Säilytä ja kuljeta liha oikein kesän helteillä

Kesällä on erityisen tärkeää huolehtia lihan kylmäketjusta, jotta liha säilyisi moitteettomana kaupan hyllyltä tai palvelutiskiltä aina ruokapöytään saakka.

Lihan oikeaoppinen säilytys on aina tärkeää, mutta korostuu kesän helteillä. Erityisesti kesän mökkireissuja ja kaikenlaisia retkiä suunniteltaessa on tärkeää huolehtia kaiken muun ohella myös lihan oikeanlaisesta säilytyksestä ja kuljetuksesta. Katkeamattomasta kylmäketjusta täytyy pitää huolta kaupasta aina ruokapöytään asti, jotta liha säilyisi moitteettomana ja syömäkelpoisena. Kaupassa liha tulisi napata matkaan viimeisenä ja kotona se tulisi siirtää heti ensimmäisenä jääkaappiin tai pakastimeen. Mikäli kaupasta kotiin on pitempi matka, kannattaa liha pakata kuljetuksen ajaksi kylmälaukkuun.

Kylmälaukku on muutenkin ehdoton apuväline, kun lihaa kuljetetaan esimerkiksi mökille. Sekään ei kuitenkaan riitä pitämään lihaa riittävän kylmänä pitkään, joten liha tulee siirtää laukusta jääkaappiin tai valmistaa ruoaksi heti, kun vain mahdollista.

Kuinka kauan liha säilyy?

Oikeaoppinen säilytys pidentää lihan säilymisaikaa ja väärin säilytetty liha sen sijaan pilaantuu ennen aikojaan. Palvelutiskiltä ostettu jauheliha tulisi kypsentää jo ostopäivänä ja tiskin tuore liha tulisi syödä 2-3 päivän sisällä. Pakatut lihat ja lihavalmisteet taas säilyvät pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan ne vain säilytetään oikein. Liha tulisi säilyttää alle 4 °C eli jääkaapin kylmimmässä osassa omassa pakkauksessaan tai suljetussa rasiassa. On hyvä myös huolehtia, että jääkaappisi on riittävän kylmä.