Tuhdista pastasalaatista vaihtelua

Välillä sitä kaipaa vaihtelua. Jopa grilliherkkuihin. Kylmänä syötävä helppo pastasalaatti maistuu kuumana kesäpäivänä.

Usein pastasalaatin ideana on hyödyntää edellisen päivän aterioilta jääneitä tähteitä, mutta salaatin voi loihtia ihan alusta saakka ja käyttää liharaaka-aineena esimerkiksi leikkeleitä. Myös rapeaksi paistettu tai grillattu Amerikan pekoni antaa salaatille paljon makua ja rapean elementin.

Salaatin valmistus kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen ruokailua, sillä sen on hyvä antaa maustua jääkaapissa hyvän aikaa. Näin itse pasta ehtii saada makua kastikkeesta. Pastan keittoaikaan kannattaa myös kiinnittää huomiota ja pasta kannattaa jättää reilusti ”al denteksi” eli napakaksi. Liian kypsä pasta vettyy ja hajoaa helposti säilytyksen ja maustumisen aikana. Pastalaaduista yleisimpiä pastasalaatin valmistuksessa ovat kooltaan lyhyet pastat, kuten penne, fusilli, farfalle ja casarecce.

Suuri osa pastasalaatin mausta tulee kastikkeesta. Tyypillisimmät kastikkeet ovat maitopohjaisia (kermaviili, ranskankerma, jogurtti jne.) tai öljypohjaisia (rypsiöljy, oliiviöljy, majoneesi, pesto jne.) Maitopohjaiset ja majoneesikastikkeet ovat huomattavasti sitovampia kuin öljyt, jolloin salaatista tulee kiinteä ja vähemmän irtonainen. Tällöin pastasalaatti on myös ruokaisamman oloinen ja usein miellyttävämpi syödä.

Maustamisen suhteen kokin kädet ovat vapaat. Usein kastikkeeseen lisätään jotain värjäävää maustetta, kuten chilijauhetta, paprikajauhetta tai kurkumaa. Vähän tulisemman ruuan ystävän kannattaa kokeilla myös punaista Sriracha-chilikastiketta, joka tulisuuden lisäksi antaa ruokaan myös punaista väriä. Muita tyypillisiä maustajia ovat valkosipuli, sinappi, pippurit ja tuoreet yrtit. Pastasalaatissa on hyvä olla aina jotain hapanta ja kirpeää, kuten esimerkiksi suolakurkkua, sitruunaa tai hapanta omenaa. Happo tuo ruokaan raikkautta ja vahvistaa ruoan muita makuja.

Näillä vinkeillä voit alkaa suunnitella omaa kesäistä pastasalaattia tai kokeilla sivuiltamme löytyvän ruokaisan kinkku-pastasalaatin reseptiä.


Reseptit