• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Yksi lihis, kiitos. - Tuleeko kaikki mausteet?

Yksi lihis, kiitos. - Tuleeko kaikki mausteet?

HK Koekeittiö
20.11.2015

Lihis, vety, möttönen, atomi, riihimäkeläinen – rakkaalla lapsella on monta nimeä ja versiota. Tuhti lihapiirakka kuuluu jokaisen itseään arvostavan nakkikioskin perusvalikoimaan, ja moni onkin hankkiutunut eroon riipivästä yönälästään juuri lihiksellä.

Lihapiirakka kelpaa hyvin ihan sellaisenaankin, mutta parhaimmillaan se on tietysti parin kuuman nakin säestämänä. Sinappia, ketsuppia ja muita kastikkeita ja lisukkeita saa olla sen verran, että käärepaperi saa hädin tuskin pidettyä ne sisällään ja poissa takin rinnuksilta.

Lihis ei ole pelkästään nakkikioskien yksinoikeus, vaan niitä on suhteellisen helppo valmistaa myös itse kotona. Tosin valmistusajankohdaksi en suosittele baari-illan jälkeistä äkillistä nälän puuskaa, vaan lihisten valmistus on hyvä aloittaa hyvissä ajoin ennen nauttimista. Sen verran uppopaistaminen vaatii tarkkuutta ja varovaisuutta. Perustäytteet ovat jauheliha, riisi ja sipuli, jotka maustetaan vähän omien mieltymysten mukaan. HP-kastike on lihiksen täytteen maustamisessa täysi kymppi! Yksinkertaisimmillaan se riittääkin ainoaksi mausteeksi, mutta itse tykkään pienestä lisämakeudesta taittamaan HP-kastikkeen happamuutta ja kitkeryyttä. Lihapiirakoiden taikina ei juurikaan poikkea tavallisesta sämpylätaikinasta, joten se on hyvin helppo valmistaa.

 

Ennen kuin aloitat, niin pari varoituksen sanaa. Täytteen määrän kanssa kannattaa olla maltillinen, sillä ylitäytetty lihis saattaa paistovaiheessa aueta, ja siinä kärsii sekä piirakan ulkonäkö että täytteen määrä. Taikinan saumat saa hyvin liimattua kiinni kostuttamalla pinnat vedellä ja painelemalla reunat kiinni haarukalla. Varovaisuutta uppopaistamisen aikana ei voi liikaa korostaa. Lähes 200-asteinen öljy tekee rumaa jälkeä iholla, eikä pidä myöskään unohtaa ylikuuman öljyn leimahtamisvaaraa. Siksi öljyn lämpötilaa on hyvä seurata paistomittarin avulla.

Öljyn lämpötilaa seuraillaan paistamisen aikana ja hellan tehoja säädellään aina tarpeen mukaan. Lämpötila ei saa nousta yli 180 asteen, sillä sitä kuumempi öljy alkaa olla jo otollinen alusta rasvapalolle. Jos öljy kuitenkin pääsee ylikuumenemaan ja leimahtamaan liekkeihin, sitä ei missään tapauksessa saa yrittää sammuttaa vedellä! Vesi ei sammuta rasvapaloa, vaan se saa palavan öljyn räiskymään ympäriinsä ja palon leviämään. Sen vuoksi pahimman varalta on hyvä pitää sammutuspeitettä käden ulottuvilla. Sen avulla palon saa tukahdutettua vahingon sattuessa.

Varovaisuuteen kehottamisesta huolimatta lihapiirakoiden valmistaminen ei ole vaarallinen laji. Suosittelen kokeilemaan, sillä maku ja rakenne ovat ihan toista valmispiirakoihin verrattuna. Ja hyvin maistuvat myös ilman sitä baari-iltaa. Vaikka itsetehdyt lihikset voittavatkin valmispiirakat mennen tullen, esimerkiksi akuutin nälän iskiessä parempi kuitenkin turvautua valmiisiin lihapiirakoihin, jotka eivät juurikaan vaadi hellan ääressä seisoskelua.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Kuumin retroruoka on nyt jauhelihapiirakka

Kuumin retroruoka on nyt jauhelihapiirakka

Jauheliha on nyt kuumaa kamaa. Se on hetkessä noussut halvan opiskelijaruuan maineesta kiinnostavaksi ja uutis- ja ruokakirjakynnyksen ylittäväksi herkuksi. Yksi klassinen, jopa mummolaruokien kategoriaan yltävä jauhelihaherkku on pellillä paistettava jauhelihapiirakka.

Quiche - täydellinen tarjottava valmistujaisjuhliin

Quiche - täydellinen tarjottava valmistujaisjuhliin

Tämän kevään valmistujaisjuhlat ovat ovella, ja monet varmasti miettivät kuumeisesti kahvipöydän tarjottavia. Suolaisten tarjottavien puolelta juustoinen kinkkupiirakka eli Quiche Lorraine on klassikko ja hyvin helppo valmistaa. Raaka-aineista löytyy mm. kermaa,...

Leivo ystävänpäiväksi superhyviä sydänpiiraita!

Leivo ystävänpäiväksi superhyviä sydänpiiraita!

Ystävänpäivä lähestyy ja jotain mieltä lämmittävää olisi taas keksittävä lähimmäisille… Unohda tällä kertaa imelät suklaasydämet ja leivo jotain itse. Itse tehdyssä on aina enemmän ajatusta ja tunnetta, ja vastaanottajakin taatusti...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste