saattaa ensin kuulostaa… varovasti sanottuna aika vieraalta. Yhdistelmä kuitenkin toimii, kun pekonihillosta keitetään riittävän makea ja kun makeutta, suolaisuutta ja rasvaisuutta taitetaan sopivalla hapolla.

Toisen tarjottavan päärooleissa ovat sinihomejuusto, pähkinät ja yllätys yllätys - pekoni. Tämä on periaatteessa ihan tavallinen pikkuleipäresepti, mutta edellä mainittu trio tuo kekseihin vähän totutusta poikkeavaa makua. Keksit on myös varsin helppo valmistaa, ja ne kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen H-hetkeä. Valmis taikina muotoillaan kekseiksi pyörittelemällä ne ensin tasakokoisiksi palloiksi ja litistämällä ne keksin muotoon. Suurempaa määrää valmistettaessa taikina kannattaa kuitenkin muotoilla tangoksi ja leikata siitä parin sentin paksuisia viipaleita. Muotoilu onnistuu parhaiten käärimällä taikina tiukasti moninkertaiseen kelmuun ja kiertämällä kelmun päitä tiukasti vastakkaisiin suuntiin, ikään kuin karkkipaperin muotoon. Näin taikina muotoutuu tasapaksuksi tangoksi, jonka annetaan jähmettyä jääkaapissa ennen kekseiksi leikkaamista.

Tangoksi muotoillusta keksitaikinasta on helppo leikata tasakokoisia paloja.

Tarjoatpa pikkujouluissasi mitä tahansa, kannattaa syötäviin uhrata muutama ylimääräinen ajatus. Pienellä suunnittelulla ja hyvillä resepteillä säästät itseäsi ja hermojasi. Ja mikä parasta, niität ystäväpiirissäsi mainetta taitavana ja kekseliäänä leipurina!


Reseptit