• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Täydellinen munakas - helposti!

Täydellinen munakas - helposti!

HK Koekeittiö
23.10.2015

Munakkaan valmistuksessa kannattaa pitää mielessä pari juttua, jotta munakkaasta saataisiin mahdollisimman onnistunut – pehmeä ja kuohkea.

Munakkaan valmistuksen periaate on varsin yksinkertainen. Massan ainekset vatkataan yhteen, kypsennetään pannulla ja täytetään mieltymysten mukaan. Silti sen valmistuksessa kannattaa pitää mielessä pari juttua, jotta munakkaasta saataisiin mahdollisimman onnistunut – pehmeä ja kuohkea.

Massan perusraaka-aineet ovat kananmunat, suola ja pieni määrä nestettä. Nesteeksi käy hyvin ihan pelkkä vesikin, mutta täyteläisemmän munakkaan saat kermalla. Nesteen tarkoitus on tehdä massasta juoksevampi ja lopputuloksesta pehmeämpi. Nesteen avulla kananmunien rakenteen saa myös helpommin vatkattua rikki. Lisäksi joukkoon voi rouhaista hiukan valkopippuria tai hapanta kärkeä makuun voi lisätä muutamalla tipalla Tabascoa.

Monesti näkee munakasmassaa kaadettavan kylmälle pannulle ja hyydytettävän pikkuhiljaa kypsäksi. Hyvä munakas valmistuu kuitenkin nopeasti ja kuumalla pannulla pienen rasvamäärän avustamana. Pannuksi kannattaa valita hyvälaatuinen ja pinnoitettu pannu, valurautapannu ei ole paras vaihtoehto munakkaan tekoon. Heti pannulle kaatamisen jälkeen massaa liikutellaan lastalla pannun reunoilta kohti keskustaa, ja pannua voi myös hiukan heilutella. Muutamassa sekunnissa munakas alkaa hyytyä ja lastan liikuttama massa muodostaa dyynejä munakkaan pinnalle. Munakkaan ei ole tarkoitus ruskistua, vaan hyytyä juuri ja juuri kiinteäksi ja koossapysyväksi. Munakaspannu on siis nostettava ajoissa liedeltä ja annettava pannun lämmön hyydyttää se loppuun. Munakkaan ei tarvitse olla tarjoiltaessa tulikuumaa, vaan se saa hetken hengähtää pannulla.

Munakkaan voi nauttia ihan sellaisenaankin, mutta yleensä se täytetään jollain. Täytteitä voi varioida maun mukaan, mutta erityisen hyvin sopivat palvikinkku ja muut lihavalmisteet, juustoraaste, sienet tai vaikkapa kylmäsavulohi. Munakkaan kaveriksi lautaselle sopii hyvin esimerkiksi raikas salaatti kirpeänhappamalla kastikkeella, tai yksinkertaisimmillaan tuore tomaatti viipaloituna tai kuutioituna. Tomaatin happamuus saa hyvän munakkaan maistumaan täydelliseltä! Valmiin munakkaan voi liu’uttaa suoraan lautaselle, kääriä pannun pohjalla rullalle tai vaikkapa taittaa puolikuuksi. Tyyli on vapaa ja harjoitus tekee mestarin.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Välipalaa aamusta iltaan

Välipalaa aamusta iltaan

Arki on jälleen koittanut pitkän kuuman kesän jälkeen ja koululaiset vanhempineen ovat palanneet arkisen aherruksen pariin. Ikuisuuskysymys monessa perheessä on, että "Onko mitään hyvää välipalaa?". Nuorilla aikuisilla puolestaan on kiire...

Lisää Vihreää lautaselle

Lisää Vihreää lautaselle

Tällä viikolla kauppojen hyllyt vihertyivät entisestään, kun myyntiin saapuivat HK Vihreät kasviproteiinituotteet. Sain olla mukana tässä projektissa alkumetreistä lähtien ja kuten aina, tuotteiden syntyä on mielenkiintoista seurata niiden eri kehitysvaiheissa.

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste